Par Tukuma īpašo ēdienu atzīts veltnītis ķiršu mērcē
Par Tukuma īpašo ēdienu atzīts gaļas veltnītis „Tukums”, kura recepte jau radīta pirms vairāk nekā 35 gadiem, bet jaunā – ķiršu mērcē.
Novadu ziņas

Par Tukuma īpašo ēdienu atzīts veltnītis ķiršu mērcē

Jauns.lv

Teju gada garumā Tukuma sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi, pavāri un tūrisma speciālisti meklēja pilsētas īpašo ēdienu. Nu par tādu atzīts bijušās kafejnīcas „Tukums” šefpavāres Guntas Kalviņas pagājušā gadsimta septiņdesmito gadu beigās radītais gaļas veltnītis „Tukums”.

Par Tukuma īpašo ēdienu atzīts veltnītis ķiršu mēr...

„Dodoties uz citu pilsētu vai pat valsti, ceļotājiem vienmēr ir interese par vietējiem ēdieniem un ražojumiem. Tāpat savā darbā Tukuma tūrisma informācijas centrā bieži saskaramies ar jautājumiem – kur var garšīgi paēst, kur var nobaudīt vietējo, Tukumam raksturīgo ēdienu? Ikvienam tūristam ēdiens ir neatņemama ceļojuma sastāvdaļa, un ne velti saka, ka paēdis cilvēks ir laimīgs cilvēks,” Kasjauns.lv pastāstīja Tukuma Tūrisma informācijas centra ceļojumu organizatore Liene Ratniece.

Sadarbībā ar ēdināšanas uzņēmumiem Tukuma apkārtnē aptuveni gada garumā, tika organizētas tikšanās, semināri un meistarklases, un kopīga darba rezultātā veiksmīgi tika atrasts īpašais Tukuma ēdienu.

Ideja, ka Tukumam vajag savu ēdienu, bija jau sen. Taču par to, ka tas varētu būt veltnītis, lēmums radās pēc semināra ar pazīstamā šefpavāra Ērika Dreibanta un bijušās kafejnīcas „Tukums” šefpavāres Guntas Kalviņas dalību. Veltnītis „Tukums” pēc Guntas Kalviņas receptes tika radīts jau 20. gadsimta 70. gadu beigās un Republikas Kulinārijas padomē tika prezentēts un apstiprināts kā firmas ēdiens, kuru drīkst gatavot un arī oficiāli publicēt pavāru grāmatās (tāda bija to laiku kārtība). To pasniedza kafejnīcā „Tukums”.

Attīstot ideju par mūsdienīga Tukuma veltnīša radīšanu, ēdināšanas uzņēmēji pagatavoja savus ēdienu variantus, kurus degustēja un izvērtēja neatkarīga žūrija. Savus ēdienus (Tukuma veltnīšus) prezentēja vairāki ēdināšanas uzņēmēji: Tukuma ledus halles kafejnīca, „Baboon bar”, kafejnīca „Apsīte”, Jaunmoku pils restorāns „Liepaleja”, kā arī Gunta Kalviņa. Pasākumā varēja nodegustēt arī ēdienus ar citu ideju, kurus vērtēšanai iesniedza Tukuma muzejs, kafejnīca „Būda” un Marita Dubiniauska.

Svarīgs kritērijs, izvērtējot jauno Tukuma ēdienu, bija vietējo produktu izmantošana un to saistība ar Tukumu. Tāpat šim ēdienam bija jābūt vienkārši pagatavojamam un ieviešamam ikdienas ēdienkartē un, protams, lai tas labi garšo.

Par garšīgāko un piemērotāko Tukuma ēdienu rezultātā tika atzīts Aijas Rudovskas (kafejnīcas „Apsīte”) „Tukuma veltnītis ķiršu mērcē”.

Iecerēts, ka kafejnīcās Tukuma ēdiens būs nobaudāms jau sākot ar 1. maiju. Šobrīd to varēs nobaudīt Tukuma Ledus halles kafejnīcā, kafejnīcā „Aplis”, restorānā „Smukausis” un kafejnīca „Twists” Tukumā, kā arī kafejnīcā „Apsīte” Apšuciemā, kuras saimniece ir ēdiena autore, restorānā „Valguma pasaule”, Jaunmoku pils restorānā „Liepaleja” un kafejnīcā „Apšukrogs” Pūrē.

Kasjauns.lv/Foto: publicitātes foto