foto: LETA
Kariņš neredz nepārvaramus šķēršļus četru partiju koalīcijai
Partijas "Progresīvie" pārstāvji - finanšu ministra amata kandidāts Andris Šuvajevs, Ministru prezidenta amata kandidāts Kaspars Briškens, partijas līdzpriekšsēdētāja, Rīgas domes deputāte Antoņina Ņenaševa, partijas pārstāvis, Latvijas Ārpolitikas institūta direktors Andris Sprūds, partijas valdes loceklis Mārtiņš Kossovičs un partijas "Jaunā vienotība" pārstāvji - Valmieras novada domes priekšsēdētājs Jānis Baiks, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs un Ministru prezidents Krišjānis Kariņš tikšanās laikā, kurā pārrunās jaunās valdības prioritātes un darāmos darbus 14. Saeimā.
Politika
2022. gada 5. oktobris, 15:29

Kariņš neredz nepārvaramus šķēršļus četru partiju koalīcijai

Jauns.lv/LETA

Nav neviena nepārvarama šķēršļa, lai veidotu četru partiju koalīciju, kuru veidotu "Jaunā vienotība" (JV), Nacionālā apvienība (NA), "Apvienotais saraksts" (AS) un "Progresīvie", šodien pēc tikšanās ar "Progresīvajiem" sacīja JV līderis, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš.

Premjers uzsvēra, ka četru partiju dalība koalīcijā nodrošinātu spēcīgas valdības izveidošanu.

Abu partiju pārstāvji pārrunāja valsts ekonomisko izaugsmi, drošības un izglītības jautājumus, un "Progresīvie" pauduši, ka atbalsta aizsardzības budžeta palielinājumu un valsts ārējo un iekšējo drošību redz kā svarīgu prioritāti, par sarunas rezultātiem informēja Kariņš. 

Tāpat "Progresīvie" pauduši atbalstu Valsts aizsardzības dienesta izveidošanai un pārējai uz izglītību latviešu valodā visos līmeņos.

Ņemot vērā ideoloģisko uzskatu atšķirības vairāku partiju starpā, Kariņš pieļāva, ka, izveidojot koalīciju, būtu arī "jāvienojas nevienoties" vienā vai vairākos jautājumos.

Vaicāts, vai ir termiņš, līdz kuram jābūt skaidrībai, kuras partijas veidos koalīciju, JV līderis pauda, ka pašlaik ir svarīgi partijām turpināt runāt vienai ar otru un ka pašlaik ir "pieslīpēšanās laiks", īpaši iepazīstoties ar divu jauno partneru pozīcijām, kuri nav pašreizējā koalīcijā.

Kariņam ceturtdien un piektdien jāpiedalās neformālajā Eiropadomē Prāgā, Čehijā, un paredzēts, ka sarunas ar partijām par valdības veidošanu JV līderis turpinās nākamnedēļ.

"Progresīvie" sagaida 14. Saeimas vēlēšanu rezultātus

"Progresīvie" sagaida 14. Saeimas vēlēšanu rezultātus.

gallery icon

Kā ziņots, NA un AS ir paudušas iebildumus vai skepsi par koalīcijas veidošanu ar "Progresīvajiem". 

"Progresīvie" necentīsies koalīcijā nonākt "par katru cenu"

Partijas "Progresīvie" pamatizvēle ir strādāt valdībā, vienlaikus politiķi ir arī gatavi būt jaudīga opozīcija, šodien pēc tikšanās ar "Jauno vienotību" (JV) sacīja "Progresīvo" politiķis Kaspars Briškens.

Politiķis pauda, ka "Progresīvie" nemaina savu iepriekš pausto nostāju par gatavību cīnīties, lai būtu koalīcijā, ar cīņu saprotot savas pozīcijas skaidrošanu. Reizē "Progresīvie" necentīsies koalīcijā nonākt "par katru cenu", atzīmēja Briškens.

Sarunā ar JV partijas pārstāvji uzsvēruši vairākas lietas, arī to, ka atbalsta gan valsts aizsardzības dienestu, gan valsts aizsardzības mācību.

Levits tiekas ar 14. Saeimā ievēlēto politisko partiju pārstāvjiem

Valsts prezidents Egils Levits pirmdien pilnvaroja "Jaunās vienotības" pārstāvi, Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) sākt konsultācijas ar pārējām partijām par ...

gallery icon

Jau vēstīts, ka 14.Saeimas vēlēšanās labāko rezultātu sasniedza JV, kura nākamajā Saeimā ieguvusi 26 mandātus, seko Zaļo un zemnieku savienība - 16, AS - 15, NA - 13, "Stabilitātei!" - 11, "Progresīvie" - 10 un "Latvija pirmajā vietā", kura ieguvusi deviņus mandātus.