foto: Publicitātes foto
Vārds kandidātiem: kas ir svarīgākais Latvijai?
Politika
2022. gada 26. septembris, 05:51

Vārds kandidātiem: kas ir svarīgākais Latvijai?

Kas Jauns Avīze

Saeimas deputātu kandidātiem uzdevām šādus jautājumus: kādas ir bijušas līdzšinējās valdības trīs lielākās kļūdas, un ko jūs darītu citādi? Ja jūsu partijas kandidāts pēc vēlēšanu rezultātiem nevarēs ieņemt valdības vadītāja posteni, kuru no konkurentu partiju premjera amata kandidātiem jūs atbalstītu?

Edgars Tavars,

Latvijas Zaļās partijas priekšsēdētājs,

"Apvienotais saraksts", Nr. 18

foto: Publicitātes foto

Šīs valdības pirmā kļūda bija par valdības vadītāju apstiprināt Krišjāni Kariņu, kurš nav spējīgs vadīt krīzes. Valdības iedomība, ka viņi ir gudrāki par visiem, atstumjot LTRK, LDDK, pašvaldības un citus profesionāļus no lēmumu pieņemšanas procesa krīzes laikā. Tā vietā, lai vienotu un mobilizētu sabiedrību vienotam mērķim, pieņēma lēmumus, kuri radīja jaunas šķelšanās.

Mūsu uzdevums ir apstiprināt spējīgāko Ministru prezidentu no visiem pieejamiem kandidātiem, kurš pulcētu pie lēmumu pieņemšanas galda gudrākos nācijas prātus, nešķirojot tos pēc politiskās piederības. Izstrādāt rīcības plānu katrā nozarē – kā pārvarēt krīzi, un kā radīt pamatu attīstībai, krīzei beidzoties. Nevis darba grupas, bet līderi ar pilnvarām.

Mūsu Ministru prezidenta kandidāts ir Uldis Pīlēns. Mēs esam gatavi kompromisiem tikai tad, ja kāds piedāvās spēcīgāku kandidātu. Jo šis nav laiks, kad ļauties garām runām. Šis nav laiks populismam un ilūziju sēšanai. Šis ir apņēmīgi un atbildīgi pieņemamu lēmumu laiks.

Tālis Linkaits,

satiksmes ministrs

"Konservatīvie", saraksts Nr. 13

foto: Publicitātes foto

Šī valdība ir strādājusi nepieredzētas kovidpandēmijas, augstas inflācijas un Ukrainas kara apstākļos, kuros jāpieņem ātri un netradicionāli lēmumi, tāpēc kļūdas ir bijušas, īpaši sabiedrības ierobežojumu ziņā. Ievērojot domu dažādību koalīcijā, mums diemžēl nav izdevies pilnībā ierobežot azartspēļu elles un savlaicīgi parūpēties par alternatīviem gāzes piegādes veidiem, lai mazinātu atkarību no Krievijas.

Saeimas sastāvs un nākamās valdības koalīcija ir vēlētāju rokās. Konservatīvie atbalstīs tādu valdību, kas gatava kopā ar NATO sabiedrotajiem aizstāvēt mūsu valsti, iestāsies par tiesisku un godīgu politiku. Mums nav pa ceļam ar Kremļa emisāriem, pagātnes rēgiem – Lembergu, Šleseru un viņu vasaļiem. Aicinu domāt valstiski un vēlēšanās balsot atbildīgi, lai kopā varam celt stipru Latviju.

Atis Švinka,

SIA "LIC Gotus" valdes priekšsēdētājs,

"Progresīvie", saraksts Nr. 15

foto: Publicitātes foto

Valdība nav pietiekami ieguldījusi Latvijas energoneatkarības panākšanā un AER ieviešanā. Šādas iniciatīvas parādās šogad, taču tām vajadzēja nākt jau pēc Krimas okupācijas, pirms Krievijas kara pastiprināšanās. Progresīvie laikus atbalstītu straujāku saules, vēja un citu AER parku attīstību Latvijā.

Nekvalitatīvs likums Par minimālajām sociālajām iemaksām, kas nepārdomāti ierobežo nepilnas slodzes strādājošos, pašnodarbinātos, autoratlīdzību saņēmējus un citus strādājošos. Šī Reira kļūda iedzen cilvēkus ēnu ekonomikā, uzliek papildu slogu cilvēkiem ar sezonāliem vai nepilnu slodžu ienākumiem. Mēs pārstrādātu šo likumu, cienot dažādās nodarbinātībās strādājošos, piemērojot taisnīgākus nodokļus un atbilstošu sociālo aizsardzību.

Saeima nepildīja Satversmes tiesas lēmumu, nepieņemot kopdzīves likumu. Lēmums, kas radīja konstitucionālo krīzi un liedz tiesisku aizsardzību tūkstošiem Latvijas ģimeņu. Mēs atbalstītu kopdzīves likumu un Satversmes tiesas leģitimitāti.

Mēs atbalstīsim kandidātu, kas vadības līmenī iestājas par iedzīvotāju atbalstu krīzes laikā, īstenotu ieguldījumus cilvēkos, konkurētspējā, veselībā un izglītībā, ir gatavs mazināt nevienlīdzību un nabadzību. Svarīgi, lai šis kandidāts nepārprotami atbalsta Latvijas vietu Eiropas Savienībā un NATO.

Uģis Mitrevics,

Siguldas novada domes priekšsēdētājs,

"Nacionālās apvienības" premjera amata kandidāts

foto: Zane Bitere/LETA

Pirmkārt, bijusi virkne neloģisku lēmumu un ierobežojumu ar negatīvām sekām Covid-19 pandēmijas laikā, piemēram, aizliegto preču saraksti veikalos, nepārdomāta vakcinēšanas stratēģija. Otrkārt, novēloti un neprecīzi atbalsta mehānismi krīzēs cietušajiem cilvēkiem un uzņēmumiem – Nacionālā apvienība bijusi par savlaicīgu atbalstu, taču ne vienmēr izdevies par to pārliecināt koalīcijas partnerus.

Visbeidzot – Latvijas drošības un nacionālas valsts stiprināšanas pasākumi bijuši novēloti vai ar apšaubāmu kvalitāti, piemēram, skolu pāreja uz mācībām tikai valsts valodā, Latvijas robežas žoga izbūve, kā arī lēmumi latviešu jauniešu diskriminācijas mazināšanai darba tirgū krievu valodas nezināšanas dēļ.

Klasiskā situācijā par valdības vadītāju jākļūst tam, kurš uzvar vēlēšanās, tomēr var būt izņēmumi, piemēram, ja konkrētā partija kādās būtiskās programmatiskās vai ideoloģiskās nostādnēs pārstāv topošās koalīcijas mazākumu.

Baiba Bļodniece,

Aizsardzības ministrijas parlamentārā sekretāre,

"Attīstībai/Par!", saraksts Nr. 16

foto: Publicitātes foto

Civilās aizsardzības plānu izstrādei bija jābūt valdības un valdības vadītāja prioritātei. Armijas un Aizsardzības ministrijas primārais uzdevums ir aizsargāt valsti, ko krīzes gadījumā tās arī darīs. Gan pašvaldībām, gan citām atbildīgajām ministrijām bija jāizveido skaidri plāni civiliedzīvotāju paglābšanai. Jābūt skaidrai informācijai par patvertnēm, apgādes scenārijiem un iekšējās evakuācijas plāniem uz zaļajām zonām, piemēram, Kurzemi.

Šīs valdības laikā bija jāizstrādā un jārealizē kvalitatīva izglītības sistēmas reforma ar pienācīgi atalgotiem pedagogiem un kvalitatīvu izglītību bērniem. Šī kritiskā problēma nav atrisināta, un līdz ar to šobrīd atrodamies streika priekšvakarā.

Joprojām sievietes, kuras vienas audzina bērnus, tiek pakļautas nabadzības riskam. Latvijā vidēji katrs septītais bērns vecumā līdz 18 gadiem nesaņem uzturlīdzekļus no sava vecāka, un šo pienākumu vecāka vietā pilda valsts. Arī šīs valdības darbības laikā nav rasts pienācīgs risinājums, lai uzturlīdzekļu nemaksātāju skaitu mazinātu.

Šobrīd neuzskatu, ka drīkstu šādi vērtēt citus kandidātus. Attīstībai/Par! ir konstruktīvs spēks – esam gatavi strādāt valdībā, taču gan partiju, gan to līderu izvietojumu noteiks vēlētājs.