Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
ĀM parlamentārā sekretāre: cīnoties ar Krievijas kara konsekvencēm, jāspēj aizsargāt demokrātiju
foto: LETA
Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica.
Sabiedrība

ĀM parlamentārā sekretāre: cīnoties ar Krievijas kara konsekvencēm, jāspēj aizsargāt demokrātiju

Jauns.lv / LETA

Cīnoties ar Krievijas kara Ukrainā konsekvencēm, vienlaikus ir jāstāv sardzē par Eiropas vērtībām un principiem, ikgadējā Eiropas Savienības (ES) informācijas sniedzēju forumā norādījusi Ārlietu ministrijas (ĀM) parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica.

ĀM parlamentārā sekretāre: cīnoties ar Krievijas k...

Pirmdien Ārlietu ministrijā notika ikgadējais ES informācijas sniedzēju forums, kurā galvenās diskusiju tēmas bija veltītas ES tādiem pašlaik aktuālajiem jautājumiem enerģētikas izaicinājumiem, gatavojoties ziemai, un solidaritātei ar Ukrainu.

Atklājot forumu, Kalniņa-Lukaševica norādījusi, ka vēlme sniegt atbalstu Ukrainai apliecina ES vērtības un vērtības nav tikai vārdi ES līgumos, bet izpaužas konkrētos darbos.

Kalniņa-Lukaševica akcentējusi, ka, cīnoties ar Krievijas kara Ukrainā konsekvencēm - inflāciju, bažām par drošību, neskaidrību par nākotni, vienlaikus ir jāstāv sardzē par Eiropas vērtībām un jāspēj aizsargāt demokrātiju.

"Atcerēsimies, ka Krievija kāro iekarot Ukrainu un vienlaikus cer vājināt mūsu spēku kā demokrātiskām sabiedrībām un līdz ar to neatkarīgām valstīm. Noturības veicināšana, ES un NATO stiprināšana un kopīga strādāšana, lai šīs vērtības aizstāvētu, ir vienīgā pareizā atbilde," paudusi parlamentārā sekretāre.

ES informācijas sniedzēju forums norisinās kopš 2008.gada. To rīko Eiropas Kustība Latvijā (EKL) sadarbībā ar ĀM, Eiropas Parlamenta (EP) informācijas biroju un Eiropas Komisijas (EK) pārstāvniecību Latvijā. Forumā piedalās valsts un pašvaldību ES informācijas sniedzēji, ES informācijas punktu un "Europe Direct" informācijas centru pārstāvji, kā arī mediju un nevalstisko organizāciju pārstāvji.

Kā aģentūru LETA informēja EKL, EP biroja Latvijā vadītāja Marta Rībele pasākumā uzsvēra, ka pasaulei ir vajadzīga spēcīga Eiropa, un tādu tā sevi pierāda, ko apliecina pieaugošais sabiedrības atbalsts ES.

"Daudz tiek darīts Ukrainas atjaunošanai un energokrīzes risināšanai, taču ES likumdevēji strādā arī pie citiem ES likumiem, kas atvieglos cilvēku dzīvi šajā ekonomiskajā situācijā. Tikko EP apstiprināja vienotus kritērijus minimālās algas noteikšanai. Drīzumā notiks gala balsojums par vienotu mobilo ierīču lādētāju," informēja Rībele.

Tāpat gaidāmas sarunas ar otru ES likumdevēju - ES Padomi - par patēriņa kreditēšanas noteikumu atjaunošanu atbilstīgi digitālās pasaules noteikumiem, atzīmēja EP biroja Latvijā vadītāja.

Savukārt EK pārstāvniecības Latvijā vadītāja Zane Petre ieskicēja galvenos akcentus turpmākajam darbam. EK piedāvātās prioritātes ir turpināt stingri atbalstīt Ukrainu un tās tautu, cita starpā pilnībā izmantojot ES vienotā tirgus ietekmi un veikt pasākumus, lai eiropiešiem palīdzētu tikt galā ar enerģētisko krīzi.

Tāpat EK piedāvā atbalstīt uzņēmējdarbības vidi, jo īpaši - mazos un vidējos uzņēmumus, lai uzlabotu Eiropas konkurētspēju nākotnē, izbeigt ES atkarību no Krievijas fosilā kurināmā turpināt investīcijas atjaunīgā enerģijā un uzņemties līderpozīcijas tādās jomās kā pielāgošanās klimata pārmaiņām un dabas aizsardzība, atzīmēja Petre.