foto: Edijs Pālens/LETA
Universālais Gobzems visiem. Vēlēšanas gaidot: "Katram un katrai"
Sabiedriskais transports Rīgā tagad adresēts “katram un katrai”.
Politika
2022. gada 15. septembris, 05:52

Universālais Gobzems visiem. Vēlēšanas gaidot: "Katram un katrai"

Jauns.lv

Pa vīlēm izšķīdušās partijas KPV LV līderi un darboņi tagad pamukuši, kur nu kurais – viens izveidojis savu partiju, cits atkal pieslējies jau kādam zināmam spēkam, bet viens no skaļākajiem kādreizējās “Kaimiņa partijas” biedriem, Aldis Gobzems, izveidojis savu politisko partiju – “Katram un katrai”, kuru viņš pašā pērnā gada sākumā dibināja ar nosaukumu “Likums un kārtība”.

Kādam politiskam spārnam šī partija “Katram un katrai” pieder, tā īsti konkrēti nevar nojaust. Interneta enciklopēdijās rakstīts – “populistiska un konservatīva”. Gobzems to deklarējis kā konservatīvu un uz tradicionālām ģimeniskām vērtībām balstītu, bet tā vienlaikus aicina gan uz kreisu, gan uz labēju politiku. Tāda kā bumbas mētāšana no viena laukuma stūra uz otru.

Lielā “apčakarēšana”

foto: Mārtiņš Ziders/Jauns.lv
Skandalozais politiķis Aldis Gobzems jau sen kā izcēlies ar ekstravagantu uzvedību un neordināru komunikāciju.

Tāpat mētājas arī tās līderis – tad viņš it kā aizbrauc no Latvijas uz visiem laikiem, tad atkal uzrodas; tad it kā ir gejs, bet tūlīt pat jau tradicionāls kristietis; tad it kā advokāts Gobzems cīnās par taisnību, aizstāv Zolitūdes traģēdijas upuru radiniekus, tad it kā visam ar roku atmetis. Vienlaikus Gobzems izcēlies gan ar saviem antikvakcinācijas protestiem, gan ar to, ka viņam par dažādiem pārkāpumiem tika liegts piedalīties vairākās Saeimas sēdēs. Nu un, protams, reti kurš nav redzējis neskaitāmos deputāta uzņemtos videoklipus par to, cik “nolaista” ir Latvija, un viņa aģitācijas braucienus pie ārzemju tautiešiem. Tāpat daudziem vēl spilgtā atmiņā pagājušās ziemas Gobzema puskriminālie aģitācijas braucieni pa Latvijas pilsētām, ignorējot pandēmijas ierobežojumus.

“Katram un katrai” idejas tiek uzskatītas par visnotaļ populistiskām, piemēram, tā solījusi vienreizēju bērna pabalstu 5000 eiro apmērā, veikt lielāku valsts aparāta kontroli, mazināt birokrātiju un vairāk varas nodot tautai.
 
Politologs Filips Rajevskis partiju “Katram un katrai” ReTV vērtē visai skeptiski: “Grūti ir nostartēt vēlēšanās, uzrunājot vēlētājus, kurus tu vienreiz jau esi dziļi apčakarējis. Vai tiešām ir jāiedomājas, ka cilvēks ir tik ļoti garīgi neattīstīts, ka viņš neatceras, ka (Gobzems) vienreiz jau bija premjera kandidāts? Viņš pat bija nominēts par premjera kandidātu, viņam prezidents deva šo iespēju! Ja tu nespēj šādu situāciju izmantot, kad tev ir viena no lielākajām frakcijām parlamentā, tev ir prezidenta nominācija, tu nespēj izdarīt itin nekā, kā tikai izgāzties ar blīkšķi.”

Socioloģiskās aptaujas liecina, ka pašreiz “Katram un katrai” reitings nav diez ko augsts, labākajā gadījumā – 2,5%, un tas liek skeptiski raudzīties uz partijas iekļūšanu 14. Saeimā. Tomēr vēlētājam partijas nosaukums nav svešs, jo starp 19 uz Saeimu startējošajām partijām “Katram un katrai” ir septītajā vietā ar vislielāko summu, kurus tērē par aģitāciju (KNAB dati uz 5. septembri - 161 544 eiro).

“Pastāvēs, kas mainīsies!”

foto: Mārtiņš Ziders/Jauns.lv
Skandalozais politiķis Aldis Gobzems jau sen kā izcēlies ar ekstravagantu uzvedību un neordināru komunikāciju.

Partijas manifests sola ar kājām gaisā apgriezt visu līdz šim pastāvējušo kārtību. Lūk, tikai daži citāti no šī dokumenta:

* “Līdz šim Latvijā ir bijušas simtiem skaistu programmu un neskaitāmu neizpildītu solījumu jūra. Tas viss ir tamdēļ, jo nav bijusi ticība personiskai atbildībai. Nevis papīrs, bet personiska atbildība radīs rezultātu. Un tikai.”

* “Ir jābeidz skatīties pagātnē, meklējot vēsturiskus attaisnojumus 30 gadus ilgušajam kolektīvajam naivumam un bezatbildībai.”

* “Kamēr citas valstis, Igauniju un Lietuvu ieskaitot, iet uz priekšu, tikmēr Latvijā turpinās sistēmas kļūdu novelšana uz krieviski runājošo tautiešu pleciem, opozīciju un cilvēkiem, kuri nepiekrīt pamatstraumes izvirzītajam viedoklim.”

* “Ir nepieciešama radikāla politiskās gribas un attieksmes maiņa.”

Manifestā ietverti arī slavenie Raiņa vārdi: “Pastāvēs, kas mainīsies” (bez atsauces uz dižo dzejnieku). Te jāpiemin, ka “Katram un katrai” priekšvēlēšanu kultūras jomas sadaļa nav diez ko plaša, tā aprobežojas tikai ar diviem punktiem: “akustiskā koncertzāle Rīgā” un “normatīvajos aktos noteikto atalgojuma normu ievērošana”.

Drošā elektronika

foto: Juris Rozenbergs
“Katram un katrai” dibinātājs un ideoloģiskais balsts Aldis Gobzems: citu ideoloģisku līderu šai partijai nav.

Partijas priekšvēlēšanu programma iesākas ar saukli, pret kuru nevienam nevarētu būt pretenziju: “Stipra ģimene, stipra tauta un stipra valsts ir mūsu mērķis.”

Programmā gan daudz populistisku, gan arī pragmatisku uzstādījumu. Pie pirmajiem varētu uzskatīt solījumus aizliegt piespiedu potēšanos, “demokrātijas principu atgriešanu”, samazināt Saeimas deputātu skaitu, bet pie otrajiem - pilnvērtīga dalība ES un NATO, atbalstīt uzņēmējdarbību un tamlīdzīgi.

Tā iespējusi apliecināt savu tehnoloģisko advancētību. “Katram un katrai” bija pirmais vēlēšanu saraksts, kurš Centrālajā vēlēšanu komisijā iesniedza pilnībā elektroniski sagatavotu kandidātu sarakstu. Partija izmantoja iespēju deputātu kandidātu sarakstu iesniegt pilnībā attālināti, parakstot visus nepieciešamos dokumentus elektroniski ar drošu elektronisko parakstu.

Sarakstu lokomotīves

foto: Mārtiņš Ziders/Jauns.lv
Andris Ārgalis ir viens no trim bijušajiem Rīgas mēriem, kurš startē 14. Saeimas vēlēšanās.

Rīgas listes pirmais numurs ir pats Aldis Gobzems. Jāteic, ka “Katram un katrai” ir “viena cilvēka partija”, kas balstās tikai un vienīgi uz Gobzema popularitāti. Aiz viņa seko būvniecības firmas – SIA “FF” valdes loceklis Jānis Ronis, bet trešais ir SIA “J.A. Lejas” (nodarbojas ar lauksaimniecību un mežistrādi Alūksnes novadā) valdes loceklis Aivars Strakšas.

Vidzemes saraksta līdere ir Saeimas deputāte, bijusī Ādažu novada domes deputāte Karina Sprūde, kura savulaik vietvarā iekļuva no saskaņiešu saraksta. Gana interesantas ir arī Sprūdes (toreiz meitas uzvārdā - Tinamagomedovas) finanšu gaitas. Amatpersonas deklarācija par 2009. gadu, kad politiķei bija tikai 21 gads, liecina, ka viņa bija spējusi uzkrāt 51 300 eiro skaidrā naudā, lai gan viņas vienīgie ieņēmumi toreiz bija visnotaļ niecīgā nauda no darba Ādažu novada domē. Situāciju aizdomīgāku padara arī tas, ka pusgada laikā pēc stāšanās amatā 21 gadu jaunajai politiķei pēkšņi deklarācijā parādījās divi dzīvokļi Rēzeknē.

Otrais numurs “nopelniem bagātajam” pensionāram, bijušajam Rīgas mēram Andrim Ārgalim, kurš 1997. gadā galvaspilsētas domē tika ievēlēts no “Tēvzemei un Brīvībai” saraksta, bet jau šajā gadsimtā padarbojās gan Tautas partijā, gan apvienībā “Par labu Latviju”. Jāteic, ka Ārgalis ir viens no trim bijušajiem Rīgas mēriem, kuri kandidē uz 14. Saeimu (vēl – Gundars Bojārs no Apvienotā saraksta un Oļegs Burovs no “Latvija pirmajā vietā”). Trešā ir bijusī gan Kultūras, gan Veselības ministrijas valsts sekretāre, gan Valsts zemes dienesta vadītāja Solvita Zvidriņa. Viņu pirms trim gadiem pēc tieslietu ministra Jāņa Bordāna rekomendācijas atstādināja no Valsts zemes dienesta vadītājas amata, jo netika “īstenota laba pārvaldība iestādes vadīšanā, plānošanā un personāla un iestādes strukturālo izmaiņu veikšanā”.

foto: Ivars Soikāns/LETA
Vēl viens bijušais mērs, kas no Gobzema saraksta kandidē uz 14. Saeimu, ir kādreizējais Daugavpils domes priekšsēdētājs Igors Prelatovs.

Latgales saraksta lokomotīve ir 2020. gadā Daugavpils mēra krēslā nokļuvušais Igors Prelatovs (ievēlēts no “Mūsu partijas”), kurš par Latvijas otras lielākās pilsētas domes priekšsēdētāju kļuva pēc tam, kad no šī amata izbalsoja toreizējo (un arī tagadējo) Daugavpils mēru, saskaņieti Andreju Elksniņu. Otrā ir Rudzātu vidusskolas informātikas un matemātikas skolotāja Diāna Gribonnika, bet trešā – SIA “Baltcom” pārdošanas speciāliste Jūlija Ligalova.

Latgales listes 5. kārtas numurs ir vēl vienam pazīstamam politiķim – bijušajam Līvānu vicemēram, vairāku Saeimas sasaukumu deputātam, kādreizējam zaļzemniekam Jānim Klaužam.

Kurzemē “Katram un katrai” uz vēlēšanām ar pirmo numuru vedīs SIA “HEKTO development”(būvniecības bizness) valdes priekšsēdētājs Agris Freifalts, kurš gadsimta sākumā Krievijā esot iekūlies pamatīgā naudas atmazgāšanas skandālā. Otrā ir pašnodarbinātā Lāsma Skrābe, kuras vīrs zvejnieks Normunds šajā pašā sarakstā startē ar ceturto numuru. Viņiem pa vidu – trešā – ir sociālās aprūpes centra “Kurzeme” aprūpētāja Aiva Daukša.

Zemgales saraksta līderis ir akciju sabiedrības “Gaso” Gāzapgādes drošības departamenta vadītājs Raimonds Lazdiņš, kurš savulaik valdības mājā paspējis pabūt gan kā premjera Aigara Kalvīša padomnieks iekšlietu jautājumos, gan kā iekšlietu ministru Dzintara Jaundžeikera un Mareka Segliņa padomnieks. Lazdiņš bijis arī Rīgas lidostas Drošības departamenta direktors. Otrā ir skolotāja Inga Lūce, bet trešā – “Circle K” kredītu speciāliste Aija Strunga-Raude.

Ļaudis pulcējas deputāta Alda Gobzema politiskajā akcijā "Rododendrs"

Šobrīd pie Rīgas pils pulcējas cilvēki, kuri atsaukušies Saeimas deputāta Alda Gobzema (“Likums un Kārtība”) aicinājumam piedalīties viņa izvērstajā politiskajā ...

gallery icon

Aldis Gobzems politiskās aģitācijas ietvaros apmeklē Centrāltirgu

Pirmdien Saeimas deputāts Aldis Gobzems ("Likums un Kārtība") uzsāka savu un savas partijas ilgi reklamēto politisko aģitāciju "Rododendrs". Sestdienas rītā ...

gallery icon

Aldi Gobzemu politiskās aģitācijas laikā Tukumā aiztur policija

6. decembra rītā Tukumā, kur sākās Alda Gobzema (“Likums un Kārtība”) politiskā aģitācija “Rododendrs”, Saeimas deputātu, pēc neilgas vārdu apmaiņas, ...

gallery icon