Biedrība "9.maijs" savos pasākumos cer pulcēt ap 100 tūkstošiem cilvēku
Latvijā nacisma sagrāves un Otrā pasaules kara upuru piemiņas diena ir 8.maijs. Bet Rīgā un vairākās citās Latvijas pilsētās plaši pasākumi notiks arī 9.maijā, kad Uzvaras dienu atzīmē Krievijā.
Sabiedrība
2015. gada 7. maijs, 20:45

Biedrība "9.maijs" savos pasākumos cer pulcēt ap 100 tūkstošiem cilvēku

Jauns.lv

Biedrības "9.maijs" rīkotie pasākumi Uzvaras parkā Rīgā par godu Otrā pasaules kara beigām sāksies 8.maija vakarā, bet galvenās norises gaidāmas 9.maijā, noskaidroja aģentūra BNS.

Prognozēts, ka divu dienu laikā pasākumus apmeklēs ap 100 tūkstošiem cilvēku.

Uz skatuves parkā pie pieminekļa būs uzstādīta skatuve, kur divu dienu laikā uzstāsies vairāki simti mākslinieku, tostarp Emirs Kusturica un Krievijas rokgrupa "DDT", notiks svinīga ziedu nolikšana, gaidāma Rīgas mēra uzruna un svētku uguņošana. Pasākumu finansē no biedrības piesaistītajiem ziedojumiem, bet uguņošanu daļēji finansē Krievijas vēstniecība Latvijā. Translācija no 9.maija parādes Maskavā uz lielajiem ekrāniem nav plānota.

Piektdienas vakarā uzstāsies dažādi deju kolektīvi un vokālie ansambļi, grupa "Ignis". Programmu veidos dziesmas no kinofilmām, kara laika dziesmas un krievu tautas dziesmas. Koncertu piektdien noslēgs dziesminiece Annuška un grupa "Ignis".

9.maijā norises Uzvaras parkā sāksies desmitos no rīta ar svinīgu ziedu nolikšanu pie pieminekļa "Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem". Rīkotāji norāda, ka tajā piedalīsies Latvijas politiķi, vēstniecību pārstāvji un dažādu sabiedrisko organizāciju pārstāvji. Ziedus pie pieminekļa 9.maijā noliks "Saskaņas" līderis un Rīgas mērs Nils Ušakovs. Vakarpusē viņš sacīs uzrunu.

Pēc ziedu nolikšanas turpināsies koncerts, uzstāsies slāvu kultūras biedrību pārstāvji, kori, orķestri, deju grupas, kopumā uz skatuves svētku laikā kāps ap 500 māksliniekiem.

Biedrība "9.maijs" informē, ka plkst.18.55 plānots klusuma brīdis, pieminot Otrā pasaules kara upurus.

Atzīmējot 70.gadus kopš Otrā pasaules kara beigām, vakarā Uzvaras parkā koncertu sniegs Emirs Kusturica un "No Smoking Orchestra", kā arī krievu rokgrupa "DDT". Pasākumi noslēgsies ar salūtu plkst.22.45.

Biedrība "9.maijs", kuru pārstāv Rīgas domes deputāts Vadims Baraņņiks ("Saskaņa"), pasākumus Uzvaras parkā 9.maijā rīko jau septīto gadu. Rīkotāji aicina svētku apmeklētājus ar izpratni izturēties pret drošības pasākumiem, nelietot alkoholiskos dzērienus un ievērot smēķēšanas ierobežojumus.

Jau vēstīts, ka 9.maijā Rīgā arī vēl citas biedrības un kustības rīkos pasākumus. No plkst.12 līdz plkst.14 Pārdaugavā notiks gājiens "Mūžīgais pulks" - no Kalnciema ielas 14, pa Slokas ielu līdz Uzvaras parkam. Viena no gājiena organizatorēm Elizabete Krivcova pavēstīja, ka gājiens ir apvienots ar pirms tam Rīgas domē pieteikto "Latvijas Antinacistiskās komitejas" gājienu, taču ir mainīts maršruts. Iepriekš bija pieteikts gājiens no 1905.gada cīnītāju pieminekļa 11.novembra krastmalā līdz Uzvaras parkam pāri Akmens tiltam. Gājiena dalībnieki iešot, turot rokās savu tuvinieku portretus, kas piedalījušies Otrā pasaules karā.

Latvijā nacisma sagrāves un Otrā pasaules kara upuru piemiņas diena ir 8.maijs. Bet Rīgā un vairākās citās Latvijas pilsētās plaši pasākumi notiks arī 9.maijā, kad Uzvaras dienu atzīmē Krievijā.

BNS