Politika
2022. gada 25. augusts, 10:28

"Pats tu esi vatņiks!" Rīgas domē aizvainojumā satrakojas Mitrofanovs. VIDEO

Jauns.lv

Trešdienas vakarā Rīgas domē (RD) deputāti lēma par Rumbulā, Lokomotīves ielā 163 esošā pieminekļa Sarkanās armijas karavīriem demontāžu.

40 deputāti nobalsoja "par", bet septiņi bija "pret".

Demontāža tika uzticēta Rīgas pieminekļu aģentūrai un tas jādemontē līdz 15.novembrim.

Diskusiju laikā emocijas RD sēžu zālē sakāpināja nesen domē darbu uzsākušais deputāts Edmunds Jurēvics (JV), kurš vērsās pie "Latvijas vatņiku savienības pārstāvjiem".

"Es vēlētos vērsties pie Latvijas vatņiku savienības pārstāvjiem, kas šeit, šajā tribīnē, draudēja, un aicināja uz etniskām nekārtībām," sacīja Jurēvics, kurš knapi spēja pabeigt aicinājumu balsot par pieminekļa demontāžu, jo uz viņa sacīto ļoti emocionāli reaģēja Latvijas Krievu savienības Valdes līdzpriekšsēdētājs Miroslavs Mitrofanovs.

"Aizveries! Aizveries!" vairākkārtēji kliedza Mitrofanovs. "Es pieprasu aizvērties tev!"

Pielēcis kājās, deputāts bakstīja ar pirkstu gaisā Jurēvica virzienā, saucot "pats tu esi vatņiks!", galu galā arī pavēlot kolēģim "aizvērt muti".

Pret lēmumprojektu iebildis arī Latvijas Krievu savienības deputāts Vladimirs Buzajevs, kurš demonstrēja attēlu ar minēto objektu, uzsverot, ka tas ir sakārtots un brīvprātīgie to esot restaurējuši. Līdz ar to tas būtu spļāviens sejā šiem cilvēkiem.

Buzajevs rosināja pieminekli pārcelt uz Rumbulas meža memoriālu, kas veltīts Otrā pasaules kara holokausta upuriem. Dome šo ierosinājumu neatbalstīja.

Savukārt "Saskaņas" pārstāvis Konstantīns Čekušins uzsvēra, ka vēsture ir tāda, kāda tā ir, un pieminekļu nojaukšana neuzlabošot situāciju valstī un Rīgā.

"Rīgas pieminekļu aģentūrai" ar pieņemto lēmumu uzdots informēt Latvijas Okupācijas muzeju, Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldi un zemes, uz kuras atrodas Objekts, īpašniekus par Objekta demontāžas uzsākšanu.