Neieņemamā Saulkrastu pasta nodaļa

Ne tikai ļaudīm ar kustību traucējumiem, bet arī pašiem pastniekiem iekļūšana Saulkrastu pasta nodaļā ir „neiespējamā misija”, jo, riskējot ar ...

gallery icon
8
Novadu ziņas
2022. gada 10. augusts, 05:20

Iekļūšana Saulkrastu pasta nodaļā – ekstrēma neiespējamā misija

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Ne tikai ļaudīm ar kustību traucējumiem, bet arī pašiem pastniekiem iekļūšana Saulkrastu pasta nodaļā brīžiem ir neiespējamā misija, jo, riskējot ar savu veselību, ir jāpārvar šķēršļu josla – kāpnes ir izdrupušas, nav invalīdu uzbrauktuves un autostāvvietas. Vārdu sakot, par civilizācijas ērtībām šai vietā var tikai sapņot. „Latvijas pasts” jau vairākus gadus nesekmīgi meklē jaunas telpas savai pasta nodaļai, bet pašvaldība teic, ka ēkas īpašnieks sarosījies remontēt ēku. Un tad viss būšot kārtībā – tikai nav zināms, kad.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Invalīdi, piebraucot pie pasta nodaļas un ieraugot nepārvaramo šķēršļu joslu, uzreiz griežas apkārt un meklē citu pasta kantori. Arī paši pastnieki uz darbu spiesti doties, klupdami krizdami.

„Šausmīgākais tikai sekoja...”

“Gribēju nosūtīt sīkpaku, tāpēc devos uz tuvāko „Latvijas pasta” nodaļu Saulkrastos. Esmu otrās grupas invalīds ar kustību traucējumiem, tāpēc centos ar mašīnu piebraukt maksimāli tuvu pasta nodaļas ieejai, bet, iebraucot pasta nodaļas teritorijā, sastapos ar pilnīgi sadangātu ceļa segumu, kurš sastāv no dziļām bedrēm.

Ar maksimālu piesardzību piebraucu tuvāk pasta nodaļas ieejai, bet tur nebija atrodama marķēta invalīdu stāvvieta, patiesībā tur nevar saprast, vai vispār ir stāvvietas, kaut automašīnas stāv pa visu teritoriju. Bet šausmīgākais tikai sekoja!

foto: Aculiecinieka foto
Kāpnes uz Saulkrastu pasta nodaļu ir bīstamas ne tikai pasta klientiem, bet arī pašiem pastniekiem.

Izkāpjot no mašīnas, ieraugu kāpnes, kuras ved iekšā ēkā, lai iekļūtu Saulkrastu pasta nodaļā. Tās ne tikai nav piemērotas cilvēkiem ar kustību traucējumiem, bet tās atrodas katastrofālā avārijas stāvoklī, kur betona kāpņu pakāpieni ir nolūzuši paši no sava svara!

Saprotot, ka Saulkrastu pasta nodaļa nav piemērota cilvēkiem ar kustību traucējumiem un ieraugot kāpnes, kuras ir avārijas stāvoklī un bīstamas pat veseliem cilvēkiem, apgriezos un devos prom.

Kā pašā Saulkrastu centrā var atrasties publiska ēka, kuras kāpnes ir avārijas stāvoklī? Vai tiešām neviens no Saulkrastu novada būvvaldes pēdējā laikā nav nosūtījis nevienu vēstuli vai saņēmis kādu paciņu, lai neievērotu šo defektu, kuru var uzskatīt pat bīstamu cilvēku veselībai un dzīvībai?

Tāpat nesaprotu, kā „Latvijas pasts” spējis izvairīties no Saulkrastu pasta nodaļas pielāgošanas cilvēkiem ar kustību traucējumiem, kaut gan invalīdu un viņu draugu apvienība “Apeirons” jau gadiem šādas iestādes informē par vides pieejamības labo praksi,” Jauns.lv pastāstīja kāds cilvēks ar kustību traucējumiem, kurš nesekmīgi centās iekļūt Saulkrastu pasta nodaļā.

Izstrādā projektu

Jauns.lv versās gan pie Saulkrastu novada domes, gan „Latvijas pasta” ar jautājumiem, kad tad beidzot varēs normāli iekļūt Saulkrastu pastā.

Saulkrastu novada pašvaldības vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste Zanda Bistere Jauns.lv pastāstīja:

„Saulkrastu pasta nodaļa atrodas ēkā, kas pieder juridiskai personai – uzņēmumam, kurš ir iznomājis telpas „Latvijas pastam”. Par to, kā tiek nodrošināta piekļuve cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, atbildīgs ir pakalpojuma sniedzējs, šajā gadījumā – „Latvijas pasts”, vai arī ēkas īpašnieks.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Saulkrastu novada būvvaldē ir informācija, ka ēkas īpašnieks izstrādā projektu ēkas pārbūvei un apkārtnes labiekārtošanai, kas nozīmē - atbilstoši valstī spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem ēkā būs jānodrošina vides pieejamība, taču tas, protams, prasa laiku, kamēr tiks īstenots.

Saulkrastu novadā cilvēkiem ar kustību traucējumiem publiskajās ēkās, kur pēdējos gados ir notikusi atjaunošana vai pārbūve, tiek nodrošināta vides pieejamība. Arī turpmāk Saulkrastu novada pašvaldība rūpīgi sekos līdzi, lai publiskās ēkās tiktu nodrošinātas šīs prasības. Ir, protams, vēl atsevišķas vietas, kur tas ir jāuzlabo, taču arī tas tiek risināts.”

Nevar atrast jaunas telpas Saulkrastu pastam

Savukārt „Latvijas pasta” Ārējo komunikāciju vadības daļas vadītāja Gundega Vārpa Jauns.lv teica: „Saulkrastu pasta nodaļas telpas un autostāvvieta pie nodaļas nav „Latvijas pasta” īpašums, uzņēmums pasta nodaļai nepieciešamās telpas nomā. Iekļūt pasta nodaļā ir apgrūtinoši ne tikai klientiem, bet arī mūsu darbiniekiem, jo kāpnes ir diezgan kritiskā stāvoklī. Diemžēl sarunas par ēkas remontu, rekonstrukciju un pieejamības nodrošināšanu klientiem ar bērnu ratiņiem un kustību traucējumiem nav vainagojušās panākumiem. Jau gadiem meklējam citas pasta nodaļai piemērotas telpas Saulkrastos, diemžēl līdz šim tādas nav bijušas pieejamas. Taču mēs turpinām tās meklēt, un, ja Jauns.lv lasītāju vidū ir kāds atbilstošu telpu īpašnieks, kas tās vēlētos piedāvāt pasta nodaļas vajadzībām, aicinām rakstīt savu priekšlikumu uz e-pasta adresi: info@pasts.lv.
 
Klientus visā Latvijā, kam ir grūtības fiziski apmeklēt pasta nodaļu vai kuri vēlas saņemt pakalpojumus savā dzīvesvietā, aicinām sazināties ar „Latvijas pasta” Klientu centru – 67008001, 27008001, info@pasts.lv vai rakstot „Latvijas pasta” sociālo tīklu profilos –, un mūsu speciālisti atradīs un piedāvās labāko veidu un risinājumu pasta pakalpojumu saņemšanai.”

"Latvijas Pasts" prezentē jauno pastmarku - veltījumu ainavistam Vilhelmam Purvītim

VAS "Latvijas pasts" šodien izdod jaunu pastmarku un īpašu aploksni, 150.jubilejā godinot vienu no ievērojamākajiem Latvijas māksliniekiem Vilhelmu Purvīti.

gallery icon
43

Latvijas Pasts no "Royal Mail" saņem 63 maisus ar sabojātiem sūtījumiem

Latvijas Pasts no "Royal Mail" saņem 63 maisus ar sabojātiem sūtījumiem

gallery icon
5