foto: Jelgavas novada pašvaldība
Mūsu dāmas uzrāda rekordus: vēl divas brašas zemgalietes nosvin 100. dzimšanas dienu
Jelgavas novada domes priekšsēdētaja vietniece Ilze Vītola, 102. dzimšanas nosvinējusī līvbērzniece Ļutija Petroviča un viņas radinieks.
Sabiedrība
2022. gada 7. jūlijs, 06:03

Mūsu dāmas uzrāda rekordus: vēl divas brašas zemgalietes nosvin 100. dzimšanas dienu

Jauns.lv

Jau kupls Latvijas dāmu pulciņš šogad moži nosvinējis savu 100. un pat lielāku dzimšanas dienu. Šajās dienās gaviļnieču saimei piepulcējušās vēl divas brašas zemgalietes – Ļutija Petroviča no Līvbērzes un Marija Treigute no Bauskas.

Jelgavas novada Līvbērzes pagasta iedzīvotāja Ļutija Petroviča 1. jūlijā “pēc papīriem” atzīmēja savu 100. dzimšanas dienu, kaut gan faktiski viņa ir par diviem gadiem vecāka. Novada pašvaldība informē:

“1.jūlijā Jelgavas novada Līvbērzes pagasta iedzīvotāja Ļutija Petroviča svinēja īpašu jubileju – 102 gadus. Neskatoties uz cienījamo vecumu, kundze ir dzīvespriecīga un mundra, un labprāt dara vienkāršus dārza darbus.

Novadniece savā apaļajā jubilejā kopā ar ziediem un apsveikumiem saņēma arī Jelgavas novada pašvaldības pabalstu 150 eiro apmērā, kas tiek piešķirts visiem 100 gadu vecumu sasniegušajiem novadniekiem.”

Interesanti, ka, lai gan dokumentos kundzes dzimšanas dati liecina, ka viņa ir sasniegusi 100 gadu vecumu, patiesībā īstais vecums ir 102 gadi. Šāda situācija radusies, kad kundzes vecāki kļūdaini pierakstīja bērna dzimšanas datus pie attiecīgo dokumentu formēšanas, raksta laikraksts “Zemgales Ziņas”.

Jelgavas novada pašvaldības vārdā kundzi viņas dzīvesvietā sveica Jelgavas novada domes priekšsēdētaja vietniece Ilze Vītola un Līvbērzes pagasta pārvaldes vadītāja Ruta Medne.

Savukārt Bauskas novada vietvara pašās jūnija beigās 100. dzīves jubilejā sveica baušķenieci Mariju Treiguti. Viņu sumināja vietvaras priekšsēdētāja vietnieks Aivars Mačeks un Bauskas apvienības pārvaldes vadītājs Aleksandrs Gurkovskis, dāvājot naudas balvu, ziedus un apsveikuma kartīti. Pašvaldība informē:

“Treigutes kundze ir pie ļoti labas veselības – runā pārliecinoši un tekoši, skaidri izsaka savas domas un dalās atmiņās par dzīvi uz šīs pasaules gadsimta garumā.

foto: Bauskas novada pašvaldība
Bauskas novada pašvaldības darbinieki sveic Mariju Treiguti 100. dzimšanas dienā.

Marija Bauskā sāka dzīvot 26 gadu vecumā, kad no okupantu valsts Ņižņijnovgorodas apgabala ieradās Latvijā labākas dzīves meklējumos. Mērķis piepildījies – nodzīvojusi visu mūžu Bauskā, Marija 40 gadu strādāja tirdzniecības jomā, bija laimīgi precējusies, līdz vīrs pirms vairākiem gadiem devās viņsaulē. Marijai bija viens dēls, mazbērnu viņai nav.
 
Jubilāre, atminoties dzīvi pirms gadu desmitiem stāsta, ka viņai patikuši lieli pasākumi, kur pulcējas un priecājas cilvēki. Ballīte Marijai bija arī dzimšanas dienas vakarā, jo pie viņas ciemos ieradās četras draudzenes. Ikdienā Marija klausās radio un daudz lasa. Televīziju neskatoties - tur neko prātīgu nerādot.

Marija slavē savu kopēju Indru Adieni, kura ir ļoti rūpīga, gādīga un mīloša pret Mariju: “Viņa ir mans zelta gabaliņš.”

foto: Bauskas novada pašvaldība
Baušķeniece Marija Treigute nosvinējusi savu 100. dzimšanas dienu.

Jauns.lv jau rakstījis, ka šogad viena pēc otras dažādos Latvijas novados savu gadsimta un pat nozīmīgāku jubileju svinēja vairākas kundzes.

* Gads sākās ar 100. dzimšanas dienas atzīmēšanu talsiniecei Annai Freibergai, kuru radi un draugi mīļi sauc par Frīdas tanti, 1. janvāris bija zīmīgs ne tikai ar jaunā gada sākšanos, bet arī ar iekāpšanu savas dzīves otrajā gadu simtenī. 2022. gada pirmajā dienā viņa atzīmēja savu 101. dzimšanas dienu. Savu darba mūžu viņa aizvadījusi, strādājot gan dārzniecības nozarē, gan par pavāri.

* Savukārt 17. februārī Kuldīgas slimnīcas Sociālās aprūpes nodaļā jeb tā dēvētajā Senioru mājā dzīvojošā Alma Firsta nosvinēja savu 102. dzimšanas dienu. Cienījamā kundze šajā aprūpes nodaļā dzīvo jau kopš 2019. gada, un tur viņa ir sagaidījusi gan 100., gan 101.dzimšanas dienu.

* Ar jauku ballīti pagājušais mēnesis iesākās Latvijas Sarkanā Krusta sociālās aprūpes centrā “Derpele” Bauskas novadā. Tur 1. jūnijā savu 103. dzimšanas dienu nosvinēja Alise Kaklēna. Kaklēnas kundze “Derpelē” dzīvo jau desmit gadu, un par šeit pavadīto laiku jubilāre izsakās tikai labiem vārdiem, jokojot priecājas, ka dzimšanas dienā aprūpes nama kolektīvs sarūpējis kūku, nevis kliņģeri, kā tas bija ierasts līdz šim.

* Dažas dienas vēlāk Kuldīgas novada sociālās aprūpes namā “Valtaiķi” savu 102. dzimšanas dienu kuplā sveicēju pulkā nosvinēja kurzemniece Anna Dalke. Kā vienmēr, arī šoreiz viņas goda reizē bija izcepta liela un garda torte, kuru gan vairs nerotāja rozes rozā krāsā, bet gan ziedi dzeltenā krāsā.

* Savukārt pagājušā mēneša vidū gaviļnieču pulkam, kas iesoļojušas otrajā gadu simtenī, pievienojās arī Saldus novada vecākā iedzīvotāja Zinaida Ķiģele, kura 16. jūnijā atzīmēja savu 101. dzimšanas dienu.