Sabiedrība
2022. gada 1. jūlijs, 05:21

VIDEO: Krievijas Ārlietu ministrija oficiālā brīfingā aizstāv antivakseri Vasiļevski, Lindermanu un citus Latvijā aizturētos aktīvistus

Jauns.lv

Kopš 24. februāra, kad Krievija agresīvi iebruka Ukrainā, Latvijā vairākas personas pievērsušas likumsargu un drošības iestāžu uzmanību, vai pat aizturētas saistībā ar aktivitātēm, kurās saskatīta iespējama kara attaisnošana vai citi pārkāpumi. Varētu domāt, ka tās ir tādas “mazas zivis” kopējā jūrā, taču nu atbalstu šiem Latvijā aktīvajiem darboņiem pavisam oficiāli paudusi arī Krievijas Ārlietu ministrija.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Vakardien 29. jūnijā, aptuveni pulksten 12:00 noritēja kārtējais Krievijas Federācijas Ārlietu ministrijas brīfings, kura laikā uzstājās ministrijas Informācijas un preses departamenta direktore Marija Zaharova.

Segmentā, kurš bija veltīts Latvijas apsaukāšanai par “diktatūras pārņemtu valsti”, kurā iedzīvotāji tiek “iebiedēti nepaust atbalstu Krievijai”, Zaharova komentēja arī pēdējo mēnešu laikā veiktās aizturēšanas un uzsāktos kriminālprocesus Latvijā, kuros figurē pašmāju prokremliskie aktīvisti un vēl Covid-19 pandēmijas mēnešos plašāk iepazīti demonstranti.

Zīmīgi, ka Zaharova Latvijas aktīvistus, nosaucot tos vārdos, aizstāvējusi translācijā, kura oficiāli nosaukta: “Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālās pārstāves brīfings par aktuālajiem iekšpolitikas jautājumiem”.

Sirdi plosoši kadri: okupanti bombardē ļaužu pilnu tirdzniecības centru Ukrainas pilsētā Kremenčukā

gallery icon
51

Aizstāv Lindermanu un “Uzvaras parka” karoga vicinātāju

Te piepeši Zaharova metas kritizēt Vladimira Lindermana neseno aizturēšanu, detaļās atstāstot Kremļa medijos izplatīto versiju par to, kā noritējusi šī epizode.

Viņasprāt, Lindermana aizturēšana esot izcils piemērs tam, cik nežēlīgas ir Latvijas varasiestādes, un, ka Latvijā faktiski ir diktatūra, kurā netiek pieļauta varai netīkama viedokļa paušana par Krieviju.

Ar ziediem tikai līdz galdiņam – tā šogad Rīgā aizritēja “uzvaras” diena

Iepriekšējos gados 9. maijā Uzvaras parka teritoriju no visām pusēm piepildīja ļaudis, kuri ar ziediem ieradās, lai pieminētu kritušos PSRS ...

gallery icon
176

Pie "okupekļa" Uzvaras parkā turpina pulcēties arī 10. maijā

gallery icon
35

Interesanti, ka pēcāk no Zaharovas – oficiālas Krievijas varasiestāžu pārstāves – mutes izskan aizstāvības vārdi arī nesen, saistībā ar Krievijas karoga vicināšanu Uzvaras parkā aizturētā Aleksandra Dubjago virzienā.

Dubjago, kurš 10. maijā pie sarkanarmijas pieminekļa Pārdaugavā ieradās ar Krievijas karogu un izpelnījās tur neatļauti sapulcējušos “uzvaras dienas” svinētāju ovācijas, iedrošinot vietējos neatteikties no šīs dienas simbolisma, pateicoties viņa aizturēšanai, Krievijas medijos jau labu laiku tiek pasniegts kā “savējais” un “varonīgais puisis ar Krievijas karogu”, kuru “vajā Latvijas represīvie orgāni”.

foto: ekrānuzņēmums no video
Par Aleksandru Dubjago nu fano gan pašmāju prokremliskie politiķi, gan arī Krievijā bāzēti propagandisti.

Kā zināms, 19. gadus vecais Dubjago pēc šī incidenta kādu laiku tika paturēts apcietinājumā, un viņa lietu pārņēma Valsts drošības dienests (VDD).

Šobrīd viņš jau ir brīvībā un publiski neizpaužas, taču viņa māte vairākkārt tikusi intervēta Krievijas propagandas medijos.

Savas uzrunas laikā Zaharova pēcāk piemin arī vēl martā par Kremļa slavināšanu un kara Ukrainā attaisnošanu aizturētā militārā blogera Kirila Fjodorova vārdu.

Iepriekš Jauns.lv jau vēstīja, ka Fjodorovs drošībnieku redzeslokā nonācis, jo regulāri veidojis sociālo tīklu saturu, atspoguļojot militāro sfēru un komentējot Krievijas bruņoto spēku manevrus Ukrainā atbilstoši Krievijas interesēm.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

foto: Ekrānuzņēmums no "Instagram"
Kirils Fjodorovs regulāri aplūkojis un komentējis Krievijas bruņoto spēku militāro varenību savos sociālajos tīklos.

Šo visu Fjodorovs publicējis savos sociālo tīklu kontos zem kanāla “Karš, Vēsture, ieroči”.

Fjodorova sociālo tīklu saturs radījis iespaidu, ka blogeris ikdienā dzīvo pietiekami grezni – braukā ar dārgiem luksusa klases spēkratiem un ceļo.

Krievijas Ārlietu ministrijas uzmanību izpelnās pat antivakseris Avis Vasiļevskis

Kas pārsteidz visvairāk – Marija Zaharova, kas vērtējama kā visnotaļ augsta Krievijas valsts amatpersona, vakardienas brīfingā metusies aizstāvēt pat pašmāju aktīvistu un sazvērestību teoriju izplatītāju Aivi Vasiļevski.

Lai arī viņa uzvārda izrunāšana, pat lasot no lapiņas, Zaharovai sagādājusi zināmas grūtības, tas tomēr izskanējis ministrijas oficiālā brīfinga laikā.

Vasiļevskis plašākai sabiedrībai kļuvis zināms, pateicoties viņa aktivitātēm Covid-19 pandēmijas mēnešos, kad viņš, kopā ar saviem sekotājiem un domubiedriem regulāri izplatījis dažādas sazvērestības teorijas.

Vasiļevskis atbalstīja pulcēšanās ierobežojumu neievērošanu un sludināja viltus ziņas par Covid-19 vakcīnām.

Pie Rīgas pils norit Covid-19 aktīvistu rīkotais "brīvības konvojs"

gallery icon
63

Vēl 7. martā mediji ziņoja, ka VDD aizturējis četrus kādas organizācijas pārstāvjus par Krievijas īstenoto kara noziegumu Ukrainā attaisnošanu.

Starp aizturētajiem bija arī bēdīgi slavenais aktīvists Aivis Vasiļevskis un personas, kuras arī saistītas ar šajā visā iepīto ezotērisko nodibinājumu SIA “DVS Urantija”.

Interesanti, ka SIA "DVS Urantija" jau iepriekš ir nonācis mediju redzeslokā.

Vēl 2014. gadā LTV raidījums "De Facto" ziņoja, ka šī nodibinājuma lekcijas apmeklējusi tā laika deputāta kanditāte no partijas "No sirds Latvijai!" Inguna Sudraba.

Nodibinājuma pasākumos tobrīd stāstīts, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins esot "gaismas bērns" un "cietējs", ignorējot Krievijas nesen veikto Krimas okupāciju un Ukrainas separātistu atbalstīšanu.

Savos februāra izteikumos par Krievijas ārpolitiku un Vladimiru Putinu Vasiļevskis gan gājis vēl tālāk:

foto: Ekrānuzņēmums no Telegram.

Kopš kara sākuma uzsākti vairāki desmiti kriminālprocesu

Kopš Krievijas bruņoto spēku iebrukuma Ukrainā Valsts drošības dienests (VDD) ir uzsācis 19 kriminālprocesus un no Valsts policijas (VP) pārņēmis četrus kriminālprocesus saistībā ar naida runu.

Lielākā daļa no kriminālprocesiem saistīti ar agresīvu vēršanos pret Ukrainu un tās tautu.

No minētajiem 23 kriminālprocesiem astoņi uzsākti saskaņā ar diviem Krimināllikuma pantiem, proti, par genocīda, noziegumu pret cilvēci un mieru un kara noziegumu publisku slavināšanu un attaisnošanu (Krimināllikuma 74.1 pants) un darbībām, kas vērstas uz nacionālā naida vai nesaticības izraisīšanu (Krimināllikuma 78. pants).

Astoņi kriminālprocesi uzsākti pēc Krimināllikuma 74.1 pantā paredzētā noziedzīgā nodarījuma pazīmēm, t.i., par iespējamu genocīda, noziegumu pret cilvēci un mieru un kara noziegumu publisku slavināšanu un attaisnošanu.

Savukārt septiņi kriminālprocesi uzsākti pēc Krimināllikuma 78. pantā paredzētā noziedzīgā nodarījuma pazīmēm, t.i., par darbībām, kas vērstas uz nacionālā naida vai nesaticības izraisīšanu.

Vienā no kriminālprocesiem par nacionālā naida vai nesaticības izraisīšanu VDD pirmstiesas izmeklēšanu ir noslēdzis un nosūtījis kriminālprocesa materiālus prokuratūrai, rosinot pret personu uzsākt kriminālvajāšanu.

Persona nonāca VDD redzeslokā pēc tam, kad pie kāda raksta internetā publicēja komentāru, kurā slavināja un vēlēja veiksmi Krievijai ukraiņu iznīcināšanā.

Pārējos 22 kriminālprocesos pašlaik 15 personām ir piemērots aizdomās turētā statuss, savukārt septiņām personām – personas, pret kuru uzsākts kriminālprocess, statuss. Divām aizdomās turētajām personām kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums.  

VDD turpina vairāku citu gadījumu izvērtēšanu, teikts dienesta oficiālajā paziņojumā.