Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Kultūra

LNO iestudējums "Valentīna" Berlīnē uzņemts ar ovācijām, vēstī ministrija

Jauns.lv

Latvijas Nacionālās operas (LNO) iestudējums "Valentīna" Berlīnē uzņemts ar ovācijām, pavēstīja Ārlietu ministrijas (ĀM) Preses centrs.

LNO iestudējums "Valentīna" Berlīnē uzņemts ar ovā...

Operu "Valentīna" Latvijas prezidentūras ES Padomē kultūras programmas ietvaros otrdien rādīja Berlīnes Vācu operā (Deutsche Oper Berlin).

Šis bija galvenais Latvijas prezidentūras kultūras programmas projekts Vācijā, kura oficiālais patrons ir Vācijas federālais ārlietu ministrs Dr. Franks Valters Šteinmeiers (Dr. Frank-Walter Steienmeier)  un Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, tādējādi uzsverot izrādes politiski nozīmīgo raksturu gan Latvijas–Vācijas divpusējās attiecībās, gan pieminot izrādē atainotos traģiskos vēstures notikumus 70 gadu kopš Otrā pasaules kara beigām Eiropas vēstures kontekstā.

Ām norāda, ka LNO viesizrāde pulcēja plašu skatītāju loku, kuru vidū bija Starptautiskās Aušvices komitejas, Eiropas nogalināto ebreju fonda, Berlīnes Ebreju muzeja, Rīgas komitejas, kā arī citu holokausta piemiņas un izglītības organizāciju pārstāvji, Bundestāga deputāti un Ārlietu ministrijas pārstāvji, Izraēlas Valsts vēstnieks Vācijā un citi diplomātiskā korpusa pārstāvji, kā arī žurnālisti, sabiedriskie darbinieki un latviešu diasporas pārstāvji. Pēc Latvijas ārlietu ministra uzaicinājuma izrādi apmeklēja Gruzijas ārlietu ministre Tamāra Beručašvili (Tamar Beruchashvili).

Operu iedvesmojis leģendārās Latvijas kultūras personības - kinozinātnieces Dr. Valentīnas Freimanes dzīvesstāsts -, un tā ataino Latvijas vēstures traģiskās lappuses laikā no 1939. līdz 1944.gadam, kad Latvijas tauta cieta no diviem totalitārajiem režīmiem. Uz izrādi Berlīnē ieradās arī Freimane.

Freimanes atmiņu grāmata "Ardievu, Atlantīda", pēc kuras daļas motīviem tapusi opera, pavasarī nākusi klajā arī vācu valodā. Viņas grāmatā atspoguļotais dzīvesstāsts, kā arī operā atainotais Otrā pasaules kara posms vācu publikā raisījis plašu interesi.

Jau vēstīts, ka operas komponists ir Arturs Maskats, libretu rakstījusi dzejniece Liāna Langa, režisors -  Viesturs Kairišs, scenogrāfe un kostīmu māksliniece - Ieva Jurjāne. Diriģents būs Modests Pitrens, Valentīnas lomā - Inga Kalna.

LNO viesizrāde kopumā izmaksājusi 406 tūkstošus eiro.

BNS