Sabiedrība
2022. gada 19. maijs, 16:02

Krievija paziņojusi, ka gribēs kompensāciju no Latvijas par okupantu pieminekļa nojaukšanu

Jauns.lv

Ar kārtējo skaļo paziņojumu šodien klajā nākusi Krievijas Federācijas Ārlietu ministrija. Pēc tās ieskatiem, Latvijas puses lēmums vērsties pret Padomju okupācijas slavināšanai veltītajiem pieminekļiem nozīmē, ka PSRS mantiniecei Krievijai pienāksies kompensācija.

Šāds paziņojums šodien publicēts kaimiņvalsts Ārlietu ministrijas mājaslapā.

“Šodien, 19. maijā, tiekoties ar Latvijas vēstnieku Krievijā M. Riekstiņu, tika izteikts protests un iesniegta attiecīgā nota saistībā ar provokatīvajiem Latvijas Saeimas 12. maija lēmumiem, kas paredz Krievijas Federācijas valdības un Latvijas Republikas valdības vienošanās par Latvijas Republikas teritorijā dzīvojošo Krievijas Federācijas militāro pensionāru un viņu ģimenes locekļu sociālo aizsardzību 13. panta darbības apturēšanu, kas dod “zaļo gaismu” Padomju perioda memoriālu nojaukšanai,” teikts ministrijas paziņojumā.

Ar ziediem tikai līdz galdiņam – tā šogad Rīgā aizritēja “uzvaras” diena

Iepriekšējos gados 9. maijā Uzvaras parka teritoriju no visām pusēm piepildīja ļaudis, kuri ar ziediem ieradās, lai pieminētu kritušos PSRS ...

gallery icon
176

Tur arī norādīts, ka kaimiņvalsti īpaši satrauc tā dēvētā “Uzvaras pieminekļa” gaidāmais liktenis.

Krievijas Ārlietu ministrija iebilst, ka konkrēto vienošanos drīkstot kā pilnībā, tā daļēji lauzt vien tad, ja abas puses par to vienojas.

Pēcāk tiek norādīts, ka M. Riekstiņš ir informēts, ka Krievija šo Latvijas soli izskata kā to starptautiski atzīto normu pārkāpumu, kuras regulē šāda veida starptautiskās vienošanās.

Uzvaras dienas svinības 2015. gada 9. maijā.

Uzvaras dienas svinības 2015. gada 9. maijā.

gallery icon
5

No šī Krievijas puse attiecīgi izsecina, ka Latvijai – pie minētā veida memoriālo būvju nojaukšanas – būtu jākompensē šādi nodarītie zaudējumi.

Te gan jāatgādina, ka PSRS laikos mēģinājumi finansēt “okupekļa” sliešanu ar “ziedojumiem” kādā brīdī vienkārši pārtapa par 10 rubļu atvilkšanu no darbaļaužu algas, lai projektu pabeigtu.

Papildus tam Krievija arī atkārtoti draud ar cita veida sankcijām, ja lēmums tās kādreizējās okupējošās varas pieminekļus nojaukt tiks realizēts.

Tikmēr, kā iepriekš ziņots, Latvijas puses lēmums balstās grozījumos, kuri paredz minētās vienošanās 13. pantu apturēt līdz brīdim, kad Krievija izbeigs Ukrainā nogalināt un spīdzināt civiliedzīvotājus un citādā veidā postīt suverēnu valsti jeb, formālākā valodā – “līdz brīdim, kad Krievija izbeidz starptautisko tiesību pārkāpumus attiecībā uz Ukrainu, tajā skaitā izved savus bruņotos spēkus no Ukrainas teritorijas un pilnībā atjauno Ukrainas teritoriālo integritāti un suverenitāti”.

Jau ziņots, ka, sekojot “zaļajai gaismai” no Saeimas, arī Rīgas dome ātri un izlēmīgi radīja apstākļus, kuri agrāk vai vēlāk nozīmē galu gan Rīgā, Pārdaugavā sastopamajam okupantu piemineklim, gan arī citiem okupācijas laiku akmens izstrādājumiem, kuri Latvijā ieraugāmi.

Jautājums par pieminekļa nojaukšanu īpaši aktualizējās pēc Krievijas sāktā kara pret Ukraina.

Pieminekļa celtniecība un Uzvaras parka pārbūve noritēja no 1979. līdz 1985. gadam.

Savulaik piemineklis tika bojāts spridzināšanā. 1997. gada organizācijas "Pērkoņkrusts" dalībnieki mēģināja uzspridzināt Uzvaras pieminekli, spridzināšanas laikā bojā gāja divi no spridzinātājiem.

Šobrīd portālā Ziedot.lv pieminekļa nojaukšanai tauta saziedojusi 258 261 eiro.