foto: Edijs Pālens/LETA
"Okupekļa" demontāžas izmaksas būs atkarīgas no izvēlētā tehnoloģiskā procesa
Līdz šim ir spekulēts par dažādām summām - sākot no 60 000 un 100 000 eiro līdz miljonam eiro.
Politika
2022. gada 16. maijs, 09:27

"Okupekļa" demontāžas izmaksas būs atkarīgas no izvēlētā tehnoloģiskā procesa

Jauns.lv / LETA

Pārdaugavā, Uzvaras parkā esošā pieminekļa demontāžas izmaksas būs atkarīgas no izvēlētā tehnoloģiskā procesa, pirmdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atzina Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns (LRA).

Pēc viņa paustā, Saeimai pēc iespējas steidzamāk jāpieņem lēmumi, kas atvieglos Rīgas pašvaldībai procedūras saistībā ar iepirkumiem pieminekļa nojaukšanai un attiecībā uz būvniecības regulējumu. Proti, dome sagaida vienkāršotas procedūras, jo tad visu procesu varētu paveikt ātrāk.

Smiltēns stāstīja, ka piemineklis ir būvēts ļoti pamatīgi un stabili. Tas ir ļoti garš - 79 metri, tā 22 metru dziļi pāļi ir iedzīti līdz pat dolomītam un tas ir konstruēts pa 60 centimetru posmiem.

Uzvaras pieminekli norobežo ar žogu

gallery icon
21

"Kas nozīmē, ka nojaukšanu, visticamāk, prātīgāk būs veikt pa šādiem vai 1,2 metru gariem posmiem," prognozēja vicemērs, piebilstot, ka spridzināšana būtu ātrāka, taču nebūtu prātīgāka, jo ap objektu ir dzīvojamās mājas, tāpēc piemineklis nojaucams "tehnoloģiski pareizi".

Īsākie nojaukšana termiņi, pēc Smiltēna paustā, ir pāris mēneši, "ja mums izdodas ļoti ātri dabūt cauri Saeimā šo likumu".

Arī izmaksas pagaidām nevarot nosaukt precīzi, jo esot jāsaprot, kāds ir nepieciešamais tehnoloģiskais process, "un no tā izrietēs izmaksas". Smiltēns sacīja, ka līdz šim ir spekulēts par dažādām summām - sākot no 60 000 un 100 000 eiro līdz miljonam eiro.

"Es aicinātu nevienu politiķi nesteigties ar plāniem, jo, ja reiz to mēs darām par sabiedrības līdzekļiem, ar lielu sabiedrības iesaisti, tad es gribēti arī redzēt šajā visā procesā lielu diskusiju sabiedrībā un, lai pati sabiedrība izvēlas, ko viņi grib redzēt šajā vietā," iespējamo Uzvaras parka labiekārtošanu pēc pieminekļa nojaukšanas komentēja domes priekšsēdētāja vietnieks.

Nedrošā Uzvaras parka pieminekļa iekštelpas

Pieminekļu komplekss Uzvaras parkā atzīts par nedrošu, tādēļ pašvaldība to šodien norobežos, pirmdien paziņoja Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis (PP). ...

gallery icon
30

Jau ziņots, ka Rīgas dome piektdien ārkārtas sēdē nolēma demontēt padomju pieminekli Pārdaugavā. Deputāti nolēma uzdot "Rīgas pieminekļu aģentūrai" veikt nepieciešamās darbības objekta demontāžai.

Pie "okupekļa" Uzvaras parkā turpina pulcēties arī 10. maijā

gallery icon
35

Pieminekļa demontāžas darbiem vajadzētu sākties šogad, turklāt būtu godīgi nojaukšanas izmaksas segt no valsts budžeta, teica Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis (PP).

Jautājums par padomju pieminekļa demontāžu aktualizējās pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā.

Ar ziediem tikai līdz galdiņam – tā šogad Rīgā aizritēja “uzvaras” diena

Iepriekšējos gados 9. maijā Uzvaras parka teritoriju no visām pusēm piepildīja ļaudis, kuri ar ziediem ieradās, lai pieminētu kritušos PSRS ...

gallery icon
176