Ivars Bičkovičs atkārtoti ievēlēts par Augstākās tiesas priekšsēdētāju
Iepriekš "Vienotība" pauda, ka nevēlas redzēt Bičkoviču šajā augstajā amatā, tomēr Saeima viņu atkārtoti apstiprināja par Augstākās tiesas priekšsēdētāju.
Sabiedrība
2015. gada 28. maijs, 09:51

Ivars Bičkovičs atkārtoti ievēlēts par Augstākās tiesas priekšsēdētāju

Jauns.lv

Saeima šodien Ivaru Bičkoviču atkārtoti apstiprināja par Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētāju. Parlamenta lēmums stāsies spēkā 16.jūnijā.

Arī Saeimas Juridiskās komisijas vairākums iepriekš atbalstīja Bičkoviča kandidatūru atkārtotai apstiprināšanai šajā amatā.

No Bičkoviča prezentācijas AT plēnumā un Saeimas komisijā izriet, ka starp viņa prioritātēm nākamajam darbības periodam ir Tieslietu padomes lomas stiprināšana un funkciju paplašināšana, AT reformas noslēgums, mehānisma ieviešana lietu uzkrājuma samazināšanai, kā arī tiesu sistēmas komunikācijas stratēģija. Vēl starp viņa prioritātēm būs tiesnešu atbildība par tiesu sistēmas reputāciju.

AT priekšsēdētājs iepriekš atzina, ka par viņa līdzšinējo darbību ir izskanējusi kritika arī no paša kolēģiem un viņš nekad no tās nav norobežojies. "Ir, protams, lietas, kas izdevušās un kas mazāk izdevušās. Bet jautājums ir par to, vai iepriekšējā darbība bijusi tāda, kas prasa tādu radikālu apturēšanu [..]. Ja sistēma ir vērsta uz attīstību, tad, izrunājot lietas, kas izdevušās, kas nav izdevušās, var turpināt otro darba cēlienu pildīt," iepriekš uzsvēra Bičkovičs.

Bičkovičs Latvijas Universitātē ieguvis jurista izglītību. Viņš bijis Aizkraukles rajona tiesnesis un kopš 90.gadiem AT Krimināllietu tiesu palātas tiesnesis. 1999.gadā Bičkovičs tika ievēlēts par AT Krimināllietu tiesu palātas priekšsēdētāju. Viņš divas reizes ticis ievēlēts par Tiesnešu biedrības prezidentu, un 2008.gadā Bičkovičs tika ievēlēts par AT priekšsēdētāju.

AT plēnumā tiesneši par AT priekšsēdētāja kandidātu izvirzīja pašreizējo tiesas priekšsēdētāju Bičkoviču. Par viņa kandidatūru nobalsoja 23 tiesneši, savukārt par otru kandidātu - Administratīvo lietu departamenta tiesnesi Andri Guļānu - savu balsi atdeva 15 tiesneši. Divi tiesneši balsojumā atturējās.

Bičkovičs AT vada kopš 2008.gada. Saskaņā ar grozījumiem likumā "Par tiesu varu" turpmāk AT priekšsēdētāja pilnvaru termiņš ir pieci gadi un viena un tā pati persona var būt par AT priekšsēdētāju ne vairāk kā divus termiņus pēc kārtas.

LETA/Foto: Ieva Lūka/LETA