foto: Zane Bitere/LETA
Šodien visā Latvijā notiek ikgadējā Muzeju nakts
Muzeju nakts Latvijas Bankā.
Sabiedrība
2022. gada 14. maijs, 10:28

Šodien visā Latvijā notiek ikgadējā Muzeju nakts

Jauns.lv / LETA

Latvijas muzeji un citas sabiedrisko dzīvi veidojošas iestādes visā Latvijā šodien iesaistīsies starptautiskajā Muzeju nakts akcijā un apmeklētājus aicinās piedalīties īpašajās šī pasākuma norisēs.

Kā informēja Kultūras ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Lita Kokale, Muzeju naktī visā Latvijā piedalīsies vairāk nekā 190 muzeji un sabiedriskās dzīves organizatori. Vislielākais kultūrvietu piedāvājums būs Kurzemes reģionā, kur durvis apmeklētājiem vērs 60 iestādes. Kopumā reģionos vairāk nekā 133 vietās dažādas aktivitātes rīko pašvaldības un nevalstiskās organizācijas, savukārt Rīgā apmeklētājiem atvērtas būs 53 dažādas kultūrvietas.

Šā gada Muzeju naktij dota brīva tēma, savukārt visas norises notiek ar devīzi "#TiekamiesTagad", aicinot uz atkal satikšanos klātienē. Ar Muzeju nakts programmu var iepazīties, sekojot saitei "https://www.muzeju-nakts.lv/muzeju-nakts/programma".

Muzeju nakts pulcē prāvus apmeklētāju pūļus (2019. gads)

Muzeju nakts tēma šogad ir "Tālavas turētājs", aicinot izcelt varonību Neatkarības kara cīņu simtgades atzīmēšanā. Muzeju nakts pasākumi šogad norisināsies ...

gallery icon
59

Muzeju naktī no plkst. 18 līdz pusnaktij visām vienreizējām vilcienu biļetēm ir piešķirtas 50% atlaide. Elektroniskās biļetes ar atlaidi nopērkamas konkrētajiem vilcienu reisiem "Pasažieru vilciena" tīmekļa vietnē un mobilajā lietotnē. Vilcienu kustības sarakstā šie vilcieni ir īpaši atzīmēti ar Muzeju nakts simbolu. Biļetes ir iespējams iegādāties arī biļešu kasēs. Ja tā konkrētajā stacijā ir slēgta, biļeti ar atlaidi var iegādāties pie konduktora kontroliera vilcienā.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, nolūkā ierobežot Covid-19 izplatību, 2020. gadā Eiropas akcijas vadība pieņēma lēmumu, ka Muzeju nakts Eiropā nenotiks. Savukārt 2021. gadā Muzeju nakts norises, pielāgojoties epidemioloģiskajai situācijai, notika virtuālajā vidē un muzeju āra ekspozīcijās.

Cilvēki Rīgā apmeklē Muzeju nakts pasākumus 2018. gadā

gallery icon
115

Muzeju nakts tradīcija aizsākusies 1999. gadā Francijā. Pasākuma mērķis ir ar muzejiem arī iedzīvotājus, kas ikdienā tos neapmeklē. Ik gadu muzeju apmeklējumu veicinošajos pasākumos Latvijā iesaistās arvien lielāks muzeju skaits, tāpat Muzeju nakts aktivitātēs piedalās arī teātri, izstāžu zāles, bibliotēkas un citi sabiedriskās dzīves veidotāji.