foto: unsplash.com
Latvijā plaši atzīmēs Eiropas dienu
Eiropas karogs.
Sabiedrība
2022. gada 6. maijs, 09:31

Latvijā plaši atzīmēs Eiropas dienu

Jauns.lv / LETA

Maijā visā Eiropā un Latvijā plaši tiks atzīmēta Eiropas diena, informēja Eiropas Komisijas (EK) pārstāvniecības Latvijā Preses nodaļā.

Šodien plkst. 11 Bastejkalna parkā, Rīgā, tiks atklāts vides objekts "iESpēju platforma", kas veidots kā tikšanās un izziņas vieta jauniešiem. Vides objekta galvenais mērķis ir aicināt uzzināt aktuālāko informāciju par ES sniegtajām iespējām jauniešiem, radīt vietu diskusijām, mudināt jauniešus būt līdzdalīgiem.

Pasākumā piedalīsies EK pārstāvniecības Latvijā vadītāja Zane Petre, ielu mākslinieks Dainis Rudens, dziedātāja un pianiste Katrīna Gupalo, mūzikas grupa "Audiokvartāls" kopā ar mūziķiem Edgaru Vilcānu, Gunāru Gaumigu, Ilzi Rijnieci, Elizabeti Vētru, Kristeru Rudzīti, Eviju Smagari, Vidzemes Augstskolas un Valmieras Kultūras centra jauniešu kori "Skan" un fonda "Nāc līdzās" jauniešu kori "Nāc līdzās".

No plkst. 11 ES māja tiešsaistē portālā "Delfi.lv", tīmekļvietnē "esmaja.lv", kā arī ES mājas un EK pārstāvniecības sociālo mediju kontos aicina sekot Eiropas dienas norisēm, paužot solidaritāti un atbalstu Ukrainai caur kultūras, solidaritātes un citu Eiropas vērtību prizmu, kā arī uzsverot jauniešu lomu un iespējas Eiropas nākotnes veidošanā. Pasākums veidots ciešā sadarbībā ar ES valstu vēstniecībām, Jaunatnes starptautisko programmu aģentūru, "Eiropas kustību Latvijā", Latvijas Pilsonisko aliansi, Pasaules dabas fondu un citiem sadarbības partneriem.

Tiešraidi sāks vides objekta - "iESpēju platforma" - atklāšana. Savukārt no plkst. 11.30 līdz 12 jaunieši piedalīsies improvizētā Saeimas Eiropas lietu komisijas sēdē, ieklausīsies Saeimas Eiropas lietu komisijas vadītājas Vitas Andas Tēraudas (AP), Eiropas Parlamenta (EP) viceprezidenta Roberta Zīles (NA), ES prezidējošās valsts Francijas vēstnieces un citu amatpersonu teiktajā par Eiropas vērtībām, nākotni un atbalstu Ukrainai.

No plkst. 13 līdz 16 tiešraidē tiks raidīta iniciatīva "Saulespuķes vienotai Eiropai kopā ar Ukrainu", kuras laikā Rīgas centrā tiks stādītas saulespuķes. Vēlāk kopā ar jauniešiem varēs izzināt ES sniegtās iespējas, piemēram, strādāt un doties praksē uz ES institūcijām, diskutēt par izvirzīto klimata mērķu sasniegšanu, viesoties pie ukraiņu ēdienu gatavotājiem.

Savukārt no sestdienas līdz pirmdienai notiks "Eiropas eksāmens" - tiešsaistes tests, kas, atzīmējot Eiropas dienu, notiek jau astoto gadu. Šogad tajā var piedalīties gan skolēni, sākot jau no 1. klases, gan pieaugušie līdz pat sirmam vecumam.

Tests ir izzinošs un atraktīvs veids, kā katram pašam pārbaudīt un paplašināt savas zināšanas par ES. "Eiropas eksāmens" notiek no 7. maija plkst. 8 līdz 9. maija plkst. 21 tīmekļa vietnē "esmaja.lv". Katrai vecuma grupai sagatavoti tai atbilstoši jautājumi, un pieaugušajiem testā tiks piedāvātas divas grūtības pakāpes. Pērn "Eiropas eksāmenā" piedalījās vairāk nekā 37 000 visu vecumu Latvijas iedzīvotāju. "Eiropas eksāmenu" organizē EK pārstāvniecība Latvijā sadarbībā ar biedrību "Eiropas kustība Latvijā".

EK pārstāvniecība aicina Latvijas izglītības iestādes un ES lietu ekspertus piedalīties arī ikgadējā akcijā "Atpakaļ uz skolu/Atpakaļ uz universitāti 2022". Akcijas norises laiks ir no 28. marta līdz 20. maijam, atkarībā no skolu un ekspertu iespējām - tiešsaistē vai klātienē.

Akcija ir iespēja dažādu nozaru pārstāvjiem eksperta lomā atgriezties skolās un augstākās izglītības iestādēs un dalīties ar jauniešiem savas pieredzes stāstos par dzīvi un darbu ES, runāt par jauniešu iespējām un Eiropas vērtībām, kā arī uzklausīt jauniešu viedokļus un iesaistīties diskusijās.

Lejupielādējot "Roadgames" lietotni telefonā un sekojot norādēm, divu stundu pastaigas pa Rīgu laikā ikviens var iepazīt Eiropas valstu vēsturi, kultūru, tradīcijas un ES aktualitātes. Spēle ar norāžu un jautājumu palīdzību aizvedīs dalībniekus uz dažādām vietām Rīgā un ļauj atklāt jaunus faktus un informāciju par Latviju un Eiropu, par Eiropas zaļā kursa īstenošanu un digitālo pārveidi.

Spēles datuma un laika izvēle ir dalībnieku ziņā - spēle pieejama 24 stundas diennaktī, septiņas dienas nedēļā - līdz pat 31.jūlijam. Tiem, kas Eiropu Rīgā iepazīs no 1. līdz 9.maijam, spēles partneri - Ārlietu ministrija, ES dalībvalstu vēstniecības un ES māja - būs sagādājuši pārsteiguma balvas. Ar balvas laimējušajām komandām ES māja sazināsies personīgi.

Plānotas arī dažādas "Europe Direct" centru aktivitātes reģionos.

Eiropas nedēļu noslēgs Latvijas Platforma attīstības sadarbībai (LAPAS) un EK pārstāvniecības Latvijā rīkotais diskusiju cikls jauniešiem "ESi nākotne". Piecas diskusijas ar jauniešiem norisināsies no 13. maija līdz 15. maijam Zemgales reģionā - Bauskā, Iecavā, Rundālē, Tukumā un Vecumniekos, noslēdzot 20 pasākumu ciklu, kas tika aizvadīts Konferences par Eiropas nākotni un Eiropas Jaunatnes gada laikā. Pasākumu cikls kalpo kā platforma, kurā jauniešiem ir iespēja izteikt savu viedokli, priekšlikumus un tikt sadzirdētiem gan reģionālā, gan Eiropas līmenī.

Eiropas dienā, 9. maijā, tiek plānota Konferences par Eiropas nākotni pirmo rezultātu izziņošana. Latvijā Konferences par Eiropas nākotni laikā tika aizvadīti vairāk nekā 140 pasākumi, sniedzot priekšlikumus Eiropas nākotnei. Šāda aktivitāte ierindoja Latviju aktīvāko dalībvalstu desmitniekā.