Plešs aizstāv lēmumu apturēt Rīgas teritorijas plānojumu
foto: Valsts kanceleja.
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs.
Politika
2022. gada 7. aprīlī, 14:22

Plešs aizstāv lēmumu apturēt Rīgas teritorijas plānojumu

Jauns.lv / LETA

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) pārmetumi par Saeimas izdota likuma aizstāvēšanu ir pielīdzināmi politiskam spiedienam pievērt acis uz likumpārkāpumiem, kas nav pieņemams, šodien Saeimas debatēs sacīja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP), runājot par Rīgas teritorijas plānojumu apturēšanas jautājumu.

Plešs aizstāv lēmumu apturēt Rīgas teritorijas plā...

Ministrs uzstājās debatēs par ZZS virzīto lēmumprojektu viņa atbrīvošanai no amata.

"ZZS man pārmet to, ka es esmu aizstāvējis Saeimas izdotu likumu. Šis politiskais spiediens pievērt acis uz likumpārkāpumiem tiesiskā valstī nav pieņemams," pauda Plešs, uzsverot, ka tiesiskā valstī nav augstāka spēka par likuma spēku un ka "ikvienam dokumentam ir jāatbilst mūsu valstī pieņemtajiem likumiem, ko jūs, godātie deputāti, esat pieņēmuši".

Ikvienas amatpersonas pienākums ir aizstāvēt likumu ievērošanu, akcentēja Plešs, piebilstot, ka ir nepatīkami, ka atsevišķi politiskie spēki, izmantojot politiskos saukļus, ir gatavi pievērt acis uz likuma pārkāpumiem.

Ministrs vērsa uzmanību, ka Rīgas dome ir apstiprinājusi nepilnīgu Rīgas teritorijas plānu, taču savu neizdarību un iespējamu kompetences trūkumu slēpj aiz skaļiem paziņojumiem. Politiķis uzsvēra, ka vienmēr ir gatavs dialogam un sarunām ar Rīgas domi, kas ļautu galvaspilsētas domei nonākt pie tiesiska un korekta risinājuma attiecībā uz teritorijas plānojumu.

Plešs atgādināja, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija vēl Rīgas domes iepriekšējā sasaukumā 2018.gadā vēstulē domei norādīja, ka galvaspilsētas teritorijas plānojums jāizstrādā tā, lai vēsturiskā centra teritorijai varētu izveidot lokālplānojumu. Tāpat tas Rīgas domei ticis atgādināts arī 2021. gada vēstulē, pauda Plešs, skaidrojot, ka likums nepieļauj, ka vienlaikus var būt spēkā divi teritorijas plānojumi, kas nozīmē, ka, ja būtu stājies spēkā jaunais plānojums, vēsturiskā centra teritorija būtu atstāta bez sava plānojuma "kā baranka ar caurumu vidū".

Politiķis uzsvēra, ka likumā noteikts, ka ministram jāpārrauga pašvaldību lēmumu tiesiskums, atbilstība likumiem, un ka Satversmes tiesa (ST) kā vienu no tiesiskuma kritērijiem šādiem pašvaldības lēmumiem noteikusi, ka tiem ir jāatbilst normatīvajiem aktiem.

"Likumā ir (..) melns uz balta uzrakstīts, ka ekspertiem, konstatējot juridiska rakstura pārkāpumus, man kā ministra pienākums ir rīkoties un tos novērst," uzsvēra Plešs.

Kā ziņots, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) ir apturējusi Rīgas teritorijas plānojumu nākamajiem gadiem, jo konstatēta tā neatbilstība likumiem un samērīguma trūkums starp iesaistīto pušu interesēm, norādījis Plešs.

Savukārt Rīgas mērs Mārtiņš Staķis norādījis, ka ar šo lēmumu VARAM uz vairākiem gadiem apturējusi Rīgas attīstību un plānojuma apturēšanas dēļ pašvaldībā neieplūdīs investīcijas daudzu miljonu eiro apmērā. Rīgas dome arī nolēmusi vērsties ST saistībā ar šo VARAM lēmumu.