foto: Vida Press
Pieminekļu sargi brīdina: “Mantojums nelietīgās rokās!” Muzejā zog pat klozetpodus
Krievu raķetes un marodieri netaupa Ukrainas mākslas un kultūras vērtības: okupantu lādiņš Mikolajivas zoodārza kolekcijas krātuvē.
Kultūra
2022. gada 26. marts, 07:04

Pieminekļu sargi brīdina: “Mantojums nelietīgās rokās!” Muzejā zog pat klozetpodus

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Okupanti mākslas un kultūras vērtības Ukrainā ne tikai iznīcina un bradā kājām, bet arī izlaupa. Nav zināms, cik daudz vērtīgu artefaktu okupanti izveduši no Ukrainas, bet tie pavisam drīz draud nonākt nelegālajā mākslas tirgū. Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde (NKMP) brīdina: “Šādi priekšmeti laimi nenesīs!” Jāteic, ka krievu armijnieki Ukrainas muzejus “attīra” pat no klozetpodiem.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Višgorodas rezervāta valsts muzejs, Popova pils Zaporižjas apgabalā, Arhipa Kuindži mākslas muzejs Mariupolē – tās ir tikai dažas ukraiņu kultūras glabātuves un muzeji, kurus izlaupījuši krievu okupanti. No Popova pils viņi iznesuši ne tikai mākslas vērtības, bet pat klozetpodu no tualetes. Laikam jau barbariem tā šķitusi unikāla kultūras vērtība…

Muzejā nozog pat klozetpodu:

NKMP savā “Facebook” lapā aicina pievērst uzmanību senatnes priekšmetu tirgum:

“Kara darbība Ukrainā notiek jau mēnesi. Šajā laikā kultūras mantojums ir ne tikai cietis un gājis bojā, bet arī nonācis nelietīgās rokās. Ir gan oficiālas, gan nojaušamas ziņas par izlaupītiem muzejiem, baznīcām, kolekcijām. Naivi cerēt, ka marodieri pie šīm svētbildēm lūgsies vai ar vāzēm un svečturiem rotās armijas teltis. Visticamāk, ka šie mākslas un antikvārie priekšmeti nonāks tiešajā vai tīmekļa tirdzniecībā. Ļoti iespējams, ka tos vedīs pāri robežām, tirgos, mainīs pret citām vērtībām.

Nav tiešu ziņu, ka kāds kara laupījums būtu notverts vai ir ceļā uz Latviju, bet NKMP aicina cilvēkus būt modriem un atgādina, ka nelikumīga antikvāro priekšmetu aprite ir kriminālnoziegums un ir sodāma. Situācijā, kad priekšmeti var tikt pārdoti citviet Eiropā vai pasaulē, varam vērsties tikai pie pircēju godaprāta – ja priekšmetam nav legāli pierādāma izcelsme, tas var būt saistīts ar vardarbību. Tad morāli attaisnojama rīcība ir tikai viena – censties atgriezt pēc piederības. Nedz mājās, nedz privātkolekcijās šādi priekšmeti laimi nenesīs. Cilvēki, esiet modri!”

Globālā mākslas organizācija “Getty” paziņojusi: “Miljoniem mākslas darbu un pieminekļu apdraud Krievijas militārais uzbrukums Ukrainā. Krievijas spēki ir sākuši iznīcināt Ukrainas kultūras mantojumu, tostarp Ivankovas muzeju, kas atrodas aptuveni 50 kilometrus uz ziemeļiem no Kijevas, kurā atrodas vērtīga ukraiņu tautas māksla.”

Savukārt Ukrainas Ārlietu ministrija paziņojusi, ka pazuduši muzejā glabātie 25 tautas mākslinieces Marijas Primačenko darbi. Māksliniece “radīja pasaulslavenus šedevrus. "Viņas īpašā dāvana un talants savaldzināja Pablo Pikaso," uzsvēra ministrija.

Okupanti iznīcina Višgorodas valsts muzeju:

Ukrainas Nacionālā vēstures muzeja Kijivā direktors Fjodors Androščuks britu laikrakstam “The Guardian” teicis: “Nav garantijas, ka Ukrainas kultūras mantojums netiks izlaupīts un nodots Krievijas muzejiem, īpaši ņemot vērā, ka Kijivai ir īpaša vieta Putina Krievijas vēstures un tās sakņu interpretācijā.”

Viņš bilda, ka jau pēc Krimas okupācijas Krievija sākusi piesavināties Ukrainas kultūras mantojumu: ir pierādījumi, ka priekšmeti no arheoloģiskajiem izrakumiem Krimā ir nosūtīti uz Ermitāžu Sanktpēterburgā.

Sabombardētās un iznīcinātās Ukrainas baznīcas: Krievija iznīcina Dievu

Krievijas armijas zvērībām Ukrainā nav robežu. Tā iznīcina ne tikai slimnīcas, dzemdību namus, bēgļu un ievainoto transportu, bet arī dievnamus. ...

gallery icon
17

Sabombardētais Mariupoles teātris, zem kura drupām iesprostoti cilvēki

16. martā krievu okupanti bombardēja Mariupoles Drāmas teātri. Traģēdijas brīdī tur slēpušies aptuveni 1200 cilvēku – sievietes, bērni un veci ...

gallery icon
9

Izpostītās Ukrainas pilsētas un tās iedzīvotāji

gallery icon
46
recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās