foto: VDD
VDD par Krievijas kara atbalstīšanu aiztur četrus cilvēkus - starp tiem bēdīgi slavenais antivakseris Aivis Vasiļevskis
SIA "DVS Urantija" jau iepriekš ir nonācis mediju redzeslokā.
112
2022. gada 7. marts, 17:20

VDD par Krievijas kara atbalstīšanu aiztur četrus cilvēkus - starp tiem bēdīgi slavenais antivakseris Aivis Vasiļevskis

Jauns.lv / LETA

Valsts drošības dienests (VDD) aizturējis četrus kādas organizācijas pārstāvjus par Krievijas īstenoto kara noziegumu Ukrainā attaisnošanu. Jauns.lv rīcībā esošā informācija liecina, ka starp aizturētajiem ir arī bēdīgi slavenais dezinformācijas izplatītājs un Covid-19 aktīvists Aivis Vasiļevskis.

Dienests 1. martā sācis kriminālprocesu saistībā ar kādas organizācijas mērķtiecīgi un sistemātiski īstenotu Krievijas militārās agresijas pret Ukrainu un tās iedzīvotājiem attaisnošanu un atbalstīšanu, informē VDD.

Pirmdien VDD veica tiesas sankcionētas procesuālās darbības objektos Rīgā un citā apdzīvotā vietā Latvijā, aizturot četras personas.

No Covid-19 meliem pie Krievijas iebrukuma slavināšanas

Jauns.lv rīcībā esošā informācija liecina, ka drošībnieki šādi vērsušies pret SIA "DVS Urantija" darbību un starp aizturētajiem ir arī Aivis Vasiļevskis - šī nodibinājuma ilggadējs pārstāvis.

Pašu SIA "DVS Urantija" izveidojis Vasiļevska tēvs Ventis Vasiļevskis, kurš publiski sevi piesaka kā "dziednieku" un "Tradicionālā Reiki Meistaru".

Gan Aivis Vasiļevskis, gan SIA "DVS Urantija" jau izsenis zināmi kā Kremļa agresīvās ārpolitikas atbalstītāji un pēc 24. februāra, kad Krievijas bruņotie spēki sāka masīvu iebrukumu Ukrainā, Aivis Vasiļevskis īpaši aktīvi sociālajos tīklos sāka vērsties pret Ukrainu un tās iedzīvotājiem.

Vasiļevska retoriku īsi pēc iebrukuma nosodījuši arī daļa viņa sekotāju:

foto: Ekrānuzņēmums no Telegram.

Iepriekš sociālos tīklus Vasiļevskis izmantoja aktīvai Covid-19 sazvērestību teoriju izplatīšanai.

Interesanti, ka SIA "DVS Urantija" jau iepriekš ir nonācis mediju redzeslokā.

Vēl 2014. gadā LTV raidījums "De Facto" ziņoja, ka šī nodibinājuma lekcijas apmeklējusi tā laika deputāta kanditāte no partijas "No sirds Latvijai!" Inguna Sudraba.

Nodibinājuma pasākumos tobrīd stāstīts, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins esot "gaismas bērns" un "cietējs", ignorējot Krievijas nesen veikto Krimas okupāciju un Ukrainas separātistu atbalstīšanu.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka Rīgā, Elizabetes ielā reģistrētā SIA "DVS Urantija" pieder Līgai Gusevai un Skaidrītei Aleksejevai. Uzņēmums 2020. gadā apgrozījis 5897 eiro un strādājis ar 2589 eiro zaudējumiem. Dati par 2021.gadu nav pieejami.

Kriminālprocess sākts pēc diviem Krimināllikuma pantiem, proti, par noziegumu pret mieru un kara noziegumu iespējamu attaisnošanu un slavināšanu, kā arī iespējamu nacionālā un etniskā naida vai nesaticības izraisīšanu, ko veikuši organizācijas atbildīgie darbinieki, izmantojot automatizētu datu apstrādes sistēmu.

Pie Krievijas vēstniecības aizvadīts kopīgs kliedziens pret karu

Šodien, 3. martā pulksten 17.00 pie Krievijas vēstniecības norisinājās protesta akcija ar tiem, kuri vēlējās burtiskā nozīmē izkliegt savas dusmas ...

gallery icon
57

Izmeklēšanas gaitā VDD ieguva informāciju, ka šīs organizācijas vadītāji, darbinieki un dalībnieki organizē pasākumus, kuros pauž atbalstu Krievijas iebrukumam Ukrainā. Tāpat organizācijas rīkoto pasākumu laikā regulāri izskan aicinājumi vērsties pret Ukrainas tautu.

Procesuālo darbību laikā VDD ieguvis apjomīgu informācijas kopumu un pašlaik ir sākta tā izpēte un analīze.

Plašāku informāciju dienests nesniedz.

Jau ziņots, ka Latvijā ir paredzēta kriminālatbildība par tādām darbībām, kā kara noziegumu un noziegumu pret cilvēci attaisnošana un slavināšana, aicinājumiem uz genocīdu vai agresīvu karu, darbībām, kas vērstas uz nacionālā vai etniskā naida izraisīšanu, kā arī aicinājumiem vērsties pret Latvijas valstisko neatkarību, suverenitāti vai teritoriālo vienotību.

Pamanot interneta vidē ierakstus, komentārus vai video, kas satur minēto noziedzīgo darbību pazīmes, VDD aicina rakstīt uz e-pastu "info@vdd.gov.lv".

Pie Krievijas vēstniecības Latvijā arvien norit akcija Ukrainas atbalstam

gallery icon
65

VDD vērš uzmanību, ka, konstatējot šāda veida informāciju, ir būtiski konstatēt un nosūtīt dienestam pēc iespējas detalizētāku informāciju, kas ietver konkrētā ieraksta ekrānuzņēmumu, hipersaites uz ierakstu un tā autora profilu.

Krievija 24.februāra rītā sāka uzbrukumu Ukrainai.