Sabiedrība
2022. gada 7. marts, 14:17

"Es Kijevā pie Aleksandra, vīrs - pie Oļas!" Tautieši metas palīdzēt ukraiņiem neparastā veidā

Jauns.lv

Laikā, kad Ukrainā tiek īstenota krievu tā dēvētā "militārā operācija" jeb, citiem vārdiem sakot, norisinās karš, cilvēki no visas pasaules meklē dažādus veidus, kā palīdzēt ukraiņiem, tostarp finansiāli. Daudzi atraduši pavisam neierastu veidu, kā nosūtīt naudu Ukrainā dzīvošajiem. Viņi naktsmītņu rezervēšanas vietnē "Airbnb" samaksā par istabiņu vai dzīvokli dažādās Ukrainas pilsētās, bet vienlaikus uzraksta saimniekiem, ka, protams, nebūs. Šādus ziedojumus rezervāciju veidā veikuši arī latvieši.

Kā lasāms mikroblogošanas vietnē "Twitter", šādu ziedojumu veikusi arī bijusī iekšlietu ministre, tagadējā viesnīcas "Roma" vadītāja Linda Mūrniece.

"Norezervēju "Airbnb" Harkivā istabiņu. Un uzrakstīju saimniekam Aleksandram, ka, protams, nebūšu, ka šis ir mans atbalsts viņam. Atbilde bija jau pēc mirkļa. Paldies un cerība, ka kādreiz es tiešām aizbraukšu un kopā pagalmā uzcepsim gaļu," raksta Mūrniece.

Arī mūziķe Katrīna Dimanta nolēmusi sniegt palīdzīgu roku šādā veidā.

Ar šādu rīcību, rezervējot istabiņas, lai gan nav doma doties uz kara plosīto zemi, sociālajos tīklos dalījušies arī citi tautieši.

Rezervācijas palīdz gan tiem, kuru mājas ir iznīcinātas, gan tiem, kuri atrodas vēl neskartās zonās, jo ienākumu šobrīd nav nekādu, turklāt daudzi izmanto savas mājas, lai sniegtu patvērumu tiem, kuru mājas atrodas apšaudē vai ir jau iznīcinātas.

Rakstot savā "Airbnb" lapā kādam, kurš rezervējis istabu, saimniece Viktorija raksta: "Es raudu! Es šobrīd tikai raudu! Esmu šokā! Esmu neticami pateicīga par jūsu atbalstu! Man nav vārdu! Tikai paldies! Paldies!"

Arī cita īpašuma izīrētāja Elena novesta līdz asarām:"Jūsu palīdzība un jūsu vēstule mani aizkustināja līdz asarām. Es vairākas reizes pārlasīju un raudu no laimes. Tajā ir viss, kas šobrīd ir ļoti svarīgs: mīlestība, atbalsts, tas dod papildu spēku. Esmu neticami priecīga satikt šādus cilvēkus, aicinu jūs uz mūsu brīvo zemi, kad karš beigsies."

 "Airbnb" paziņojis, ka piedāvās bez maksas izmitināt līdz pat 100 000 ukraiņu bēgļu Eiropas valstīs, tostarp Polijā, Vācijā, Ungārijā un Rumānijā.

"Airbnb" arī apturējis jebkādu darbību Krievijā un Baltkrievijā.

Ziņu aģentūra "Reuters" aprēķinājusi, ka Krievijā ir 90 000 "Airbnb" īstermiņa īres mājokļi, bet Baltkrievijā tādu ir vairāk nekā 1800.