112
2022. gada 5. februāris, 05:55

Litrs gaisa maksā 1,6 eiro, drūp Karostas manēža, dzērājšoferi svaidās ar naudu: kriminālā province

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Izrādās, ka var aprēķināt, cik jāmaksā par elpošanu, ja gaiss Latvijas iedzīvotājam būtu jāpērk par komerccenām benzīntankos. Ķekavā būtu jārēķinās apmēram ar sešarpus miljoniem gadā. Šī summa ir ūdens pile okeānā, salīdzinot ar dzērājšoferu policistiem piedāvātajiem kukuļiem Izvaltā un Praulienā.

Savukārt Zemgales policistiem nācies cīnīties nevis ar šoferiem-kukuļdevējiem, bet autovadītājiem-cigarešu kontrabandistiem. Toties Kurzemē kārtības uzturētājiem citi rūpesti: cilvēki jāsargā no iekļūšanas Karostas manēžā. 

Ķekavas benzīntankā pieprasa maksāt par gaisu un aprēķina, cik izmaksā elpošana

Nu beidzot ir pienākuši laiki, kad jāmaksā arī par tukšu un tīru gaisu! Tā sakot, dārdzība un inflācija situsi vēl nepieredzētus apmērus…

Kāds autovadītājs, kurš bija piestājis “Viada” degvielas uzpildes stacijā (DUS) Ķekavā, lai automašīnā ielietu benzīnu, sociālajos tīklos publicējis prātam neaptveramu video: “Benzīna sūknis nedarbojas, bet naudu skaita!”. Video redzams, kā DUS skaitītājs turpina pieskaitīt gan degvielas tilpumu, gan arī naudu, kaut gan šoferis šļauku bija izņēmis no bākas. Pēc uz tablo mirgojošiem skaitļiem var aprēķināt, ka par litru gaisa tika pieprasīti 1,6 eiro.

Mediķi aprēķinājuši, ka pieauguša cilvēka plaušas dienā caur sevi vidēji “izlaiž” ap 11 000 litru gaisa. Ja latvietim gaiss elpošanai par komerccenām būtu  jāpērk “Viadā”, tad mūsu tauta jau sen būtu izmirusi, jo diez vai pat visbagātākais valsts iedzīvotājs varētu dienā atļauties maksāt 17 600 eiro (gadā – 6,424 miljoni) par iespēju elpot.

Drīz vien uz video redzamo reaģēja “Viada Latvija”, kas paziņoja, ka tas bijis tikai “īstermiņa traucējums, kas operatīvi tika novērsts”:

““Viada Latvija” DUS Ķekavā mainīgajos ziemas apstākļos tika konstatēts degvielas sūkņa tehnisks bojājums, ko apkalpojošais dienests operatīvi novērsa. Nekāda veida zaudējumi klientiem netika nodarīti (viņam samaksa par “uzpildīto” degvielas bāku netika prasīta). Vēlamies pateikties klientam, kurš  laikus informēja DUS darbinieci par problēmu”.

Brūk Liepājas Karostas manēžas mūri: tos, sargājot no cilvēkiem, apjož ar žogu

Tūristiem vairs nepieejamā Liepājas Karostas manēža

Liepājniekiem un pilsētas viesiem vairs nav iespēja izstaigāt vienu no Karostas iecienītākajiem tūrisma objektiem, ko vēl pirms dažiem gadiem Liepājas ...

gallery icon
8

Turpmāk liepājniekiem un pilsētas viesiem vairs nebūs iespēja izstaigāt vienu no Karostas iecienītākajiem tūrisma objektiem, ko vēl pirms dažiem gadiem Liepājas dome aicināt aicināja apmeklēt.

Karostas manēža, no kuras līdz mūsdienām saglabājušies vien mūri, nu ir apjozta ar žogu, jo cilvēki mēdzot ignorēt tur jau iepriekš izvietotos brīdinājuma zīmes par manēžas sienu bīstamību, raksta portāls liepajniekiem.lv.

Žogu pēc Liepājas pašvaldības izpilddirekcijas un Speciālās ekonomiskās zonas (SEZ) pārvaldes aicinājuma uzstādījusi Komunālā pārvalde. Liepājas SEZ pārstāve Līga Ratniece-Kadeģe, skaidro, ka no manēžas sienām atdalās un krīt ķieģeļi: “Neviens nevar pateikt, kurā brīdī kāds ķieģelis atkal kritīs, tāpēc, lai pasargātu cilvēkus, manēža iežogota”.

Liepājas domes izpilddirektora vietnieks Didzis Jēriņš teic, ka īpaši bīstamas ir abas ieejas manēžā, taču, lai arī ir izvietots brīdinājums netuvoties ķieģeļu mūrim, ne visi to ievēro. “Prioritāte tomēr ir drošība. Mums ir noslēgts projektēšanas līgums, lai rastu risinājumu manēžas konstrukciju nostiprināšanai. Taču skaidrs, ka jebkuri šādi risinājumi ir izmaksu ietilpīgi,” viņš saka.

Te nu vietā atgādināt, ka Liepājas pašvaldība pirms septiņiem gadiem aicināja: “Karostas manēža vairs nav jāapmeklē gumijas zābakos - tagad tā pieejama visiem un to var apmeklēt gan ar auto, gan uz velosipēda. Turpinot apskates labiekārtošanu, te taps arī jauni vides objekti”.

Karostas manēža ir 1903./04. gadā celts arhitektūras piemineklis. Ēkai bijis viegls, kniedētu metāla konstrukciju un skārda ieseguma jumts. Lai milzīgo telpu izgaismotu, tai savulaik projektēti arkveida logi un jumta pārsegumā iemontētas stikla kārniņu joslas. Līdz Pirmajam pasaules karam manēža tika izmantota matrožu fizkultūras nodarbībām. Telpā, kurā varēja ietilpt vairāk nekā 4000 cilvēku, tika rīkotas arī oficiālas pieņemšanas un goda maltītes garnizona matrožiem. Bet līdz mūsdienām saglabājušās vien manēžas sienas. Tomēr, to aplūkojot, joprojām jūtama tās bijusī varenība.

Zemgalē aiztur iespaidīgu baltkrievu cigarešu kontrabandistu

foto: Valsts policija
Policisti Zemgalē kāda vieglās automašīnas “Renault Espace” salonā atrada “pārvadāšanas konteineru” kontrabandas cigaretēm.

Valsts policijas Zemgales pārvaldes Kriminālpolicijas birojs informē, ka janvāra vidū “veicot kratīšanu, automašīnas slēpnī un kāda vīrieša dzīvesvietā atradis un izņēmis 133 520 cigaretes (6676 paciņas) ar Baltkrievijas Republikas akcīzes markām un bez akcīzes markām”.

Kāds 65 gadus vecs vīrietis savu personīgo automašīnu “Renault Espace” bija pielāgojis kontrabandas cigarešu pārvadāšanai, ierīkojot speciālus slēpņus. Policija no “autoslēpņa” izcēla 4216 cigarešu “NZ Gold” paciņas. Tajā pašā dienā, veicot kratīšanu minētā vīrieša dzīvesvietā, tika atrastas un izņemtas 800 cigarešu “NZ Gold” paciņas ar Baltkrievijas Republikas akcīzes markām, 1510 cigarešu “Winston Blue” paciņas bez akcīzes markām un 150 cigarešu “Premjer” paciņas bez akcīzes.

“Vīrietis, kurš iepriekš jau ir nonācis policijas redzeslokā par līdzīga rakstura nelikumīgām darbībām ar akcizētām precēm, ir atzīts par aizdomās turēto pēc Krimināllikuma 221. panta 3. daļas – par nelikumīgu tabakas izstrādājumu pārvadāšanu un uzglabāšanu lielā apmērā. Viņam piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis. Izmeklēšana kriminālprocesā turpinās,” informē policija.   

Tagad kontrabandas cigarešu izplatītājam draud nopietnas nepatikšanas, kas var beigties pat ar pieciem gadiem aiz restēm.

Izvaltā 2,39 promiļu reibumā piedāvā 100 eiro kukuli

foto: Valsts policija
Izvaltas pagastā kāds pamatīgā reibumā esošs autovadītājs mēģina piekukuļot policijas darbiniekus, viņiem dodot 100 eiro.

Savukārt Latgales policistiem Krāslavas novada Izvaltas pagastā nācās cīnīties ar kādu citu “pārgalvīgu” autovadītāju – dzērājšoferi, kurš pie stūres bija sēdies ne tikai pamatīgā reibumā, bet arī centies policistus piekuļot ar 100 eiro naudaszīmi. Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes pārstāve Lāsma Kursīte Jauns.lv informēja:

“Lai netiktu uzsākts administratīvais process par transportlīdzekļa vadīšanu alkoholisko dzērienu iespaidā, 1.februārī, Izvaltas pagastā, 1975.gadā dzimis vīrietis Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes darbiniekam piedāvāja kukuli – 100 eiro apmērā. Par to uzsākts kriminālprocess. Ap pulksten 10.22 Izvaltas pagastā tika apturēts transportlīdzeklis “Opel Astra Station Wagon”. Likumsargiem bija radušās aizdomas par to, ka transportlīdzekļa vadītājs varētu būt alkohola reibuma stāvoklī.

Vadītājam tika veikta alkohola koncentrācijas pārbaude, kas uzrādīja, ka vīrietis pie auto stūres ir sēdies 2,39 promiļu reibumā.

Lai netiktu uzsākts administratīvais process par transportlīdzekļa vadīšanu alkoholisku dzērienu iespaidā, vīrietis likumsargiem piedāvāja kukuli – 100 eiro apmērā”.

Arī šim braucējam draud pamatīgas nepatikšanas, kas ļaunākajā gadījumā tāpat var beigties ar piecgadi aiz restēm.

Dzērājšoferis kukuli piedāvā arī Praulienā

Savukārt 3. februārī divas reizes lielāku kukuli – 200 eiro – kāds dzērājšoferis policistiem neveiksmīgi mēģināja iešķiebt Madonas novadā. Tiesa gan, viņš bija manāmi skaidrāks nekā Izvaltas kolēģis. Valsts policijas Vidzemes pārvalde informē:

“Praulienas pagastā uz autoceļa Madona – Varakļāni 3. februārī ap pulksten 15.00 policijas amatpersonas apturēja kādu autovadītāju, kurš pie transportlīdzekļa stūres bija sēdies alkoholisko dzērienu ietekmē. Vēloties izvairīties no administratīvās atbildības, vīrities policistiem deva kukuli.

Apturot “Nissan” automašīnu, policijas darbiniekiem radās aizdomas, ka tās vadītājs ir alkohola reibumā. Veicot alkohola koncentrācijas pārbaudi izelpā, tas apstiprinājās - vīrieša izelpā konstatētas 1,06 promiles. Lai izvairītos no nepatikšanām, vīrietis mēģināja policistiem piedāvāt 200 eiro lielu kukuli. Policisti autovadītāju aizturēja un pret viņu sākts kriminālprocess”.