Sabiedrība
2022. gada 1. februāris, 20:52

Cipule par ierobežojumu atcelšanu omikrona dēļ: puse, kas stacionāros nonāk ar pneimonijām, vēl ir deltas pacienti

Jauns.lv / LETA

Kamēr vairāki politiskie spēki aktīvi sākuši aģitēt par Covid-19 ierobežojumu bezjēdzību un vajadzību tos atcelt, ārsti Latvijas slimnīcās norāda, ka saslimušo skaits ir augšupejošs, tāpēc šis nav īstais brīdis ierobežojumu atcelšanai, vēsta Latvijas Televīzija.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Speciālisti aicina turpināt lietot arī sejas maskas un saņemt Covid-19 balstvakcīnu.

Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) pulmonoloģe Zaiga Kravale pauda nostāju, ka "šajā brīdī par to runāt ir kaut kāda zināma fatālisma pieskaņa". "Es īsti nevaru saprast ne medicīniskus, ne emocionālus, nekādus argumentus, kāpēc tagad par to būtu jārunā," sacīja mediķe.

Arī Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) stacionāra "Latvijas Infektoloģijas centrs" galvenā ārste Baiba Rozentāle uzsvēra: "Šajā brīdī par ierobežojumu atcelšanu nebūtu jārunā." Viņa uzsvēra, ka valstīs, kurās tiek domāts par ierobežojumu atcelšanu, pīķa saslimstība ar Covid-19 jau ir sasniegta un "līkne iet lejā", kamēr Latvijā inficēšanās līkne joprojām strauji virzās augšup.

"Mēs ļoti daudz runājam par omikronu, bet stacionāros, varētu teikt, ka puse, kas nonāk ar pneimonijām, vēl ir deltas pacienti un arī ļoti smagi pacienti," atzīmēja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) vadītāja Liene Cipule.

Kravale piebilda, ka Covid-19 vīrusa delta variants joprojām cirkulē un nevakcinētajiem vai tiem, kuri laikus nav saņēmuši balstvakcīnu, vīruss var radīt ļoti smagas sekas veselībai. Viena no nozīmīgām riska grupām ir grūtnieces.

"Runājot arī par omikrona paveidu, gribētu uzsvērt, ka tas nav tik nevainīgi. Jo omikrons lieliski dekompensē hroniskās slimības, un mēs redzam, ka pacienti tiek stacionēti ar citu slimību dekompensāciju un arī noslogo stacionārus," sacīja Kravale.

Rozentāle kā papildu argumentu ierobežojumu saglabāšanai min arī gripas epidēmiju, kas pašlaik plosās vairākās Eiropas valstīs. "Šajā brīdī mums nav jāatceļ ierobežojumi, un, ziniet, mums ir jāpaciešas pavisam īsu brīdi līdz apmēram marta vidum vai marta otrajai pusei. Mēs taču to varam darīt. Tas ir tā kā latviešu teicienā - atlicis pārkāpt tikai to suņa asti," norādīja Rozentāle.

Kā ziņots, opozīcija un tagad arī valdības partijas pēdējā laikā aktīvi sākušas runāt par potenciālu iziešanu no Covid-19 ierobežojumiem.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās