foto: Jēkabpils novada pašvaldība
Bērnus tumsā un aukstumā atstāj uz lauku ceļa! Jēkabpilī šoferiem izstrādā instrukciju
Pirms mēneša Jēkabpils autobusu parka reisa šoferis tumsā un salā uz ceļa atstāja astoņus mazos sunākstiešus, kuri devās mājās no mācībām Salas vidusskolā.
Novadu ziņas
2022. gada 19. janvāris, 05:18

Bērnus tumsā un aukstumā atstāj uz lauku ceļa! Jēkabpilī šoferiem izstrādā instrukciju

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Salas pagasta (Jēkabpils novads) bērnu vecāku sašutumu decembra vidū izraisīja Jēkabpils autobusu parka (JAP) šofera rīcība. Apledojušā ceļa dēļ viņš nevarēja uzbraukt kalnā un no skolas braucošos bērnus izsēdināja no autobusa – tumsā un aukstumā apmēram pārdesmit kilometru attālumā no mājām. Pašvaldība par šo gadījumu nostrostējusi JAP vadību, kas izstrādājusi instrukciju, lai turpmāk skolasbērni vieni paši nepaliktu uz ceļa.

Sunākstes bērniem vistuvākā skola ir 21 kilometru attālā Salas vidusskola, uz kuru bērni brauc ar satiksmes autobusa reisu “Jēkabpils-Sunākste”, kas iet cauri Salas pagastam un ko nodrošina JAP. Tomēr 14. decembrī apledojušā ceļa dēļ Sunākstes bērniem ceļš no skolas uz mājām bija nepatīkamu pārdzīvojumu pilns. Bērni no skolas mājās devās puspiecos pēcpusdienā, kad ārā jau ir tumšais decembra vakars un ne tas patīkamākais laiks stāvēt ceļa malā un gaidīt autobusu.

“Mūs izsvieda no autobusa!”

foto: salasnovads.lv
Salas vidusskola ir tuvākā mācību iestāde Sunākstes pagasta bērniem, bet sliktos laikapstākļos mazajiem nokļūšana uz to un atpakaļ no tās var sagādāt lielas problēmas.

Salā autobusā iekāpa vairāki pasažieri, tostarp arī astoņi skolasbērni. Bet prieks par nokļūšanu mājās ātri vien izgaisa – drīz vien šoferītis viņus izsēdināja, atstāja uz ceļa un griezās atpakaļ: nevis brauca uz Sunāksti, bet gan uz Jēkabpili. Slidenā ceļa dēļ autobuss nevarēja uzbraukt kalnā, tādēļ autobusa šoferis aizveda bērnus atpakaļ uz pieturu “Sala”, kur tie bija iekāpuši, pateica, lai zvana vecākiem, ka viņi var braukt bērniem pakaļ, un pats aizbrauca pretējā virzienā, vēsta LTV raidījums “4. studija”.

Otrklasnieka mamma Kristīne bez piecām minūtēm piecos saņēmusi no sava bērna īsziņu: “Brauc pakaļ! Mūs izsvieda no autobusa. Netiek kalnā.”

“Šoferis nav pārliecinājies, vai bērni var sazvanīt vecākus, vai vispār visiem ir telefons, lai varētu sazināties ar vecākiem. Viņš teica: kalnā netieku, zvaniet vecākiem, lai brauc pakaļ! Viss. Man bērns atbildēja, ka viņš nav pat no sākuma sapratis, kāpēc ir jākāpj ārā. Kāpa visi, viņš arī kāpa,” Kristīne stāstīja raidījumam “4. studija”. Viņa uzskata - tā ir laimīga sakritība, ka viss beidzies labi. Ārā bijis auksti, un šoferis varējis vismaz atļaut bērniem pagaidīt autobusā, siltumā, nevis vienkārši doties prom.

Instrukcija: “Neizlaist bērnu no autobusa bez vecāku apstiprinājuma”

Šo incidentu izskatījusi arī Jēkabpils novada vadība, kas uzdevusi Jēkabpils autobusu parkam pārskatīt attieksmi pret bērnu pārvadāšanu, uzsverot, “ka šādas situācijas nav pieļaujamas attiecībā uz nepilngadīgiem bērniem”. Pēc Jēkabpils novada pašvaldības izpilddirektora Guntara Goguļa norādījuma izstrādāta instrukcija, kā rīkoties gadījumā, ja autobuss nevar izpildīt reisu līdz galamērķim un ko šādā gadījumā darīt ar bērniem, kas brauc autobusā, teikts vietvaras mājaslapā jekabpils.lv.

Nostrostē Jēkabpils autobusu parku:

Pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Aiga Sleže Jauns.lv pavēstīja, ka nu ar speciālu rīkojumu noteikta autobusu vadītāja rīcība bērnu pārvadājumos:

“Lai turpmāk garantētu lielāku bērnu drošību uzņēmuma organizētajos pārvadājumos, JAP administrācija, pamatojoties uz pasažieru pārvadājumu jomu reglamentējošajiem normatīvajiem aktiem un Valsts policijas izstrādātajām vadlīnijām sabiedriskā transporta vadītājiem, ir noteikusi kārtību, kā autobusu vadītājiem rīkoties vairākās ikdienā iespējamās situācijās.

Situācijā, ja bērnu, kurš nav sasniedzis 15 gadu vecumu, nevar nogādāt līdz biļetē norādītajai pieturvietai (pabrauca garām pieturai, ir neizbraucams ceļš un maršrutu nevar turpināt) šoferim:

  • jāpalūdz bērnu sazvanīt vecākus;
  • jāpārliecinās, ka bērns ir sazvanījis un paskaidrojis vecākiem radušos situāciju;
  • neizlaist bērnu no autobusa bez vecāku apstiprinājuma, ka bērns drīkst palikt pieturvietā;
  • bērns jānogādā līdz autoostai un jānodod autoostas kasierim;
foto: Evija Trifanova/LETA
Slideno laika apstākļu un atkalas dēļ pirms mēneša uz ceļa Jēkabpils novada Salas pagastā palika astoņi skolasbērni.
  • autoostas kasierim jāsazvana policijas iecirknis un jāinformē par bērna atrašanos publiskā vietā bez pilngadīgas personas klātbūtnes, kura atbildīga par bērna uzraudzību;
  • autoostas kasierim jānodod bērnu vecākiem vai policijas darbiniekiem.

Noteikts arī, ka autobusa vadītājs vai kontrolieris bērnu no autobusa var izsēdināt tikai tad, ja bērnu nogādā tuvākajā policijas iecirknī. Rīkojumā paredzēti nosacījumi arī pirmsskolas vecuma bērnu pārvadājumiem: pirmsskolas vecuma bērni sabiedriskajā transporta līdzeklī drīkst braukt tikai kopā ar pavadoni (pavadonis var būt persona no 13 gadu vecuma). Vienas pieaugušas personas pavadībā autobusā drīkst braukt ne vairāk kā trīs pirmsskolas vecuma bērni, ja viņi nav vienas ģimenes locekļi.”

Autobusu parks: “Šoferis normatīvo regulējumu nav pārkāpis”

Tikmēr JAP Jauns.lv informē, ka pēc likuma burta “Jēkabpils-Sunākstes” reisa šoferis nekādas instrukcijas nav pārkāpis:

“Autobusa vadītājs 14. decembrī nav pārkāpis tobrīd spēkā esošo normatīvo regulējumu:

  • slīdamības dēļ atkalas laikā saskatīja apdraudējumu pasažieru drošībai maršrutā “Jēkabpils–Sunākste”, kur ceļš ved pa kalnainu apvidu un ir līkumots, tāpēc, nevarot uzbraukt pirmajā kalnā, nolēma reisu neturpināt;

Tumsā un aukstumā izsēdina astoņus bērnus:

  • izskaidroja situāciju pasažieriem un lūdza bērnus informēt vecākus, ka autobuss nevar turpināt ceļu bīstamo ceļa apstākļu dēļ un ka viņus izsēdinās pieturā “Sala”, kurā tika uzņemti (pietura atrodas pagasta centrā, ir apgaismota un atrodas 300 metru attālumā no skolas). Visiem bērniem bija tālruņi. Kopā ar bērniem pieturā izkāpa arī pieaugušie, gaisa temperatūra tobrīd bija 0 grādu;
  • uzņēmuma administrācija ir sazinājusies ar konkrētā reisa pasažieriem, atvainojusies par radītajām neērtībām un piedāvājusi atgriezt naudu par iegādātajām biļetēm.”

“Lai gan šofera rīcībā nav konstatēti normatīvo aktu pārkāpumi, tika atzīts, ka šādos gadījumos, kad notikumā iesaistīti nepilngadīgi bērni, nav pieļaujams atstāt bērnus bez iespējas saņemt palīdzību un atbalstu no vecākiem vai skolas. Lai turpmāk novērstu šādus gadījumus, novada domē ar SIA “Jēkabpils autobusu parks” valdi tika pārrunāta situācija, izteikts aizrādījums un norādīts, ka šādas situācijas nav pieļaujamas attiecībā uz nepilngadīgiem bērniem,” skaidro Jēkabpils pašvaldības izpilddirektors Guntars Gogulis.