Streips praidā: "Šeit netiek sludinātas nekādas perversijas!" FOTO
"Viņiem taču zarna sāp," par praidu un tā cilvēkiem Kasjauns.lv izteicās kāda kundze. Lai nu kas kam sāpētu, Streips pauda, ka "sajūtas praidā ir neaprakstāmas".
Sabiedrība
2015. gada 21. jūnijs, 09:16

Streips praidā: "Šeit netiek sludinātas nekādas perversijas!" FOTO

Jauns.lv

Eiropas geji savu „mājasdarbu” attiecībā uz Rīgā notikušo Eiropraidu pavisam noteikti ir izpildījuši – milzīgas skandas, jautra, stereotipiem atbilstoša mūzika, gaviles, dejas un gigantisks karogs varavīksnes krāsās. Starp maršētājiem - turklāt diskrēti, bet pārliecinoši -gāja arī pa kādai slavenībai. Piedāvājam tuvāku ieskatu Eiropraidā tiem, kas šogad netika!

Protesti izpaliek

Varētu jau banāli pajokot – latvieši rej, bet krāsainā karavāna dodas tālāk, taču reālā atmosfēra 20. jūnijā, Rīgas centrā notikušajā Eiropraidā patiesi pārsteidz. Ja neskaita „dīvāna protestētājus”, tad ir pilnīgi skaidrs – latvieši nedz gejiem, nedz praidam aktīvi pretoties nejaudā, vai, iespējams... nemaz negrib to darīt? Ko gan citu secināt, ja noejot visu distanci un acīgi vērojot malā stāvošos, redzami vien smaidi, interese, ķiķināšana un fotografēšanas nolūkos pacelti viedtālruņus?

„Sajūta ir neaprakstāma!” Kārlis Streips

Viens par otru košāki un skaļāki, uz Vērmanes dārza taciņas līkločiem pulcējas teju visu Austrumeiropas valstu geji, lesbietes, trans-personas un heteroseksuāli, taču kaismīgi cilvēktiesību aizstāvji. Priekšgalā sastopams arī žurnālists Kārlis Streips, kurš, lai arī no malas izskatās mierīgs, runājot vairs nespēj valdīt patiesās emocijas: „Man trūkst vārdu... Sajūtas ir neaprakstāmas!” emocijās izplūst Streips, „Šeit pulcējas cilvēki no tik daudzām valstīm un ir taču redzams, ka šeit netiek sludinātas nekādas perversijas vai izvirtības – šis ir Eiropraids! Mēs esam par cilvēku tiesībām!” Te piepeši apklust mūzika un arī soļotāju balsis pamazām izzūd. Kārlis uzreiz metas paskaidrot: „Pašlaik mūzikas nebūs – mēs ejam garām „Stūra mājai”. Šī ir cieņas izrādīšana saistībā ar to, kas tur savulaik notika.”

„Dusmīgie acīmredzot samulsuši” Jānis Šipkēvics

Vērmanes dārzā, jeb „Praida parkā” kā tas saukts 20. jūnijā, ieradies arī grupas „Instrumenti” līderis Jānis Šipkēvics. Mūziķis apgalvo, ka praida gājiena laikā juties droši, un secina, ka nīdēji esot bijuši mazākumā, kā dēļ arī „sakauti”: „Domāju, ka galvenā atšķirība šajā visā ir tā, ka šis nav gājiens tikai gejiem. Šeit tiek sludināta un pieprasīta vienlīdzība. Manuprāt, šodiena skaidri parāda to, ka dzīvojam laikā, kad uzskati un normas diezgan strauji mainās. Gājēju vidū šodien bija arī diezgan daudz heteroseksuāļu, kas vienkārši atbalsta vienlīdzību.”

„Esmu draugu vidū!” Agnese Kleina

Gājiena noslēgumā uz Vērmanes dārza skatuves, viens pēc otra kāpj arī dažādu valstu pārstāvji, organizatori un mūziķi. Pirmajās rindās notiekošo cītīgi vēroja arī pašmāju modes blogere Agnese Kleina. „Pasākums ir ļoti izdevies. Esmu šeit kopā ar saviem draugiem, tāpēc jūtos droši un komfortabli,” apliecina modes dāma.

Transvestīts vārdā „Piparmētriņa”

Uz Rīgas Eiropraidu ieradušies arī LGBT pārstāvji no ASV. Spilgtākais no tiem, bez šaubām ir kāds afroamerikānis vārdā „Piparmētriņa” (Peppermint). Vērojot kā košā kleitā, parūkā un biezā lūpukrāsā tērptais divus metrus garais „muskuļu kalns” virzās pa Tērbatas ielu, šķiet, ka blakus stāvošie policisti šeit ir vienkārši lieki... „Šī ir mana otrā reize Latvijā. Šis praids, lai arī izbaudāms, tomēr nestāv ne tuvu klāt ASV notiekošajiem. Tie ir daudz košāki un ietves ir pilnas ar cilvēkiem, kas mūs atbalsta un gavilē!” apgalvo Piparmētriņa.

Viņiem taču zarna sāp!

Interesants un laikam jau likumsakarīgs secinājums par Eiropraida karstāko protestētāju vidējo vecumu – skaļākā no visiem nepārprotami ir kāda kundze, kura pavēl homoseksuāļiem no visām debess pusēm aši tīties mājās. „Nu, kā var vīrietis ar vīrieti? Kas tur sanāk? Lai veido ģimenes! Viņiem taču no tās seksošanas zarna sāp!” bažīgi vaid padzīvojusī kundze. Interesanta dinamika vērojama arī starp divām jaunākām blakus stāvošām protestētājām, kuras mudina gejus likt mierā vismaz bērnus – tikko kā skaistie un iedegušie geju puiši paskatās kundžu virzienā, viņās atplaukst smaidi.

Pirms pasākuma ļoti bieži tika skandināts, cik negaidīti un nelūgti homoseksuāļi un transpersonas ir Latvijā. Interesanti, taču, šķiet, pareizā pieeja reālās situācijas novērtēšanai ir nevis skats no malas, bet gan skats no iekšas un, iespējams, pat paša epicentra. „Eiropraids 2015” bija pasākums, kuram jāvārdu teica neviens cits kā Rīgas dome, turklāt, arī bez dažādu uzņēmēju atbalsta homoseksuāļi nepalika – bija kas gādā par ēdieniem, dzērieniem un mūziku. Pavisam vientuļi, skumji un haotiski savukārt sevi pasniedza biedrība „antiglobālisti” – žoga otrā pusē kādu brīdi smirdēja pēc deguma un caur ruporu tika pateikti daži stiprāki vārdi.

Kasjauns.lv/Foto: Anete Janševica