Ventspilī norauj jumtu, Jelgavā paplosās piecas minūtes - piektdienas rītā daudzviet pamatīgi izvējojusi vētra
Sabiedrība
2022. gada 14. janvāris, 11:39

Ventspilī norauj jumtu, Jelgavā paplosās piecas minūtes - piektdienas rītā daudzviet pamatīgi izvējojusi vētra

Jauns.lv / LETA

Kā zināms, piektdien līdz vēlam vakaram Vidzemes piekrastē, tai skaitā Jūrmalā, galvaspilsētā un Pierīgas novados, kā arī Kurzemes rietumu piekrastē ir spēkā oranžās pakāpes brīdinājums par stipru vēju.

Daudzus spēcīgas vēja brāzmas un to sekas pārsteigušas jau piektdien no agra rīta.

Tā, piemēram, Ventspilī Izglītības pārvaldes ēkai daļēji norauts jumts. Lai novērstu radītās vētras sekas un bīstamību uz ceļa, ir slēgts Raiņa ielas posms virzienā no Andreja ielas līdz Ģertrūdes ielai. Piekļuve Ventspils Izglītības pārvaldes ēkai pašlaik ir norobežota.

Līdz plkst.7 Ventspils ostā reģistrētas vēja brāzmas bija līdz 29 metriem sekundē (m/s), bet Ventspils lidostā - 25 m/s.

Savukārt Liepājas ostā reģistrēta vēja pastiprināšanās brāzmās līdz pat 31,4 metriem sekundē (m/s). Tik stipras vēja brāzmas valsts novērojumu stacijās nebija fiksētas kopš 2020.gada marta. 

Portāls liepajniekiem.lv ziņo, ka Liepājas ostā šorīt pirms pulksten 8 spēcīgā vēja dēļ sarautas tauvas baržai ”Poul”. Peldlīdzeklis dreifējot, bijis sagriezies šķērsām Tirdzniecības kanālam, iepretim Loču tornim, portālam liepajniekiem.lv ziņojuši aculiecinieki.

Daudzviet valstī lūzuši koki. Glābēji piektdienas rītā un priekšpusdienā saņēmuši 103 izsaukumus par spēcīgā vēja nolauztajiem kokiem uz ceļa braucamās daļas. No plkst.7.30 līdz 13 glābšanas darbi pabeigti 86 vietās, bet vēl 17 vietās darbi turpinās.

Lielākoties jānovāc vēja nolauztie koki uz braucamās daļas un elektrolīnijām. Atsevišķos gadījumos jānovāc vēja atrautu jumta konstrukciju fragmenti.

Savukārt Jelgavā aculiecinieks nofilmējis spēcīgo vēju, lietu un krusu, kas pilsētu apciemojusi piektdien no rīta. "Īslaicīgā, bet spēcīgā vētra ilga aptuveni 5 minūtes, tad cik pēkšņi sākusies, tik pēkšņi arī beidzās. Šķita, ka vētra nolauzīs lielo ozolu pretim maniem dzīvokļa logiem, taču tomēr iztika bez ievērojamiem postījumiem," raksta aculiecinieks Martins.

Fotogrāfijas ar spēcīgā vēja postījumiem publicējuši arī galvaspilsētas Rīgas iedzīvotāji.

Brīdinājums spēkā līdz pat sestdienas rītam

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs brīdina, ka piekrastē rietumu, ziemeļrietumu vējš brāzmās pastiprināsies līdz 25-28 metriem sekundē (m/s).

Līdz pat sestdienas rītam visā valstī spēkā dzeltenais vēja brīdinājums - rietumu, ziemeļrietumu vēja ātrums brāzmās sasniegs 20-23 m/s.

Šādā vējā lūst koku zari un atsevišķi koki, iedzīvotājiem jāuzmanās arī no vēja nestiem priekšmetiem un atlūzām, iespējami elektroapgādes traucējumi. Iedzīvotāji tiek aicināti neatstāt automašīnas zem kokiem.

Vējuzplūdu dēļ Rīgā izsludināts arī dzeltenās pakāpes brīdinājums par ūdens līmeņa paaugstināšanos līdz 115-130 centimetriem Latvijas augstuma sistēmā.