foto: Ilgvars Gradovskis
Latvijā šajās dienās piemin barikāžu laiku
Pirms 31 gada Doma laukumā.
Sabiedrība
2022. gada 16. janvāris, 06:03

Latvijā šajās dienās piemin barikāžu laiku

Kas Jauns Avīze

Aprit 31 gads kopš janvāra barikādēm, kad Latvijas neatkarības atbalstītāji aizstāvēja valsts brīvību. Šogad atceres pasākumi pārsvarā gan noritēs tiešsaistē internetā.

Virtuāli var izstaigāt visu Barikāžu muzeju tā mājaslapā, apskatāma arī jauna izstāde. 18. janvārī plkst. 19 tiešsaistē muzeja "Facebook" lapā atvēršana paredzēta vēsturiskajai grāmatai "Latvijas Tautas fronte barikādēs", kas pieejama visās Latvijas bibliotēkās un lielākajās grāmatnīcās. Jautājumus par tā laika notikumiem aicina iesūtīt grāmatas autors Romualds Ražuks.

Divas fotoizstādes

No 13. līdz 25. janvārim klātienē un visu diennakti brīvā dabā apskatāma dubultā lielformāta fotogrāfiju izstāde "Atceroties 1991. gada barikādes". Doma laukumā skatāms vērienīgs foto stāsts "Barikādes un to dalībnieki", Brīvības laukumā – "Barikāžu 14 dienas un naktis".

Ar ziediem un svecītēm piemin 1991.gada janvāra barikāžu aizstāvjus

Tieši 20. janvārī notika PSRS spēku uzbrukums Iekšlietu ministrijai, kura rezultātā bojā gāja arī Latvijas civiliedzīvotāji Vladimirs Gomanovičs, Sergejs Konoņenko, ...

gallery icon

Izstāžu kurators ir Ilmārs Znotiņš, visi, kas fotogrāfijās pamana sevi vai savus tuviniekus, aicināti ziņot Barikāžu muzejam pa tālr. 67213525 vai sūtot e-pastu uz info@barikades.lv. Apmeklējot izstādi, jāievēro epidemioloģiskie noteikumi, tajā skaitā divu metru distance starp personām.

Godinās kritušo piemiņu

16. janvārī paredzēta individuāla ziedu nolikšana visas dienas garumā piemiņas vietā "Baltais krusts" pie Vecmīlgrāvja tilta  un Mārupes kapos pie pieminekļa brīvības cīnītājiem.

20. janvārī – ziedu nolikšana II Meža kapos, godinot todien 1991. gadā kritušos Iekšlietu ministrijas aizstāvjus, Rīgas miličus Vladimiru Gomonoviču un Sergeju Konoņenko, kinooperatoru Gvido Zvaigzni un režisoru Andri Slapiņu, skolnieku Ediju Riekstiņu. Tāpat arī ziedus noliks pie Brīvības pieminekļa un Bastejkalnā pie bojā gājušo piemiņas akmeņiem.

Pie Saeimas filmē barikāžu ainas filmai "Janvāris"

Tie, kuriem ir ap 40 un uz augšu, un nesen ir gadījies paiet garām Saeimas namam, varētu būt izbrīnīti par ...

gallery icon

Atklās pieminekli Gunāram Astram

20. janvārī plkst. 11 atklās pieminekli latviešu brīvības cīnītājam Gunāram Astram – pie ēkas Brīvības ielā 34, kur 1983. gada 15. decembrī viņu notiesāja LPSR Augstākā tiesa. Astra tiesas prāvā savu leģendāro "Pēdējo vārdu" noslēdza šādi: “Es ticu, ka šis laiks izgaisīs kā ļauns murgs. Tas dod man spēku šeit stāvēt un elpot. Mūsu tauta ir daudz cietusi un tādēļ iemācījusies, un pārcietīs arī šo tumšo laiku.” Pieminekļa autors ir tēlnieks Gļebs Panteļejevs.

20. janvāra vakarā LTV1 pārraidīs barikāžu atceres koncertu 1991 no Doma baznīcas, programmu ar labi zināmu un mīļu komponistu dziesmām veido grupas "Dagamba" mūziķi Valters Pūce un Dainis Tenis.

Rīga atzīmē 1991. gada barikāžu 30. gadadienu

2021. gada janvārī apritēs 30 gadi, kopš 1991. gada janvāra barikādēm, kad Latvijas neatkarības atbalstītāji aizstāvēja valsts brīvību pret militārām ...

gallery icon

1991. gada barikāžu dalībnieku biedrības prezidents Renārs Zaļais tā laika dramatiskajos notikumos bija viens no Bauskas miličiem, kuru ievainoja omoniešu uzbrukumā Iekšlietu ministrijai. Viņš atgādina: “Latvija ir tāda, kādu mēs paši to veidojam. Ikvienam vajadzētu padomāt par to, ko varam darīt mūsu valsts labā. Un ikkatrs no mums spēj darīt ko labu Latvijai!”