foto: Kuldīgas novada pašvaldības policija
Spārda kafijas automātu, netiek galā ar leduskāpējiem, bloķē šautuves būvniecību: kriminālā province
Kuldīgas pašvaldības policija, pusaudžiem nezinot, fotografē un filmē viņu “pīpmaņu saietus”.
112
2022. gada 15. janvāris, 06:27

Spārda kafijas automātu, netiek galā ar leduskāpējiem, bloķē šautuves būvniecību: kriminālā province

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Jelgavā gan bļitkotāji, gan “ledus baudītāji” ignorē pilsētas mēra rīkojumu nekāpt uz ledus, jo tas kļuvis bīstams. Piemēram, kāda dāma pie restorāna “Pilsētas elpa” pamanījās ielūzt Driksā. Par laimi viņai pašas spēkiem izdevās izkārpīties krastā. Savukārt Kuldīgas pašvaldības policija cīnās ar mazgadīgajiem pīpmaņiem.

Bet Daugavpils municipāļi Jaunajā Forštadtē sašņorējuši kādu prātu izkūkojušu jaunekli, kurš dzērumā pamanījies gan izskrūvēt lampiņas Ziemassvētku eglē un apskādēt lērumu autostāvvietā novietotu spēkratu, gan savu niknumu izgāzt uz kafijas automātu un kāda lombarda izkārtni.

Viduskurzemē varētu palikt mazliet baisi, jo Kuldīgas novada pašvaldība prāto, ka nakts stundās elektrības taupības nolūkos vajadzētu izslēgt ielu apgaismojumu. Toties iecavniekiem gan nākotne varētu būt mierīgāka, jo Administratīvā rajona tiesa nav atbalstījusi lielas āra šautuves ierīkošanu teju viņu durvju priekšā.

Spārda auto un kafijas aparātu, skrūvē egles lampiņas un demolē liftu

Kāds jēgu pārdzēris daugavpilietis nemaz nevēlējās, lai nakts no pirmajiem uz otrajiem pareizticīgo Ziemassvētkiem būtu klusa un svēta. Viņš tonakt pamanījās ne tikai autostāvvietā apskādēt vismaz 15 spēkratus, bet arī svētku eglē izskrūvēt mirdzošās lampiņas, saspārdīt kafijas automātu, sadauzīt kāda lombarda izkārtni un sabojāt liftu. Daugavpils pašvaldības policija vēsta:

“Naktī no 7. uz 8. janvāri, Jaunās Forštadtes apkaimē pašvaldības policijas darbinieki aizturēja kādu iereibušu jaunieti, kurš tuvējā autostāvvietā bija apskādējis vismaz 15 transportlīdzekļus.

Ap pulksten 3.30 naktī pašvaldības policijā tika saņemta informācija, ka Jaunās Forštadtes apkaimē kāds vīrietis bojā transportlīdzekļus automašīnu stāvvietā. Nekavējoties uz notikuma vietu devās tuvākā policijas patruļgrupa. Sekojot Videonovērošanas nodaļas darbinieku norādījumiem, policijas darbinieki panāca un aizturēja vandali, kurš jau bija paspējis noslēpties kādas daudzstāvu dzīvojamās mājas kāpņutelpā.

Šķetinot lietas apstākļus, policijas darbinieki noskaidroja, ka tajā pašā naktī vīrietis bija sabojājis arī Ziemassvētku egles rotājumu, izskrūvējot no tā vairākas krāsainās lampiņas, salauzis un izmetis kāda lombarda izkārtni, sabojājis dzīvojamās mājas liftu, kā arī, vairākas reizes iesperot ar kāju, sabojājis tuvumā esošo kafijas automātu. Tā kā aizturētais likumpārkāpējs bija acīmredzamā reibumā, pēc aizturēšanas noformēšanas policijas darbinieki nogādāja viņu uz Daugavpils Reģionālās slimnīcas Narkoloģijas nodaļu, kā arī informēja par notikušo Valsts policiju.”

Tiesa neatļauj Iecavā būvēt šautuvi

foto: Ekrānuzņēmums no TV3 raidījuma "Bez Tabu"
Pirms diviem gadiem paslepus no apkārtējiem Bauskas novada Iecavā tika izbūvēta 13 hektārus plaša šautuve, bet ne pašvaldība, ne Administratīvā tiesa nav atļāvusi to izmantot tās tiešajiem mērķiem.

Administratīvā rajona tiesa ļāvusi mazliet atviegloti uzelpot iecavniekiem, jo tā noliegusi Iecavā būvēt milzīgu 13 hektārus plašu šautuvi, precīzāk – paziņojusi, ka vietējās būvvaldes liegums Tatjanai Ņeploho izbūvēt šautuvi viņai piederošajos īpašumos „Sildedži” un „Prelūdes” ir likumīgs. Tiesa gan pilnīgi atviegloti iecavnieki vēl nevar justies, jo nav beidzies šī Administratīvā rajona tiesas lēmuma pārsūdzības termiņš Administratīvajā apgabaltiesā.

Jauns.lv jau rakstīja, ka pirms teju diviem gadiem Iecavas iedzīvotājus satrauca ziņa, ka burtiski viņu logu priekšā grib būvēt šautuvi, ko mēģināja panākt ar dažādiem māņiem un puspatiesībām. Vispirms šaušanas entuziasti panāca aizsargvaļņa izbūvi ar pamatojumu, ka tas pasargāšot īpašumu no dzelzceļa radītajiem trokšņiem. Pēc tam mēģināja iegalvot, ka aiz vaļņa būšot mototrase. Līdz beidzot, kad teritorija jau bija ierīkota šautuves vajadzībām, Ņeploho, kuras vīrs nodarbojas ar sporta šaušanu un ir redzams spēlētājs apsardzes biznesā, sāka klapatot, lai dabūtu atļauju šautuves ierīkošanai.

Iecavnieki aiz saviem logiem tādu negribēja redzēt, vēl jo vairāk tādēļ, ka to vēlējās uzsliet pusslepeni, melojot vai mānoties par tuvāko apdzīvoto māju tuvumu vai braukāšanu ar motocikliem. Katrā ziņā šaušanas entuziasti laukumu sāka izbūvēt bez liekām klapatām, jo, ja viņi jau pašā sākumā būtu paziņojuši par savu patieso ieceri, tad būvniecības atļaujas saņemšana būtu daudz sarežģīta: trokšņu vaļņa vai motociklu trases izbūve nav tik sarežģīta, kā šautuves poligona ierīkošana. Šai gadījumā, piemēram, nav vajadzīga Valsts drošības dienesta iesaiste. Un būvniekiem, iespējams, bija naiva paļāvība – ja jau gandrīz uzbūvēts, tad neliegs arī pabeigt…

Iecavas iedzīvotāji – pret šautuves izveidi:

Kad nu atklājās zemes īpašnieces patiesās intereses un tika izvērtēti visi par un pret, aizpagājušā gada rudenī Iecavas dome un Bauskas būvvalde noraidīja šautuves būvniecības ieceri, ar ko, protams, nebija mierā paši “šāvēji”, kuri šo lēmumu pārsūdzēja Administratīvajā tiesā Jelgavā. Bet uzvarēja iecavnieki. Pašvaldības izdevums “Bauskas Novada Vēstis” raksta:

“Publiskās apspriešanas laikā ieceri neatbalstīja objektam tuvumā esošo nekustamo īpašumu īpašnieki un viņu izveidotās nevalstiskās organizācijas. Arī Veselības inspekcijas ieskatā, realizējot ieceri, netiktu ievērotas normatīvo aktu prasības attiecībā uz sabiedrībai drošu un veselīgu dzīves vidi. Savukārt Valsts vides dienests pašvaldības rīcībā nodeva apjomīgu dokumentu paketi, no kuras izrietēja, ka pieteicēja un viņas pārstāvji ir maldinājuši gan Valsts vides dienestu, gan būvvaldi, gan pašvaldību attiecībā uz objekta pielietojumu. Būvniecības ieceri neatbalstīja arī Aizsardzības ministrija un Valsts drošības dienests.”

Kuldīgas pašvaldības policija cīnās ar sīkajiem pīpmaņiem

foto: Kuldīgas novada pašvaldības policija
Kuldīgas pašvaldības policija, pusaudžiem nezinot, fotografē un filmē viņu “pīpmaņu saietus”.

Kuldīgas novada pašvaldības policija ziņo, ka tā pēc skolēnu ziemas brīvlaika noslēguma turpina pastiprinātu cīņu ar sīkajiem pīpmaņiem, jo nepilngadīgie kuldīdznieki uz skolām steidz ne tikai pēc zināšanām, bet arī pēc cigaretes “saldā dūma”.

Policisti ne tikai tvarsta, bet arī fotografē un filmē skolasbērnu iecienītās nelegālās pīpētavas. Tas nozīmē, ka viņiem aizvien grūtāk būs atrast kādu paslēptuvi, kur nemanot no likumsargiem, pedagogiem un vecākiem nogaršot kādu “zārka naglu”.  Kuldīgas novada pašvaldības policija sociālajos tīklos raksta:

“Atsākoties mācībām, arvien aktuālāka paliek problēma ar skolniekiem, nepilngadīgām personām, kas smēķē. Pašvaldības policijas patruļas maršrutā ir iekļautas populārākās jauniešu pulcēšanās vietas un izglītības iestādes, lai novērstu šo problēmu.

Kuldīgas novada pašvaldības policijā skaidro, ka vispirms ar jauniešiem tiek veiktas pārrunas, katrs gadījums izvērtēts individuāli. Tikai atkārtotu pārkāpumu gadījumā tiek uzsākts administratīvais process, ko izvērtē un par soda apmēriem lemj Kuldīgas novada domes administratīvā komisija. 

Kārtības sargi lūdz vecākiem ar bērniem veikt audzinoša rakstura pārrunas, atgādinot par smēķēšanas kaitīgumu, kā arī skolotājiem izglītības iestādēs turpināt veikt preventīvo darbu.

Kuldīgas novada pašvaldības policija aicina jauniešiem nodarboties ar sportu, apmeklēt dažādos interešu izglītības pulciņus, nevis smēķēt un censties iederēties apšaubāmās jauniešu kompānijās.”

Viduskurzemei sola tumsību

foto: Kuldīgas komunālie pakalpojumi
Kuldīgas pilsētā un novadā elektroenerģijas straujās dārdzības dēļ pašvaldība domā par ielu apgaismojuma atslēgšanu.

Tomēr Kuldīgas mazgadīgajiem pīpmaņiem, iespējams, nemaz nebūs tik grūti atrast kādu citu acīm nemanāmu paslēptuvi, kur gremdēties nikotīna valdzinājumā, tikai tas būs jādara garajos un tumšajos ziemas vēlajos vakaros vai naktīs. Kuldīgas novada pašvaldībā, tāpat kā pāris Pierīgas vietvarās, pērnā gada nogalē, elektroenerģijas dārdzības dēļ prāto atslēgt ielu apgaismojumu. Uzņēmums “Kuldīgas komunālie pakalpojumi" vēsta:

“Pēdējo mēnešu laikā elektroenerģijas biržas cenas sasniegušas vēl nepieredzēti augstas līknes, radot jaunus diennakts vidējās cenas rekordus. Tāpēc Kuldīgas novada pilsētās un pagastos nakts laikā plānots izslēgt daļu ielu apgaismojuma.

Kuldīgas novada pašvaldības izpilddirektores vietniece Agnese Buka skaidro, ka lielais elektrību cenu kāpums liek bažīties par strauju rēķinu pieaugumu. Lai to neizjustu tik lielā apmērā, tiek domāts, kā ietaupīt, tāpēc pašlaik tiek strādāts pie sistēmām, lai būtu iespēja nakts laikā izslēgt daļu apgaismojuma pilsētās un pagastos.

Elektrības cenas biržā šobrīd aizvien pieaug, decembrī sasniedzot augstākos rādītājus visā to vēsturē. 2021. gada pirmajā pusgadā vidējā “Nord Pool” biržas cena par elektroenerģiju Latvijā bija 54,08 eiro par MWh, savukārt otrajā pusgadā (jūlijs – novembris) 106,19 eiro par MWh. Kopumā pērnā gada otrajā pusgadā novērojams cenu kāpums par 96%, salīdzinot ar gada pirmo pusi.

Aicinām iedzīvotājus izturēties ar sapratni, un ikvienai mājsaimniecībai izvērtēt arī savus elektroenerģijas lietošanas paradumus, lai laikus piemērotu elektroenerģijas ekonomijas iespējas.”

Jelgavas leduskāpēji ignorē pilsētas galvas rīkojumu

foto: ekrānuzņēmums no Jelgava video novērošanas kameras
Neraugoties uz pilsētas mēra Andra Rāviņa rīkojumu, Jelgavas jaunieši, tāpat kā bļitkotāji, staigā un priecājas par atrašanos uz trauslā upju ledus (attēlā: pirmdienas vēlā vakarā jaunie jelgavnieki tīksminās par atrašanos uz aizsalušās Driksas).

Savukārt Jelgavas likumsargiem lielas problēmas sagādā pārgalvīgie bļitkotāji un ledus izturības pārbaudītāji. Pilsētas dome informē:

“Saskaņā ar Jelgavas domes priekšsēdētāja rīkojumu līdz pilnīgai ledus izkušanai uz pilsētas administratīvajā teritorijā esošajām ūdenstilpēm atrasties ir aizliegts. Jelgavas pašvaldības policija, regulāri apsekojot Lielupi, Driksu un Svēti pilsētas teritorijā, teju ik dienu veic pārrunas ar zemledus makšķerniekiem un jauniešiem, kuri neievēro šo aizliegumu. Piemēram, pirmdien, 10. janvārī, pēc pulksten 23.00 pilsētas videonovērošanas kamerās pamanīti pieci jaunieši, pastaigājamies pa Driksas ledu, bet naktī uz pirmdienu fiksēts gadījums, kad kāda sieviete ielūza Driksas ledū, kura pašas spēkiem arī izkļuva krastā.  

Pašvaldības policijas pārstāve Sandra Matulēna norāda, ka Driksa, Lielupe un Svētes upe ir iekļauta policijas ikdienas maršrutā un jau kopš decembra sākuma tiek pievērsta pastiprināta uzmanība tam, lai uz ledus neatrastos cilvēki. “Gandrīz katru dienu policijas inspektori veic pārrunas galvenokārt ar zemledus makšķerniekiem, no kuriem daļa joprojām nav dzirdējuši par aizliegumu atrasties uz ūdenstilpju ledus Jelgavas teritorijā, bet daļa klaji ignorē šo noteikumu – viņi esot pārliecināti, ka zina, cik drošs ir ledus,” stāsta Matulēna, piebilstot, ka līdz šim viens zemledus makšķernieks par atrašanos uz Driksas ledus saņēmis 10 eiro sodu. Matulēna piebilst, ka daļa makšķernieku, pamanot policiju, nokāpj no ledus pretējā krastā un dodas prom.

Tā pirmdien pulksten 23.06 pilsētas videonovērošanas kamerās pamanīts, ka pieci jaunieši pastaigājas pa Driksas ledu. Policijas ekipāžai ierodoties notikuma vietā, jaunieši no ledus nokāpa un pēc pārrunām ar likumsargiem solījušies tā vairs nedarīt. Bet naktī uz pirmdienu pulksten 00.53 pilsētas videonovērošanas kamerās pamanīts, ka pie restorāna “Pilsētas elpa” kāda sieviete staigā pa ledu un ielūst. Tiesa, viņa pašas spēkiem no ūdens izkļuva, bet uz notikuma vietu tika izsaukts Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests, kas sievietei sniedza pirmo palīdzību.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests atgādina, ka vizuāli novērtēts ledus biezums ne vienmēr ir noteicošais faktors drošībai uz ledus, jo mainīgo laikapstākļu dēļ, salam mijoties ar atkusni, ledus izturība mazinās.”