foto: Valsts kanceleja.
Auduma maskas varētu kļūt nederīgas jau pēc divām nedēļām. Valdībā spriež par jaunām drošības prasībām
Premjerministrs Krišjānis Kariņš
Sabiedrība
2022. gada 11. janvāris, 12:28

Auduma maskas varētu kļūt nederīgas jau pēc divām nedēļām. Valdībā spriež par jaunām drošības prasībām

Jauns.lv

Ministru kabineta sēdē 11. janvārī valdība spriež par iespējamu drošības pasākumu pastiprināšanu Covid-19 omikrona varianta apkarošanai. Veselības ministrija (VM) informējusi, ka omikrons nu jau Latvijā kļuvis par dominējošo vīrusa variantu.

Kā zināms, Veselības ministrija rosinājusi valstī ieviest divus plašākus riska mazināšanas pasākumus: plašāku medicīnisko masku un FFP2 respiratoru lietošanu, kā arī plašāku paštestu lietošanu gan individuāli, gan kolektīvos.

Par FFP2 respiratoriem

Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis informēja, ka šobrīd Latvijā nav FFP2 respiratoru krājumu, kā arī nav aktīvu līgumu par to iegādi.

Citskovskis norādīja, ka būtu nepieciešams izsludināt iepirkumu par FFP2 respiratoru iegādi, un šis process, kopā ar pašu piegādi, aizņemtu aptuveni pusotru mēnesi.

"Ja vēlamies veicināt to plašāku lietošanu un ātrāku obligātu lietošanu, mums būtu jāaicina pašvaldības sniegt atbalstu trūcīgām un maznodrošinātām personām," sacīja Citskovskis, papildinot, ka respiratorus nelielos apjomos pašvaldības varētu iepirkt ātrāk caur elektronisko iepirkumu sistēmu.

Tikmēr valsts varētu veikt apjomīgu iepirkumu.

Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (JKP) papildināja, ka uz skolēniem respiratoru vai medicīnisko masku obligāta valkāšana neattiektos, jo jau tagad izglītības iestādēm ir iepirktas auduma maskas, kas efektivitātes ziņā ir līdzvērtīgas medicīniskajām maskām.

Par Covid-19 paštestiem

Attiecībā uz Covid-19 paštestiem situācija ir labāka, jo līgumi ir noslēgti, bet nepieciešams laiks, lai fiziski testus atgādātu uz Latviju. Vienlaikus Citskovskis norādīja, ka ir jārēķinās ar to, ka iepērkamo testu apjoms būs ievērojams un tie valstij varētu izmaksāt līdz pat 20 miljoniem eiro mēnesī. 

Vēl izstrādājams arī mehānisms, kā nodrošināt paštestu izdali uzņēmumiem un citiem kolektīviem. 

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) vērsa uzmanību uz šobrīd novērojamu tendenci omikrona varianta kontekstā - paštestu precizitāte izpaužas citādi.

"Ne jau testi mainījušies, mainījies vīruss," norādīja Pavļuts. "Jāņem vēra, ka ar darba devējiem un ar skolām jāizdiskutē paštestu izmantošanas protokoli primāri attiecībā uz paštestu noņemšanu."

Pavļuts sacīja, ka pašreiz izskatās, ka šī vīrusa daba ir tāda, ka deguna gļotādā tas ir mazāk izteikts un ir būtiski, kādā veidā un kādā kvalitātē paštests tiek paņemts.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV), uzklausot kolēģus, pauda, ka šie drošības pasākumi varētu nozīmēt to, ka "pēc divām nedēļām auduma maskas nebūtu derīgas". FFP2 respiratoru iegāde ir svarīga, jo, iespējams, ka līdz ar omikronu pandēmija vēl nebeigsies. "Nezinām, kas mūs gaida tālāk. Bet respiratori noderēs," viņš sacīja.

Pašreiz gan valdībā par šiem pasākumiem tiek spriests konceptuāli.