foto: LETA
Robežsardzes priekšniekam par izbeigto kriminālprocesu nolemj atvainoties un izmaksāt 32 eiro kompensāciju
Valsts robežsardzes priekšnieks Guntis Pujāts.
Politika
2021. gada 27. decembris, 11:47

Robežsardzes priekšniekam par izbeigto kriminālprocesu nolemj atvainoties un izmaksāt 32 eiro kompensāciju

Jauns.lv / LETA

Ģenerālprokuratūra nolēmusi Valsts robežsardzes priekšniekam Guntim Pujātam atvainoties un atlīdzināt 32 eiro par nemantisko kaitējumu saistībā ar Iekšējās drošības biroja sākto un vēlāk izbeigto kriminālprocesu.

Iepriekš ziņots, ka Pujāts un viņa vietnieks Juris Martukāns rudenī vērsās Ģenerālprokuratūrā ar iesniegumu par kaitējuma atlīdzināšanu saistībā ar kriminālprocesiem, kas pret viņiem tika sākti, bet vēlāk izbeigti.

Kriminālprocesā un administratīvo pārkāpumu lietvedībā nodarītā kaitējuma atlīdzināšanas likumā teikts, ka lēmējiestāde par kriminālprocesā nodarītā kaitējuma atlīdzināšanu ir Ģenerālprokuratūra, ja lēmums, kas ir par pamatu tiesībām uz kaitējuma atlīdzinājumu, pieņemts pirmstiesas kriminālprocesā.

Rīcībā esošā informācija liecina, ka Pujāts prasīja atlīdzināt nesaņemto atalgojumu, izdevumus par juridiskās palīdzības saņemšanu un nemantisko kaitējumu 7000 eiro apmērā.

Ģenerālprokuratūra nolēma atlīdzināt nesaņemto darba samaksu par laiku no 2020.gada 4.septembra līdz 15.septembrim 1497 eiro apmērā. Tāpat minētais laika posms tiks ieskaitīts izdienas stāžā.

Ģenerālprokuratūra arī nolēma atlīdzināt izdevumus par advokāta palīdzību 636 eiro apmērā un nemantisko kaitējumu 32 eiro apmērā par nepamatotu brīvības ierobežošanu.

Tāpat Ģenerālprokuratūra nolēmusi savā vārdā atvainoties par nodarīto nemantisko kaitējumu saistībā ar viņa nepamatotu aizturēšanu, nepamatotu atzīšanu par aizdomās turēto un nepamatotu drošības līdzekļa piemērošanu.

Ģenerālprokuratūras lēmumu par kaitējuma atlīdzināšanu var pārsūdzēt tiesā saskaņā ar Administratīvā procesa likumu.

Jau ziņots, ka saistībā ar iespējamām nelikumībām valsts austrumu robežas izbūvē Iekšējās drošības birojs (IDB) dažādus nodarījumus inkriminēja esošajai Valsts robežsardzes vadībai. IDB gan šogad saistībā ar valsts austrumu robežas izbūvi izbeidzis kriminālprocesus pret Valsts robežsardzes priekšnieku Pujātu un viņa vietnieku Martukānu. Martukānam kriminālprocesā bija inkriminēts dienesta viltojums, bet Pujātam valsts amatpersonas bezdarbība.

Tāpat ziņots, ka IDB līdz šim ir noslēdzis pirmstiesas izmeklēšanu un rosinājis prokuratūru sākt kriminālvajāšanu vairākos ar valsts austrumu robežas izbūvi un aprīkošanu saistītos kriminālprocesos. Šajās lietās figurē toreizējie robežsargi, bijušais Valsts robežsardzes priekšnieks Normunds Garbars un uzņēmēji.