foto: LETA
20 eiro pabalstam aicina pieteikties vairāk nekā 11 tūkstošus vakcinēto cilvēku
Sabiedrība
2021. gada 23. decembris, 06:48

20 eiro pabalstam aicina pieteikties vairāk nekā 11 tūkstošus vakcinēto cilvēku

Jauns.lv

Aptuveni 11 tūkstoši pret Covid-19 vakcinēto cilvēku var vēl pieprasīt 20 eiro pabalstu, tā portāls Jauns.lv uzzināja Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA).

VSAA par laikposmu no 2021. gada 1. novembra līdz 2022.gada 31.martam izmaksās 20 eiro pabalstu mēnesī Latvijā dzīvojošām personām, kuras līdz 2021.gada 31.decembrim ir sasniegušas 60 gadu vecumu un pabeigušas pilnu vakcinācijas kursu pret Covid-19 vai saņēmušas medicīnisko atzinumu par nepieciešamību atlikt vakcināciju pret Covid-19.

Gandrīz 400 tūkstoši cilvēku

Aģentūras preses sekretāre Iveta Daine Jauns.lv skaidroja, ka nav iespējams pateikt, cik  cilvēkiem ir tiesības saņemt 20 eiro pabalstu. Tas atkarīgs no tā, cik būs tādu personu, kuras līdz 31.decembrim sasniegušas 60 gadu vecumu un pabeigušas pilnu vakcinācijas kursu.

Par personām, kuras noslēgušas vakcinācijas kursu, VSAA ik nedēļu saņem informāciju no Nacionālā veselības dienesta (NVD). Līdz 20.decembrim saņemti vakcinācijas dati no NVD par 399 235 personām.

Ne visiem pabalstu piešķir

Ir cilvēki, kuriem VSAA atsaka 20 eiro pabalsta piešķiršanu, jo viņi nedzīvo Latvijā vai nav pabeigts pilns vakcinācijas kurss. Piemēram, ja cilvēks ir saņēmis pirmo vakcīnas devu, bet pēc tam pārslimojis, tad viņam nav tiesību uz pabalstu.

VSAA ir izmaksājusi 20 eiro pabalstu 344 060 personām.

11 tūkstoši cilvēku vēl var pieprasīt pabalstu

Ja cilvēks no VSAA nesaņem nevienu no pakalpojumiem, pabalstu izmaksās, pamatojoties uz personas iesniegumu. Galvenokārt tie ir vakcinācijas kursu pabeigušie cilvēki, kuriem ir 60 vai vairāk gadu, bet viņi vēl nesaņem vecuma pensiju.

Līdz 20.decembrim saņemti 43 771 iesniegums, kurā pieprasīts 20 eiro pabalsts.

11,4 tūkstoši cilvēku var vēl pieprasīt pabalstu, bet, iespējams, ka šo personu vidū ir arī cilvēki, kuriem nav tiesības saņemt pabalstu, jo viņi nedzīvo Latvijā.

Eksprezidente Vīķe-Freiberga saņem otro "AstraZeneca" vakcīnas devu

15. aprīlī otro vakcīnas devu pret Covid-19 saņēmusi eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

gallery icon
17

Pensionāriem nekas nav jādara

Cilvēkiem, kuri saņem VSAA pakalpojumus, nekas jādara, lai saņemtu šo pabalstu, jo tad pabalstu izmaksās automātiski. Tāpat noteikti nekas nav jādara pensionāriem.

Kopā 100 eiro

Pabalsts pienākas par 5 mēnešiem (kopumā 100 eiro): no novembra līdz martam, bet ir cilvēki, kuriem tiesības uz pabalstu būs no decembra, līdz ar to viņiem maksās par 4 mēnešiem.

Ja cilvēks pilna kursa pabeigšanai nepieciešamo vakcīnas devu būs saņēmis decembrī, tad 20 eiro pabalstu viņam maksās par decembri, janvāri, februāri un martu.

Līdz kuram laikam iesniegumus var rakstīt?

Iesniegums VSAA jāiesniedz sešu mēnešu laikā no likumprojekta spēkā stāšanās dienas, kas ir 27.oktobris, ja vakcinācija veikta pirms grozījumiem, kas paredz pabalsta 20 eiro mēnesī izmaksu, vai no  pilna vakcinācijas kursa pret Covid-19 pabeigšanas dienas, ja  pilns vakcinācijas kurss veikts pēc likumprojekta spēkā stāšanās dienas līdz 2021.gada 31.decembrim.

Personām, kuras VSAA pakalpojumus nesaņem, VSAA adresētajā iesniegumā jānorāda vārds, uzvārds, personas kods, tālruņa numurs vai elektroniskā pasta adrese saziņai, Latvijas kredītiestādes vai pasta norēķinu sistēmas (PNS) konta numurs.

Iesniegumu 20 eiro pabalsta piešķiršanai VSAA var iesniegt elektroniski oficiālajā e-adresē, elektroniski e-pastā Latgale@vsaa.gov.lv (iesniegums jāparaksta ar drošu elektronisko parakstu, kas satur laika zīmogu), nosūtot pa pastu jebkurai nodaļai vai ievietojot VSAA klientu apkalpošanas centros izvietotajās pasta kastītēs darba laikā.

Kādiem kritērijiem jāatbilst, lai saņemtu 20 eiro pabalstu?

VSAA piešķirs pabalstu, ja no NVD būs saņemta informācija par vakcinācijas kursa noslēgšanu vai persona pati kopā ar iesniegumu VSAA būs iesniegusi un tam pievienojusi Eiropas Savienības digitālo Covid sertifikātu, kas saņemts citā Eiropas Savienības/Eiropas Ekonomikas zonas (ES/EEZ) dalībvalstī, vai tā kopiju, kā arī tad, ja persona kopā ar iesniegumu VSAA būs iesniegusi un tam pievienojusi klīniskās universitātes slimnīcas speciālista vai speciālistu konsilija atzinumu par nepieciešamību atlikt vakcināciju.

Ja personai, kas atbilst 20 eiro pabalsta piešķiršanas kritērijiem, nav izsniegts ES digitālais Covid sertifikāts, jo vakcinācija ir veikta valstī, kas nav ES/EEZ dalībvalsts, jāvēršas NVD ar iesniegumu par ārvalstī veiktās vakcinācijas pret Covid-19 fakta atzīšanu.

Nevar vērst piedziņu un ieturējumus

Uz 20 eiro pabalstu nevar vērst piedziņu un ieturējumus, un no tā netiek ieturēts iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Pašvaldības sociālais dienests, novērtējot mājsaimniecības materiālo situāciju sociālās palīdzības piešķiršanai, neņem vērā personai izmaksāto pabalstu.

Pabalstu neņem vērā ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju pakalpojumu apmaksā par personām, kuras uzturas ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā.