foto: unsplash.com
Saistībā ar telefonkrāpšanām un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu aizturēti Latvijas iedzīvotāji
Foto ilustratīva nozīme.
112
2021. gada 21. decembris, 22:56

Saistībā ar telefonkrāpšanām un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu aizturēti Latvijas iedzīvotāji

Jauns.lv

Šā gada rudenī Valsts policija aizturēja personu grupu – četrus Latvijas valstspiederīgos, kuri saistīti ar ārpus Eiropas Savienības bāzētu telefonkrāpnieku grupējumu un, kuri legalizējuši noziedzīgi iegūtus līdzekļus. Diviem aizturētajiem piemērots drošības līdzeklis apcietinājums, savukārt pārējiem – ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kopumā telefonkrāpšanu rezultātā šogad iedzīvotājiem ir nodarīti zaudējumi vairāk nekā 6 miljonu eiro apmērā un jau iepriekš ziņots, ka šīs krāpšanas tiek organizētas un izdarītas lielākoties no ārvalstīm. Arī šajā gadījumā zvanu centrs atradās ārpus Latvijas. Policija aicina iedzīvotājus saglabāt piesardzību un nevienam neatklāt savu bankas kontu piekļuves datus!

Valsts policijā tika uzsākti vairāki kriminālprocesi, kas kvalificēti pēc Krimināllikuma 177. panta otrās daļas (par krāpšanu, ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās) un pēc 195. panta otrās daļas (par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu vai citas mantas legalizēšanu, ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās).

Policijas rīcībā esošā informācija liecināja, ka nenoskaidrotas personas, uzdodoties par vienas no Latvijas Komercbanku darbiniekiem un apgalvojot, ka viņu banku kontos tiek veikti aizdomīgi darījumi, prasījuši nekavējoties nosaukt kartes numuru, PIN kodu un citu sensitīvu informāciju, lai it kā anulētu darījumu. Tādējādi noziedznieki piekļuva iedzīvotāju banku kontiem, izkrāpjot naudu, ko pēc tam legalizēja.

Šīs lietas ietvaros Valsts policijas Kibernoziegumu apkarošanas nodaļas amatpersonas sadarbībā arī Latgales reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja likumsargiem, veicot komplicētu operatīvo pasākumu un kriminālprocesuālo darbību kompleksu, identificēja četras 1986., 1988., 1993. un 2004. gadā dzimušas personas, Latvijas valstspiederīgos, kas saistīti ar ārpus Eiropas Savienības bāzētu telefonkrāpnieku grupējumu un, kas nodarbojušies ar izkrāptās naudas legalizēšanu. Šobrīd policijai ir informācija par diviem Latvijas iedzīvotājiem, kuri cietuši no šīs organizētās grupas darbībām un kurām kopumā izkrāpti 4000 eiro. Taču, visticamāk, patiesais cietušo skaits varētu būt lielāks.

Šīs grupas locekļiem bija sadalītas lomas – kāds no viņiem šo noziegumu organizējis, savukārt cits meklējis, kurus bankas kontus izmantot šo noziedzīgumu realizēšanai, bet vēl kāds izņēmis izkrāpto naudu. Jāpiemin, ka viens no aizturētajiem jau iepriekš ir sodīts par mantiskiem noziegumiem, kas gan nav saistīti ar krāpšanu.

Veicot aktīvu izmeklēšanu, kopumā veiktas kratīšanas deviņos īpašumos, kas saistīti ar aizturētajām personām. Kratīšanu rezultātā izņemti vairāki noziedzīgo nodarījumu izdarīšanas rīki – tostarp telefoni, portatīvie datori un citi datu nesēji, kā arī viens šaujamierocim līdzīgs priekšmets un vairākas uz citu personu vārdiem izsniegtas banku kartes.

Divām aizdomās turētajām personām tika piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums, savukārt pārējiem piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistītie drošības līdzekļi.

Izmeklēšanas laikā tika noskaidrots, ka noziedzīgā ceļā iegūtie naudas līdzekļi tika legalizēti pārskaitot tos uz 2001. un 2002. gadā dzimušu personu kontiem. Šo naudu minētās personas izņēma no bankomātiem, un par atlīdzību izkrāpto naudu nodeva noziedznieku rokās. Jāpiemin, ka šādas darbības tika kvalificētas pēc Krimināllikuma 195. panta otrās daļas.

Valsts policija atgādina, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek pierādīta likumā noteiktajā kārtībā.

Šobrīd Valsts policija turpina aktīvi sadarboties ar Latvijas Komercbankām, Finanšu nozares asociāciju un Eiropas Savienības tiesībsargājošām iestādēm, nolūkā pārtraukt un veiksmīgi izmeklēt šo starptautiskās krāpšanas fenomenu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Valsts policija atgādina, ka krāpnieki uzdarbojas viļņveidīgi, kā arī izmanto dažādas metodes, tāpēc jābūt piesardzīgiem komunicējot pa telefonu ar svešiem cilvēkiem. Veicot valstī 2021. gadā izdarīto telefonkrāpšanu analīzi, pēc šī fenomena ir apzināti vismaz 790 Valsts policijā uzsāktie kriminālprocesi. Telefonkrāpšanu rezultātā 2021. gadā iedzīvotājiem ir nodarīti mantiskie zaudējumi kopumā vairāk nekā 6 miljonu eiro apmērā.

Uzmanies:

  • Nepazīstams telefona numurs – ja zvanītāja numurs nav pazīstams, tad sarunas laikā esiet piesardzīgi un neizpaudiet savus personīgos datus, tas varētu būt krāpnieku mēģinājums sazināties ar jums.

  • Oficiālais kompāniju numurs – jābūt piesardzīgam pat, ja sākotnēji šķiet, ka zvanītāja numurus ir pazīstams un atbilst kādas oficiālais kredītiestādes telefona numuram, jo mūsdienu tehnoloģijas ļauj krāpniekiem ģenerēt telefona numurs, kas ir līdzīgi vai identiski oficiāli pastāvošiem telefonu numuriem.

  • Telefona saruna, kuras laikā tiek izdarīts spiediens – telefonkrāpnieki steidzina un izmanto Jūsu vājās vietas, lai mudinātu pieņemt ātrus, nepārdomātus lēmumus. Tādā gadījumā pārtrauciet sarunu, ja neesat pārliecināts, vai zvanītājs ir tas, par ko uzdodas.