foto: ZUMAPRESS.com
Šonedēļ sāktās bērnu potēšanas apjoms pagaidām ir neliels
Sabiedrība
2021. gada 17. decembris, 07:32

Šonedēļ sāktās bērnu potēšanas apjoms pagaidām ir neliels

Jauns.lv / LETA

Balstvakcīnas pret Covid-19 saņēmušo skaits Latvijā tuvojas 10%, savukārt šonedēļ sāktās bērnu potēšanas apjoms pagaidām ir neliels, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) dati.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pirmajās četrās darbadienās Latvijā potes pret Covid-19 saņēmuši kopumā ap 44 000 cilvēku jeb ap 11 000 cilvēku dienā. Vakcinēšanās aktivitāti ir uzturējusi balstvakcinācija, kas veidojusi ap 70% no kopējā pošu skaita, kamēr ar pirmo poti šonedēļ līdz šim sapotējušies tikai ap 3600 cilvēki.

Šonedēļ vērojamais vakcinēšanās temps ir nedaudz augstāks nekā iepriekšējās trīs nedēļās, tomēr tas atpaliek no oktobra beigām un novembra sākuma, kad vidēji dienā vakcinēja ap 12 000 līdz 12 700 cilvēkus.

Vakar potes pret Covid-19 saņēma vismaz 9929 personas, tostarp pirmo poti - tikai 898 cilvēki, bet vakcinēšanas procesu pabeidza 1375 cilvēki, tostarp 397 cilvēki sapotēti ar "Johnson&Johnson" vakcīnu, kam nepieciešama tikai viena deva, liecina NVD dati. Imunizācijas valsts padome pēc potēšanās ar "Johnson&Johnson" vakcīnu tomēr iesaka salīdzinoši īsā laikā saņemt otru poti no "Pfizer" vai "Moderna".

Savukārt "trešo" poti jeb balstvakcīnu imunitātes nostiprināšanai saņēma 7656 cilvēki. Visi minētie dati gan vēl var mainīties, jo daudzas vakcinācijas iestādes datus par vakcinētajiem sistēmās ievada ar vairāku dienu nobīdi. Vakcināciju vakar veikusi 321 iestāde, bet visvairāk sapotēja "Veselības centru apvienība".

Vakar Latvijā oficiāli tika sākta piecus līdz 11 gadus veco bērnu vakcinēšana pret Covid-19, kas pašlaik vēl nenotiek aktīvi. Līdz šim pirmās potes saņēmis 151 bērns šajā vecuma grupā, vakcinācijas procesu pabeiguši 37 bērni, bet vienam jau veikta arī balstvakcinācija. Jau iepriekš ziņots, ka vēl pirms oficiālā bērnu vakcinēšanas sākuma tā atsevišķos gadījumos tika veikta veselības risku novēršanai.

Līdz šim kopumā vakcīnas pret Covid-19 pirmo devu Latvijā saņēmuši ap 1,022 miljoni cilvēku jeb ap 54,3% no visiem valsts iedzīvotājiem. No tiem otro devu saņēmuši ap 963 000 iedzīvotāju, bet vēl ap 276 000 cilvēku ir saņēmuši "Johnson&Johnson" potes, kam atbilstoši valstī spēkā esošajam regulējumam nepieciešama tikai viena deva, līdz ar to vakcinācijas procesu pabeigušo kopskaits sasniedzis 1,239 miljonus jeb 65,85% no visiem valsts iedzīvotājiem.

Rēķinot pirmās potes un "Johnson&Johnson" vakcīnas saņēmēju kopskaitu, tas šajās dienās sasniedzis aptuveni 1,298 miljonus cilvēku. Savukārt ar "trešo devu" līdz šim Latvijā vakcinēti ap 176 000 cilvēku jeb 9,35% iedzīvotāju. Atbilstoši medicīnas speciālistu ieteikumiem, "trešo vakcīnas devu" sākotnēji sāka potēt cilvēkiem ar ļoti novājinātu imunitāti, vecāka gada gājuma cilvēkiem un medicīnas darbiniekiem, kas strādā ciešā kontaktā ar Covid-19 pacientiem, bet pašlaik iespēja potēties ir visiem interesentiem.

Lietošanai Eiropas Savienībā pašlaik ir apstiprinātas četras vakcīnas pret Covid-19 - "Pfizer"/"BioNTech", "Moderna", "AstraZeneca" un "Johnson&Johnson" jeb "Janssen", taču "AstraZeneca" vakcīnu zemā pieprasījuma dēļ Latvijā faktiski vairs nelieto. 2020.gada decembrī kā pirmos Latvijā pret Covid-19 sāka vakcinēt lielo slimnīcu darbiniekus, bet masveidīgāka iedzīvotāju vakcinēšana sākās 2021.gada marta izskaņā. Latvijā vakcīnas pret Covid-19 iedzīvotājiem ir pieejamas no piecu gadu vecuma.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās