foto: no privātā arhīva
Tuvinieki satriekti par mīklainu vīrieša nāvi Brocēnos: no mirušā Aivara konta pēkšņi sāka pazust nauda
Aivars Nātra.
112
2021. gada 6. decembris, 06:55

Tuvinieki satriekti par mīklainu vīrieša nāvi Brocēnos: no mirušā Aivara konta pēkšņi sāka pazust nauda

Kārlis Seržants

Kas Jauns Avīze

"Kas Jauns Avīzes" uzmanību piesaistīja kāds visai satraucošs ieraksts sociālajā tīklā "Facebook". Saldus iedzīvotāja Indra Nātra raksta: “Vēlos taisnīgu tiesu un vainīgo saukšanu pie atbildības. Redzot mūsu sabiedrības vienaldzīgo attieksmi pret smagi slimu cilvēku, esmu gatava šī notikuma publiskošanai, cerot, ka tas var glābt kāda cita cilvēka dzīvību.”

Indra Nātra raksta: “Lūdzu atsaukties lieciniekus, kuri varēja būt redzējuši Aivaru aizvelkam vai aiznesam uz meža būdu Brocēnos laikā no 2. līdz 7. septembrim, kā dēļ iestājās Aivara nāve varbūtēja pāridarījuma dēļ – iespējams, ka viņš tika aplaupīts un spīdzināts. Lūdzu arī atsaukties tos, kuri redzēja Aivaru iznākam no Dobeles slimnīcas 2. septembrī ap pusdienas laiku, un tos, kuri bija ar Aivaru vienā palātā Dobeles slimnīcā līdz 2. septembrim. Neviens nepaliks nesodīts. Krimināllietas izmeklēšanas rezultātā ir notverti iespējamie Aivara bankas konta iztukšotāji.”

Smagas veselības problēmas

Sazinoties ar ieraksta autori, viņa pavēstīja par ģimenē notikušo traģēdiju, par kuras cēloņiem un izmeklēšanas gaitu, viņasprāt, ir palikuši vairāki neatbildēti jautājumi.

Nātras bijušais vīrs, 67 gadus vecais pensionārs Aivars Nātra, pēc profesijas ārsts traumatologs, augusta beigās nonācis Dobeles slimnīcā. Viņam ir bijušas ļoti nopietnas veselības problēmas, cukura diabēts, kas reizēm izraisīja kustību paralīzi – cukura līmenim pārsniedzot normu, viņš mēdza uzvesties kā piedzēries. Vīrietis slimojis arī ar neiropātiju, kuras dēļ viņam nereti ir bijuši kāju kustību traucējumi. Bez visa tā viņš nesen bija arī pārcietis ļoti nopietnu sirds operāciju, kā arī izslimojis Covid-19. Nātra gan neslēpj, ka bijušajam vīram nav bijušas svešas arī alkohola problēmas, taču pēc šķiršanās izdevies saglabāt labas attiecības.

Slimnīcas vienaldzība

Viņš dzīvojis no Saldus netālu esošajos Brocēnos, kur īrējis dzīvokli. Ģimenē ir divi pieauguši dēli, no kuriem viens ir mediķis. Uzzinot, ka Aivars nonācis slimnīcā, tuvinieki vairākas reizes zvanījuši Dobeles slimnīcas sociālajai darbiniecei un lūguši, lai pirms izrakstīšanas viņiem noteikti par to paziņo, jo vēlējušies vīrietim aizbraukt pretī. Saņemta atbilde, ka izrakstīšana būšot ne agrāk kā pēc nedēļas, taču pēkšņi situācija ir mainījusies un pacients, tuviniekus par to nepabrīdinot, 2. septembrī no slimnīcas izrakstīts.

Vairākas dienas tuvinieki par viņu neko nezināja un vērsušies arī policijā, taču apšauba, ka viņa meklēšana reāli tika uzsākta.

Aivara līķi atrada vien 7. septembrī Brocēnos, kādā dārza vai meža būdā, bet īrētā dzīvokļa īpašnieks apgalvoja, ka šajās piecās dienās savā dzīvoklī viņš tā arī nav parādījies.

Tērē mirušā naudu

Jau vairākas nedēļas pēc šā notikuma uz Aivara telefonu pienāca vairākas bankas īsziņas par naudas noņemšanu no bankas kartes. Indra par to informējusi policiju, un no turienes nesen saņemta informācija, ka naudas izņēmēji esot aizturēti. Tomēr, viņasprāt, notikumos ir daudz neskaidrību.

“Aivaram vienmēr bija līdzi maks ar skaidru naudu, kuru pēc viņa nāves tā arī neatrada. Policija mums kategoriski atsakās uzrādīt konkrēto vietu, kur tika atrasts viņa līķis, tāpat arī nav veikta līķa sekciju. Kad es pati gribēju morgā apskatīt viņa ķermeni, man to neļāva. Arī bēru laikā man to izdarīt neizdevās, jo ceremonijā klāt bija vairāki policijas darbinieki. Tāpat mums arī nesaka, kas ir tie cilvēki, kuri aizturēti par Aivara bankas kartes iztukšošanu. No šīs apstākļu slēpšanas es varu tikai secināt, ka Aivara nāve, iespējams, ir bijusi vardarbīga, bet netiek izmeklēta.”

Nāve nav vardarbīga

No policijas saņemtajā Indrai adresētajā atbildē teikts: “Saistībā ar A. Nātras nāves apstākļiem, 2021. gada 7. septembrī (tātad, jau tajā pašā dienā, kad viņa līķi atrada) VP Kurzemes reģiona pārvaldes Saldus iecirknī pieņemts lēmums atteikt uzsākt kriminālprocesu, pamatojoties uz Kriminālprocesa likuma 377. panta 1. punktu (nav noticis noziedzīgs nodarījums). Jūsu 23. novembra iesniegums nesatur ziņas par jaunatklātiem apstākļiem.

foto: no privātā arhīva
Abi laulātie pirms dažiem gadiem.

Savukārt par A. Nātras AS "SEB banka" maksāšanas līdzekļa nelikumīgu izmantošanu, veicot izmaksas no A. Nātras norēķinu konta, pamatojoties uz jūsu iesniegumu, ir uzsākts kriminālprocess.” No tā var secināt, ka lēmums par vīrieša nāves nevardarbīgiem cēloņiem ir pieņemts vien virspusējas apskates rezultātā.

Jāraksta iesniegums

Indra gan to uztver ar šaubām: “Aivars necieta zagļus, un, ja viņam kāds būtu mēģinājis kaut ko atņemt, viņš noteikti būtu pretojies. Ņemot vērā arī nesen pārciesto sirds operāciju, viņu varēja nogalināt pat ar vienu sitienu pa krūtīm. Mūs arī atsakās informēt, kur, kad un kādos apstākļos viņam tika atņemts vai nozagts naudas maks – iespējams, ka mēs tos cilvēkus pat varētu pazīt.”

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes pārstāve Madara Šeršņova "Kas Jauns Avīzi" informē: “Saņemot informāciju par bezvēsts prombūtnē esošu vīrieti, Saldus iecirkņa amatpersonas veica meklēšanas pasākumus, taču vīrietis netika manīts, līdz tika saņemta informācija, ka viņš atrasts miris. Likumsargi par notikušo informēja ģimenes locekļus, ģimenes ārstu un apbedīšanas biroju. Tuviniekiem tika paziņots par vīrieša nāvi un nāves apstākļiem. Ja nepieciešama papildu informācija, tad tuvinieki var vērsties Valsts policijā ar iesniegumu, pieprasot iepazīties ar lietas materiāliem. Saistībā ar nelikumīgo naudas izņemšanu ir uzsākts kriminālprocess un notiek izmeklēšana.”

Vaino mediķu neprofesionalitāti

Tikmēr par Dobeles slimnīcas rīcību vismaz formāla izmeklēšana ir uzsākta. “Informējam, ka iesniegums daļā par iespējamiem SIA "Dobeles un apkārtnes slimnīca" medicīnas darbinieku pārkāpumiem, veicot Aivara Nātras medicīnisko aprūpi, pamatojoties uz Kriminālprocesa likuma 388. panta 1. daļu, nosūtīts izskatīšanai VP Zemgales reģiona pārvaldei,” teikts Nātrei adresētajā Saldus policijas vēstulē. Viņa gan ir vērsusies ar iesniegumu arī Valsts veselības inspekcijā, uzdodot vairākus jautājumus: “Vai saņemtā ārstēšana bija adekvāta un pietiekami ilgstoša, un vai ārstējošais ārsts bija pietiekami kvalificēts, lai izvērtētu cukura diabēta un hipoglikēmisko krīžu komplikāciju gaitu? Vai slimnieku kaut reizi konsultēja kardiologs, neirologs un, protams, endokrinologs? Slimnieks ar cukura diabētu, ar kardioloģiskām un neiroloģiskām problēmām – tajā skaitā ar kustību traucējumiem, 2. grupas invalīds, kura stāvoklis bija nestabils pēc pārslimotas Covid-19 infekcijas un miokardīta ar sirds ritma traucējumiem.

Lūdzu izskatīt jautājumu par slimnieka izrakstu no Dobeles slimnīcas – pēc kādiem kritērijiem tas noticis, ja ne nodaļas personāls, ne sociālais darbinieks neveica saziņu par slimnieka izrakstu ar piederīgajiem, lai gan es to atkārtoti lūdzu darīt. Kāpēc tik smagam slimniekam netika organizēta rehabilitācija vai uzturēšanās hronisku slimnieku īslaicīgas uzturēšanās nodaļā?”

Slimnīca vainu noliedz

Slimnīca gan jebkādu savu vainu noliedz, un tās valdes priekšsēdētājs Leons Zariņš "Kas Jauns Avīzei" atbildēja: “Pacients A. Nātra SIA Dobeles un apkārtnes slimnīcas internā nodaļā ārstējās no 20.08.2021. līdz 02.09.2021. Ārstēšanās laikā panākts pozitīvs rezultāts, par ko liecina ieraksti medicīniskajā dokumentācijā. Slimnīcas vadība saņēmusi paskaidrojumus no ārstniecības personām un sociālā darbinieka. Secinām, ka A. Nātra izrakstīts turpmākai ambulatorai ārstēšanai apmierinošā un rīcībspējīgā stāvoklī. Pacients nekādu palīdzību izrakstīšanas dienā nelūdza. Par izrakstīšanu bija informēts pacienta dēls, un izrakstīšanas datums viņam bija zināms. Iemeslu, kādēļ dēls nebija ieradies, mēs nezinām. Nodaļā ir pieejams telefons pacientu saziņai ar piederīgajiem. I. Nātras rakstā minētie apgalvojumi par slimnīcas slikto attieksmi neatbilst patiesībai.”

Iepazīstināta ar slimnīcas atbildi, Nātra to nokomentē īsi: “Manā skatījumā tie ir salti meli, un es ceru, ka Veselības inspekcija tiks ar to visu skaidrībā.” "Kas Jauns Avīze" turpinās sekot notikumu attīstībai.