foto: LETA
Vestards Šimkus: "Esmu spiests pārtraukt savu profesionālo darbību. Varbūt līdz 11.janvārim"
Pianists Vestards Šimkus
Kultūra
2021. gada 30. novembris, 15:29

Vestards Šimkus: "Esmu spiests pārtraukt savu profesionālo darbību. Varbūt līdz 11.janvārim"

Jauns.lv

Pianists Vestards Šimkus sociālajā vietnē "Facebook" paziņojis, ka uz nenoteiktu laiku pārtrauc profesionālo darbību.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Par to Šimkus paziņojis izvērstā ierakstā zem nosaukuma "Šīs rokas vairs nedrīkst darīt savu darbu".

Šimkus raksta, ka ir "spiests pārtraukt savu profesionālo darbību".

"Uz cik ilgu laiku? Varbūt līdz 11.janvārim. Varbūt līdz siltākiem laikapstākļiem, par kuru ierašanos reiz sensenos laikos liecināja šobrīd mīklainos apstākļos it kā izzudušās „gripas sezonas” beigas," viņš raksta, pieļaujot, ka profesionālo darbību varētu nākties pārtraukt arī uz visiem laikiem. 

Pianists norāda, ka vien pirms dažām dienām uzzinājis, ka viņš Latvijā vairs nedrīkst uzstāties, jo brīvprātīgi izvēlējies nevakcinēties pret Covid-19.

Komentējot izstrādāto Covid-19 vakcīnu, Šimkus raksta, ka tā "tik un tā nepasargājot pat no smagas saslimšanas, kuras klīniskie pētījumi vēl nav pabeigti un par kuras blaknēm būtu jāatbild tikai man pašam".

Kārļa Lāča simfonijas pirmatskaņojums un Rahmaņinovs Vestarda Šimkus interpretācijā Liepājā

gallery icon
26

"Par jaunajiem „spēles noteikumiem” es uzzināju vien piektdien, saņemot vēsti, ka nedrīkstēs notikt mans amerikāņu klaviermūzikas solo koncerts Vidzemes koncertzālē „Cēsis”, kas bija plānots 4.decembrī," pauž Šimkus, atzīmējot, ka šim koncertam gatavojies ļoti cītīgi. 8. novembrī viņš koncerta organizatorus informējis, ka viņam nav un nebūs Covid-19 vakcinācijas sertifikāta.

"9.novembrī no koncertzāles saņēmu telefona zvanu, kurā tiku informēts, ka tāda iespēja jaunajos noteikumies it kā esot paredzēta vēl līdz 15.decembrim, tāpēc vienojāmies koncertu izsludināt," raksta Šimkus.

Tomēr 26.novembrī koncertzāles pārstāvji esot pianistu informējuši, ka noticis pārpratums esošo MK noteikumu interpretēšanā, jo tagad uzstāties tomēr drīkst tikai vakcinēti vai šo vīrusu pārslimojuši mūziķi.

Pianists Vestards Šimkus dzīves gaitās

gallery icon
12

Pēc šīs ziņas Šimkus oficiāli apstiprinājis, ka koncerts ir jāatceļ, jo viņš nespēj uzrādīt Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu.

Šimkus norāda, ka turpinās diendienā vingrināties klavierspēlē un varbūt pat sakomponēs kādu skaņdarbu, "klusībā cerot uz brīnumu un lūdzot Dievu".

Jauns.lv jau ziņoja, ka pirms vairākā dienām sociālajos tīklos bija vērojama diskusija, ļaudīm spriežot, ka Šimkus, kurš jau iepriekš izteicies, ka nevakcinēsies, būs vai nu tomēr mainījis savas domas un vakcinējies, vai nu arī pārslimojis vīrusu, jo izsludināts viņa koncerts Vidzemes koncertzālē "Cēsis".

27. novembrī koncertzāle nācaklajā ar paziņojumu, ka koncerts tomēr nenotiks.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Jau iepriekš oktobrī mākslinieks visai skaidri sociālajā vietnē "Facebook" paziņoja, ka nevakcinēsies. "Līdz manām ausīm ir nonākušas tīmekļa anonīmo komentāru labirintos klejojošas baumas, ka es patiesībā pret šo vīrusu esot vakcinējies. Tā nav un nebūs patiesība. Tomēr neesmu arī "antivakseris" (šī dehumanizējošā palama laikam nekad netiks uzskatīta par politnekorektu, vai ne?), jo ar daudzus gadus pārbaudītām vakcīnām esmu potējies pret vīrusiem, kuri ir daudzkārt bīstamāki," rakstīja Šimkus.

Koncerts ieplānots vēl pērn

Tikmēr koncertzāle "Cēsis" Jauns.lv informē, ka koncerts bijis ieplānots jau 2020. gada nogalē un līgums parakstīts šī gada augustā.

Līdzekļi tā organizēšanai iegūti, kā ierasts, piedaloties Valsts Kultūrkapitāla fonda konkursā par finansējumu nākamā gada mākslinieciskajai programmai.

"[Tad] nebija spēkā ne ārkārtas situācija, ne prasība, ka māksliniekiem obligāti ir jābūt vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātam un negatīva testa rezultāts netiek pieņemts. Attiecīgi ne koncertzāle ne mākslinieks līguma slēgšanas brīdī augustā nevarēja paredzēt, kādi noteikumi būs spēkā koncerta norises brīdī decembrī," skaidro koncertzāles Mārketinga un komunikācijas daļas vadītāja Egija Saļņikova.

Reklāmā iztērēto līdzekļu kompensācija neesot paredzēta, viņa informēja.

Uz jautājumu, kādēļ teju līdz pēdējam brīdim nav bijis skaidrs, ka Vestards Šimkus koncertu nevarēs sniegt, koncertzāles vadītāja atbild: "Līgumi ar māksliniekiem par koncertu sniegšanu tiek parakstīti ļoti savlaicīgi un tālāk seko darbs pie programmu sagatavošanas un koncertu reklāmas. Aptuveni nedēļu pirms koncerta tiek saskaņoti pēdējie tehniskie darbi un izrunāti ar koncerta norisi saistīti jautājumi, bet Covid-19 epidemioloģisko ierobežojumu laikā, ar māksliniekiem (gan ārvalstu, gan Latvijas) notiek papildus saziņa, lai pārliecinātos par spēkā esošo noteikumu ievērošanu. Tā notika arī šajā gadījumā. Mākslinieks/i sadarbspējīgs vakcinācijas vai izslimošanas sertifikāts var kļūt aktīvs tikai dažas nedēļas vai pat dienas pirms koncerta un tādejādi pasākums var notikt. Tādēļ pēdējo mēnešu prakse ir noskaidrot par iesaistīto mākslinieku vakcinācijas statusu ne vēlāk kā nedēļu pirms koncerta. Tā arī tika izdarīts šoreiz."

Pats Šimkus gan nekad nav slēpis, ka pret Covid-19 negrasās potēties, un, kā augstāk izlasāms, stāsta, ka kopā ar koncertzāli līdz pēdējam brīdim cerējuši, ka pasākums varēs notikt arī ar negatīvu Covid-19 testu.