foto: LETA
Liepājā vairāki bijušie "Pilsētnieka kartes" īpašnieki saņēmuši vēstules no parādu piedzinējiem
Tramvajs Liepājā.
Novadu ziņas
2021. gada 26. novembris, 20:41

Liepājā vairāki bijušie "Pilsētnieka kartes" īpašnieki saņēmuši vēstules no parādu piedzinējiem

Jauns.lv / LETA

Vairāki Liepājas pašvaldības "Pilsētnieka kartes" bijušie īpašnieki negaidīti saņēmuši vēstules no parādu piedzinējiem, kuri aicina atmaksāt izveidojušos parādu par kartes un tai piesaistītā konta uzturēšanu, piektdien Latvijas Televīzijā vēstīja "Kurzemes TV".

Pirms aptuveni sešiem gadiem Liepājas pašvaldība sadarbībā ar toreizējo "Norvik" banku, kas vēlāk pārtapa par "PNB banku", izveidoja "Pilsētnieka karti" sabiedriskajam transportam, kas deva iespēju norēķināties par braucienu.

Pirmie kartes lietotāji bija aptuveni 600 skolēnu, kuriem pašvaldība tai piesaistītajā kontā ieskaitīja zināmu naudas summu sabiedriskā transporta izdevumiem, ja skolu obligātās sporta nodarbības notika ārpus izglītības iestādes.

Karte darbojās līdz bankas maksātnespējas procesa sākumam 2019.gadā. Tagad parādu piedziņas kompānija "Conventus" bijušajiem kartes īpašniekiem izsūtījusi vēstules, kurās aicina atmaksāt izveidojušos parādu par kartes un tai piesaistītā konta uzturēšanu. Ņemot vērā faktu, ka kartes vairs nedarbojas, kā arī banka mainījusi nosaukumu un ir maksātnespējas procesā, daļa liepājnieku par šādām parādu piedzinēju vēstulēm ir neizpratnē.

Tomēr pašvaldība atgādina, ka līgumus ar banku katrs vecāks slēdza atsevišķi, un līgumā ir norādīti punkti, kas izskaidro kartes un konta lietošanu un saistības. "Ar karti varēja šos bezmaksas braucienus veikt, gan arī viņu izmantot kā norēķinu karti. Un šis ir tas gadījums, kad pašvaldība nevarēja kaut kādā veidā aizslēgt šīs kartes, jo tās bija ar vairākām funkcijām," "Kurzemes TV" komentēja Liepājas pilsētas domes izpilddirektors Ronalds Fricbergs.

Domei nav īsti zināms, cik daudz liepājnieku patlaban ir parādnieku sarakstā šīs kartes dēļ, bet lielākā daļa no tiem esot jaunieši, kuriem ar pašvaldību vairs nav attiecīgu saistību. Daļa no "Kurzeme TV" aptaujātajiem bijušajiem kartes izmantotājiem atzinuši, ka tiesāties par radušos situāciju negrasās, un mīļā miera labad summu, kas ir daži desmiti eiro, samaksāšot.

Jau vēstīts, ka "PNB bankas" darbība tika apturēta 2019.gada 15.augustā, bet 12.septembrī Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa pasludināja "PNB banku" par maksātnespējīgu. Par bankas maksātnespējas procesa administratoru iecelts Vigo Krastiņš.

"PNB bankas" darbība tika apturēta, lai nepieļautu bankas līdzekļu aizplūšanu.