foto: Ieva Ābele, Saeima
Nevakcinēti Saeimas deputāti nevarēs piedalīties sēdēs un nesaņems algu; domniekiem apturēs pilnvaras
Politika
2021. gada 12. novembris, 13:58

Nevakcinēti Saeimas deputāti nevarēs piedalīties sēdēs un nesaņems algu; domniekiem apturēs pilnvaras

Jauns.lv / LETA

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma likumu "Par pagaidu papildus prasībām Saeimas deputātu un pašvaldību domju deputātu darbam" nosakot, ka nevakcinētiem vai Covid-19 nepārslimojušiem Saeimas deputātiem no 15.novembra būs liegts piedalīties Saeimas, tās komisiju un parlamenta citu institūciju sēdēs.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Jau sākotnēji likumprojektā bija paredzēts, ka nevakcinēti deputāti nedrīkstēs piedalīties klātienes sēdēs, bet tagad liegums noteikts arī dalībai attālinātās sēdēs.

Attiecīgo priekšlikumu iesniedza koalīciju veidojošās "Attīstībai/Par!", "Jaunās vienotības", Jaunās konservatīvās partijas un Nacionālās apvienības frakcijas.

Likumā noteikts, ka no 15.novembra Saeimas darbā ir tiesīgs piedalīties tikai tāds Saeimas deputāts, kurš šajā likumā noteiktajā kārtībā ir uzrādījis Covid-19 sertifikātu, kas apliecina vakcinācijas vai pārslimošanas faktu, kā arī deputāts, kurš saņēmis klīniskās universitātes slimnīcas speciālista vai konsīlija atzinumu par vakcinācijas atlikšanu uz noteiktu laiku un uzrādījis sertifikātu par negatīvu veiktā testa rezultātu.

Pēc ilga laika 13. Saeimas deputāti atkal sanākuši vienā telpā

gallery icon
42

Deputātam Covid-19 sertifikāts būs jāuzrāda Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijai, ja vien deputāts informāciju par sertifikātu nav jau iepriekš iesniedzis Saeimas Administrācijā. Mandātu komisijai tuvākajā Saeimas sēdē būs jāziņo par deputātiem, kuri nav uzrādījuši sertifikātu un līdz ar to nav tiesīgi piedalīties Saeimas darbā.

Deputātam, kurš nebūs tiesīgs piedalīties Saeimas darbā, tiks pārtraukta mēnešalgas un kompensācijas izmaksa.

Saeimas deputāta mēnešalgas un kompensācijas izmaksa tiks atjaunota ar dienu, kad deputāts Mandātu komisijai būs uzrādījis Covid-19 sertifikātu.

Ja deputāts sertifikātu būs ieguvis un uzrādījis pēc 15.novembra, Mandātu komisijai par to būs jāziņo tuvākajā Saeimas sēdē.

2020.gada septembris: vairums Saeimas deputātu ignorē aicinājumu lietot sejas masku

Vairums parlamentāriešu šodien uz Saeimas ārkārtas sēdi, kas pēc ilga pārtraukuma notiek klātienē, ieradušies bez sejas maskām. Aizvadītajās dienās vairāki ...

gallery icon
48

Pēc koalīcijas frakciju priekšlikuma noteikts, ka likuma mērķis ir noteikt pagaidu papildus prasības Saeimas deputātu dalībai Saeimas, Saeimas komisiju, speciāli izveidoto komisiju, apakškomisiju, deputātu grupu, deputātu darba grupu, Frakciju padomes un Saeimas Prezidija sēdēs, citos Saeimas vai Saeimas struktūrvienību organizētos pasākumos, kā arī Saeimas ārpolitiskajā darbībā, kā arī pagaidu prasības pašvaldības deputātiem.

Domes deputātiem apturēs pilnvaras

Tāpat no 15.novembra tiks apturētas pret Covid-19 nevakcinēto vai to nepārslimojošo pašvaldības domes deputātu pilnvaras.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Arturs Toms Plešs (AP) iepriekš skaidroja, ka jau atbilstoši iepriekš pieņemtajiem lēmumiem tie pašvaldību deputāti, kas pēc 15.novembra nespēs uzrādīt sertifikātu, domes darbā nevarēs piedalīties arī attālināti.

Plešs novembra sākumā norādīja, ka ar 15. novembri visu pašvaldību vadītājiem būs Covid-19 sertifikāts. Līdz ar to visi pašvaldību vadītāji varēs turpināt pildīt savus pienākumus.  

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas parlamentārais sekretārs, Saeimas deputāts Gatis Zamurs (AP) iepriekš atbildīgās komisijas sēdē norādīja, ka nevakcinēti ir apmēram 4% no pašvaldības deputātiem. 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Atbilstoši Zamura priekšlikumiem noteikts, ka pašvaldības domes deputāta pilnvaras īstenot ir tiesīgs tikai tāds deputāts, kurš līdz 2021.gada 15.novembrim ir ieguvis un uzrādījis pašvaldības vēlēšanu komisijai Covid-19 sertifikātu, kas apliecina vakcinācijas vai pārslimošanas faktu, kā arī deputāts, kurš saņēmis klīniskās universitātes slimnīcas speciālista vai konsīlija atzinumu par vakcinācijas atlikšanu uz noteiktu laiku un uzrādījis sertifikātu par negatīvu veiktā testa rezultātu.

Pašvaldības vēlēšanu komisija tuvākajā domes sēdē ziņotu par deputātiem, kuri nav uzrādījuši sertifikātu.

Ja deputāts nebūs ieguvis un uzrādījis sertifikātu, deputāta pilnvaras apturēs, pieņemot attiecīgu domes lēmumu. Par deputāta pilnvaru apturēšanu atbilstoši domes lēmumam domes priekšsēdētājam būs nekavējoties jāpaziņo pašvaldības vēlēšanu komisijai.

Uz deputāta pilnvaru apturēšanas laiku viņa vietā Pašvaldības domes vēlēšanu likumā noteiktajā kārtībā stāsies nākamais kandidāts, kurš ieguvis sertifikātu.

Ja aizvietotais deputāts iegūs Covid-19 sertifikātu, viņš nedēļas laikā uzrādīs to pašvaldības vēlēšanu komisijai un iesniegs domes priekšsēdētājam iesniegumu par deputāta pienākumu pildīšanas atsākšanu. Pēc tam, kad domes priekšsēdētājs būs saņēmis iesniegumu par deputāta pienākumu pildīšanas atsākšanu, domes priekšsēdētājs nekavējoties par to paziņo pašvaldības vēlēšanu komisijai un informē deputātus nākamajā domes sēdē.

Ar brīdi, kad tiks sniegta informācija domes sēdē, izbeigsies uzaicinātā deputāta pilnvaras un deputāta pienākumus atsāks pildīt aizvietotais deputāts. Ja aizvietotais deputāts bijis domes priekšsēdētājs vai priekšsēdētāja vietnieks, viņš atsāks pildīt domes priekšsēdētāja vai priekšsēdētāja vietnieka amata pienākumus, ja dome nebūs viņu atbrīvojusi no amata.

Izmaiņu autoru skatījumā, šīs prasības tiek noteiktas, lai nodrošinātu sabiedrības veselības un drošības interesēm atbilstošu rīcību Covid-19 infekcijas izplatības apstākļos, sekmētu uzticēšanos valstī īstenotajai Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības politikai, solidarizētos ar pārējām valsts un pašvaldību institūciju, tajā skaitā kapitālsabiedrību amatpersonām un darbiniekiem, nodrošinot taisnīgu attieksmi Covid-19 infekcijas izplatības mazināšanas pasākumu īstenošanā, kā arī vairotu uzticēšanos valsts un pašvaldību institūciju, tajā skaitā Saeimas darbībai.

Likums būtu spēkā līdz 2022.gada 1.jūlijam, bet Saeimas Prezidijs ne retāk kā reizi divos mēnešos izvērtētu šādu ierobežojumu saglabāšanas nepieciešamību.