foto: LETA
20 eiro pabalsts vakcinētajiem senioriem - kurš un kad to saņems
Sabiedrība
2021. gada 27. oktobris, 14:59

20 eiro pabalsts vakcinētajiem senioriem - kurš un kad to saņems

Jauns.lv

Lai Covid-19 izplatības laikā valstī veicinātu vakcinēšanos pret saslimšanu ar šo infekciju, Latvijā dzīvojošiem un vakcinētajiem iedzīvotājiem virs 60 gadu vecuma no šī gada novembra līdz 2022. gada marta beigām maksās ikmēneša pabalstu 20 eiro apmērā.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) informē, ka pabalsta izmaksa tiks sākta decembrī.

Kas saņems 20 eiro pabalstu?

Pabalstu katram Latvijā dzīvojošam cilvēkam, kurš līdz šī gada beigām būs sasniedzis 60 gadu vecumu, izmaksās, ja būs pabeigts pilns vakcinācijas kurss pret Covid-19 infekciju vai arī, ja veselības dēļ nevar vakcinēties un cilvēks ir saņēmis klīniskās universitātes slimnīcas speciālista vai speciālistu konsilija atzinumu par nepieciešamību atlikt vakcināciju pret Covid-19.

Pabalsta izmaksu sāk ar tā mēneša pirmo datumu, kurā persona ir pabeigusi pilnu vakcinācijas kursu.

Tātad maksimālais iespējamais pabalsta izmaksas laiks ir pieci mēneši.

Pabalstu varēs saņemt tikai tie cilvēki, kuri dzīvo Latvijā. Ar to ir saprotama tāda persona, kura reāli dzīvo Latvijā. Ja personas deklarētā dzīvesvietas adrese ir Latvijā, bet Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras rīcībā ir informācija, ka tās dzīvesvieta ir citā valstī, tad tiek uzskatīts, ka šī persona nedzīvo Latvijā, norādījusi Labklājības ministrija.

Darbu uzsāk VCA mobilais vakcinācijas punkts

"Veselības centru apvienības" mobilais vakcinācijas punkts, kas, atsaucoties pieprasījumam, nodrošinās vakcinācijas procesa pret Covid-19 mobilitāti uzņēmumos un pašvaldībās visā Latvijā.

gallery icon
28

Kā notiks pabalsta izmaksa?

Pabalsta izmaksu VSAA uzsāks decembrī, izmaksājot 20 eiro par novembri un decembri, tātad tie būs 40 eiro, pēc tam 20 eiro izmaksās reizi mēnesī līdz 2022. gada martam (ieskaitot).

Pabalstu izmaksās bez iesnieguma, ja persona saņem kādu no VSAA izmaksātajām pensijām, atlīdzībām vai pabalstiem.

Iesniegums VSAA pabalsta saņemšanai jāiesniedz, ja persona novembrī vai decembrī VSAA pakalpojumus nesaņem un tāpēc VSAA rīcībā nav informācijas par kontu, uz kuru pabalstu pārskaitīt.

Ja vakcinācija veikta citā valstī

Iesniegums vajadzīgs arī tad, ja persona saņēmusi klīniskās universitātes slimnīcas speciālista vai speciālistu konsilija atzinumu par nepieciešamību atlikt vakcināciju vai ja sadarbspējīgs Covid-19 vakcinācijas sertifikāts (ES digitālais Covid-19 sertifikāts) saņemts citā Eiropas Savienības/Eiropas Ekonomikas zonas (ES/EEZ) dalībvalstī.

VSAA piešķirs pabalstu, ja:

  • no Nacionālā veselības dienesta (NVD) būs saņemta informācija par vakcinācijas kursa noslēgšanu

vai

  • persona pati kopā ar iesniegumu VSAA būs iesniegusi un tam pievienojusi Eiropas Savienības digitālo Covid-19 sertifikātu, kas saņemts citā Eiropas Savienības/Eiropas Ekonomikas zonas (ES/EEZ) dalībvalstī, vai tā kopiju;
  • persona kopā ar iesniegumu VSAA būs iesniegusi un tam pievienojusi klīniskās universitātes slimnīcas speciālista vai speciālistu konsilija atzinumu par nepieciešamību atlikt vakcināciju.

Izbraukuma vakcīnbuss, kurā var saņemt poti pret Covid-19

No 15. oktobra līdz 5. novembrim izbraukuma vakcinācija norisināsies vairāk nekā 30 Rīgas apkaimēs – uz tām dosies trīs īpaši ...

gallery icon
23

Ja personai, kas atbilst 20 eiro pabalsta piešķiršanas kritērijiem, nav izsniegts ES digitālais Covid-19 sertifikāts, jo vakcinācija ir veikta valstī, kas nav ES/EEZ dalībvalsts, jāvēršas NVD ar iesniegumu par ārvalstī veiktās vakcinācijas pret Covid-19 fakta atzīšanu.

Personām, kuras VSAA pakalpojumu saņem:

  • dzīvesvietā – pabalstu piegādās bez maksas kopā ar ikmēneša pensiju, pabalstu vai atlīdzību;
  • Latvijas kredītiestādes vai pasta norēķinu sistēmas (PNS) kontā – ikmēneša 20 eiro pabalsta izmaksas datums var atšķirties.

Personām, kuras VSAA pakalpojumus nesaņem, VSAA adresētajā iesniegumā jānorāda:  

  • vārds, uzvārds, personas kods;
  • tālruņa numurs vai elektroniskā pasta adrese saziņai;
  • Latvijas kredītiestādes vai pasta norēķinu sistēmas (PNS) konta numurs.

Iesniegumu VSAA var iesniegt:

  • elektroniski oficiālajā e-adresē (iesniegums jāparaksta ar drošu elektronisko parakstu, kas satur laika zīmogu);
  • elektroniski e-pastā Latgale@vsaa.gov.lv (iesniegums jāparaksta ar drošu elektronisko parakstu, kas satur laika zīmogu);
  • nosūtot pa pastu jebkurai nodaļai vai ievietojot VSAA klientu apkalpošanas centros izvietotajās pasta kastītēs darba laikā.