foto: Rojs Maizītis
Vimba lepns par Nacionālā teātra darbiniekiem - pret Covid-19 vakcinējušies gandrīz visi
Latvijas Nacionālā teātra direktors Jānis Vimba
Kultūra
2021. gada 24. oktobris, 16:25

Vimba lepns par Nacionālā teātra darbiniekiem - pret Covid-19 vakcinējušies gandrīz visi

Jauns.lv / LETA

Latvijas Nacionālā teātra (LNT) aktieri un režisori turpina darbu pie jauniestudējumiem, pastāstīja LNT valdes loceklis Jānis Vimba.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņš atzīmēja, ka teātra kolektīvs nolēma turpināt mēģināt, ņemot vērā iepriekšējā "lokdauna" laikā gūto pieredzi, proti, strādāt ir labāk, nekā nedarīt neko un atrasties dīkstāvē.

Patlaban teātrī notiek mēģinājumi diviem Lielās zāles iestudējumiem. Patlaban "galda periods", kura laikā trupa lasa un analizē literāro materiālu, norit režisores Ināras Sluckas iestudējumam "Sievietes daļiņas" un igauņu režisora Ivara Pellu iestudējumam "Vīrs, kurš zināja čūsku vārdus".

Ļaudis dodas baudīt Nacionālā teātra izrādes

gallery icon
76

"Ja runājam par pārējiem darbiniekiem, tad liela daļa administrācijas strādā attālināti. Savukārt tiem teātra dienestu darbiniekiem, kuriem obligāti jābūt teātrī, izveidoti maiņu grafiki, lai maksimāli samazinātu iespējamo kontaktu skaitu," teica Vimba.

Jautāts, kā teātra finansiālo pusi ietekmēs uzsāktā iegādāto biļešu naudas atdošana, LNT valdes loceklis uzsvēra, ka teātrim tas ir sāpīgi, jo nevar gūt peļņu, kas tomēr ir jāgūst, lai nākotnē varētu iestudēt jaunas izrādes. Vimba akcentēja, ka valsts devusi solījumu daļu kompensēt, tomēr tas gluži nav tas, ko teātris būtu vēlējies - gūt peļņu no pārdotajām izrādēm.

Iestudējuma "Ferdinands un Luīze" pirmizrāde Nacionālajā teātrī

Ceturtdien, 16. septembrī, pirmizrādi piedzīvoja viens no Latvijas Nacionālā teātra šīs sezonas vērienīgākajiem iestudējumiem – Frīdriha Šillera traģēdija “Ferdinands un ...

gallery icon
139

"Mēs esam optimisti un ceram, ka 15.novembrī mēs varētu atgriezties. Tomēr mums ir arī iepriekšējā pieredze, ka pēc divām, trīs nedēļām nekas nebeidzas.

Mums ir apsolīts un tas ir arī publiski zināms, ka, ja mēs atgriezīsimies, tad tas būs tā saucamajā "zaļajā režīmā" ar "dzeltenā režīma" ierobežojumiem," skaidroja LNT valdes loceklis.

Pēc Vimbas paustā, tas nozīmē, ka aktieriem un apkalpojošajam personālam ir jābūt vakcinētiem, bet zāles piepildījums būs 60% un starp skatītājiem vajadzēs nodrošināt divu metru distanci. Turklāt visiem būs jānēsā maskās. Tāpēc LNT turpina tirgot biļetes uz izrādēm pēc 14.novembra.

Nacionālais teātris atklāj 103. sezonu

29. jūlijā Latvijas Nacionālā teātra kolektīvs sanāca kopā, lai svinīgā sapulcē atklātu 103. sezonu un pasniegtu ceļojošās teātra balvas.

gallery icon
70

Runājot par to, kāda ir LNT vakcinācijas aptvere, teātra vadītājs sacīja, ka tā sasniedz 99,5%. Vimba pauda lepnumu par saviem darbiniekiem, kas lielākoties nebija īpaši jāpierunā, saprotot, ka tas ir vienīgais loģiskais ceļš, lai mēs kā sabiedrība kopā varētu atgriezties pie normālas dzīves un teātris varētu darīt to, ko tas vislabāk māk un prot - veidot labu teātri.

Vaicāts, vai šīs trīs "lokdauna" nedēļas atstās ietekmi uz pašreizējās sezonas repertuāru, Vimba sacīja, ka pagaidām teātra plānus tās neietekmē, bet, ja "lokdauns" vai ierobežojumi turpināsies, teātris nonāks pie spriešanas un līdzīga darba kā iepriekšējā sezonā, kad daļa no iestudējumiem tika "iesaldēti" un pārcelti uz nākamo sezonu.

Cilvēki Latvijas Nacionālajā teātrī pulcējas izrādes "Dzimusi vakardien" afterpārtijā

gallery icon
47

"Gandrīz visiem teātriem nākamā sezona ir saplānota. Ja "lokdauns" turpināsies, tas ietekmēs ne tikai šo, bet arī nākamo sezonu. Turpinoties ierobežojumiem, kas attiecas uz kultūras pasākumu apmeklēšanu, nebūs nepieciešamība pēc tik daudzām izrādēm," sacīja teātra vadītājs.

Jau vēstīts, ka valstī no 21.oktobra līdz 15.novembrim Covid-19 izplatības mazināšanai spēkā ir īpaši stingri ierobežojumi.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās