foto: Renāte Briede/LETA
Zemkopības ministrijas budžetā nākamgad paredzēti 770 miljoni eiro
Zemkopības ministrijas uzraksts.
Politika
2021. gada 14. oktobris, 10:09

Zemkopības ministrijas budžetā nākamgad paredzēti 770 miljoni eiro

Jauns.lv / LETA

Zemkopības ministrijas (ZM) nākamā gada budžets būs 770,318 miljoni eiro, liecina Saeimā iesniegtais valdības atbalstītais 2022. gada valsts budžeta likumprojekts.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

No tiem 179,023 miljoni eiro paredzēti valsts pamatfunkciju īstenošanai, bet 591,295 miljoni eiro - Eiropas Savienības (ES) politiku un instrumentu un pārējās ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansēto un finansēto projektu un pasākumu īstenošanai.

ZM norādījusi desmit nākamā gada prioritātes. Starp tām ir ES un valsts finansējuma pieejamība un atbalsts nozaru uzņēmējiem, kā arī Kopējās lauksaimniecības politikas Stratēģiskā plāna izstrāde un ieviešana.

Tāpat ministrija plāno veicināt augstu sabiedrības un dzīvnieku veselības aizsardzības līmeni, nodrošināt meža apsaimniekošanai priekšnoteikumus, kas palielinātu mežsaimniecības dzīvotspēju, meža kapitālvērtības pieaugumu un dotu ieguldījumu klimata politikas mērķu sasniegšanā, kā arī turpināt īstenot ES tiešos maksājumus un skolas apgādes programmas ar augļiem, dārzeņiem un pienu Latvijā.

Ministrija plāno veicināt vietējās izcelsmes pārtikas produktu lielāku pārstāvību zaļajos publiskajos iepirkumos, nodrošināt zivju resursu ilgtspējīgu pārvaldību un zivsaimniecības konkurētspējas veicināšanu, sekmēt meliorēto zemju ilgtspējīgu apsaimniekošanu, sekmēt vienotu informācijas sistēmas izveidi par lauksaimniecības zemi un pilnveidot nozares institūciju materiāltehnisko bāzi.

Ministrijas pārraudzībā esošo nozaru uzņēmējdarbības attīstības veicināšanai plānoti 651,484 miljoni eiro.

Pārtikas un dzīvnieku barības nekaitīguma, pārtikas higiēnas un kvalitātes, dzīvnieku veselības, veterināro zāļu drošuma, dzīvnieku labturības un aizsardzības nodrošināšanai ZM nākamajam gadam paredz izdevumus 23,846 miljonu eiro apmērā, cilvēkresursu un pētījumu attīstības veicināšanai ieplānots 33,971 miljons eiro, bet dabas resursu saglabāšanai - 46,303 miljoni eiro. Nozaru vadības un politikas plānošanai ierēķināti 14,714 miljoni eiro.

Prioritārajiem pasākumiem papildu piešķirtais finansējums ZM veido 55,257 miljonus eiro. No tiem 50 miljoni paredzēti ZM nozaru infrastruktūras pilnveidošanai, trīs miljoni eiro ierēķināti zemkopības nozares darba samaksas pieaugumam, bet vēl trīs miljoni paredzēti ministrijas padotībā esošo iestāžu darbinieku algu palielināšanai. 1,103 miljoni eiro tiks novirzīti valsts uzraudzības nodrošināšanai pārtikas un veterinārajā jomā.

Tāpat papildus līdzekļi 538 749 eiro apmērā atvēlēti notekūdeņu monitoringam Covid-19 un citu riska faktoru uzraudzībai un kontrolei, 255 135 eiro - stipendiju apmēra celšanai, 233 428 eiro - paraugu skaita palielināšanai pārtikas laboratoriskās kontroles programmās, 218 219 eiro - zaļā publiskā iepirkuma pastiprinātai kontrolei, 122 900 eiro - valsts meliorācijas vispārējās inventarizācijai, bet 18 181 eiro - pedagogu darba samaksas celšanai.

Kā jaunais budžeta portfelis tika nogādāts Saeimā

14. oktobrī finanšu ministrs Jānis Reirs no Finanšu ministrijas ēkas uz Saeimu devās ar budžeta portfeli, lai jau tradicionāli nodotu ...

gallery icon
64

Jau ziņots, ka valdība otrdien atbalstīja likumprojektu "Par valsts budžetu" 2022. gadam, kurā nākamā gada valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi tiek plānoti 10,6 miljardu eiro apmērā, savukārt izdevumi - 12,4 miljardu eiro apmērā.

 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās