foto: LETA
Deviņas stundas vēlāk Krīzes vadības padome vēl nav nonākusi pie risinājumiem Covid-19 ierobežošanai
Ministru kabinets.
Politika
2021. gada 8. oktobris, 00:08

Deviņas stundas vēlāk Krīzes vadības padome vēl nav nonākusi pie risinājumiem Covid-19 ierobežošanai

Jauns.lv / LETA

Krīzes vadības padome (KVP) ceturtdienas laikā vēl nav spējusi vienoties par turpmākiem risinājumiem Covid-19 izplatības mazināšanai, tomēr sēde vēl turpinās.

KVP sēde sākās ceturtdien plkst.15, tādējādi ministri un eksperti par ierobežojumiem Covid-19 izplatības novēršanai nav spējuši vienoties jau deviņas stundas.

Pēc aģentūrai LETA pieejamās informācijas, ministri kopā ar ekspertiem pašlaik vēl nav spējuši vienoties par nosakāmo ierobežojumu stingrības pakāpi un ar tiem saistītajām detaļām.

Tāpat neoficiāla informācija liecina, ka neskaidrības iesaistīto pušu starpā rada arī jautājums par to, kā nodrošināt efektīvu ierobežojumu kontroli.

Valsts prezidents Egils Levits pirms KVP sēdes sākuma mikroblogošanas vietnē "Twitter" rakstīja, ka, viņa ieskatā, valdībai stingrāki drošības pasākumi koronavīrusa ierobežošanai būtu jāpieņem jau ceturtdien. Levits norādīja, ka "tālāka kavēšanās būtu bezatbildīga".

Kā ziņots, otrdien Ministru prezidenta Krišjānis Kariņa (JV) sasauktajā Krīzes vadības padomes sēdē par stingrākiem ierobežojumiem Covid-19 izplatības mazināšanai jau tika runāts, tomēr pie konkrētiem risinājumiem nonākt neizdevās, tādēļ par tiem atkārtoti nolemts spriest ceturtdien.

Ministru prezidenta preses sekretārs Sandris Sabajevs skaidroja, ka pēc informācijas uzklausīšanas par epidemioloģisko situāciju Krīzes vadības padome otrdien uzdeva ekspertiem sagatavot rīcības scenārijus un nepieciešamos normatīvo aktu grozījumu projektus straujas Covid-19 izplatības apturēšanai, lai nepieļautu slimnīcu pārslodzi un nodrošinātu būtisku veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību.

Krīzes vadības padomes sēdes dalībnieki bija vienisprātis, ka "pašlaik ir nepieciešama ikviena cilvēka izlēmīga rīcība, lai samazinātu Covid-19 izplatību".

"Katram rūpīgi jāpārdomā, kā būtiski samazināt klātienes kontaktus, jāievēro higiēnas prasības un esošie drošības pasākumi. Īpaši svarīgi ikkatram ir sākt un pabeigt vakcināciju pret Covid-19," atzīmēja Sabajevs.

Savukārt veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) Ministru kabineta sēdē otrdien sacīja, ka valdības uzdevums ir šonedēļ atgriezties pie lēmumiem un nākamnedēļ ieviest pasākumus, kas varētu apturēt infekcijas izplatības pieaugumu.

Tāpat vēstīts, ka ceturtdien ārkārtas situācija izsludināta Latvijas medicīnas nozarē.

Tas nozīmē, ka ārstniecības iestādes būs pilnvarotas brīvāk rīkoties ar saviem resursiem, lai sniegtu palīdzību gan Covid-19, gan neatliekamajiem pacientiem ar citām saslimšanām.