foto: Ieva Leiniša/LETA
Magoņa krimināllietu apelācijas kārtībā sāks iztiesāt novembra beigās
Uģis Magonis (pa labi) un Oļegs Osinovskis.
112
2021. gada 25. septembris, 15:48

Magoņa krimināllietu apelācijas kārtībā sāks iztiesāt novembra beigās

Jauns.lv / LETA

Krimināllietu, kurā korupcijā apsūdzēts VAS "Latvijas dzelzceļš" (LDz) bijušais valdes priekšsēdētājs Uģis Magonis un uzņēmējs Oļegs Osinovskis, Rīgas apgabaltiesa apelācijas kārtībā sāks izskatīt novembra beigās.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tiesas sēde paredzēta 24.novembrī plkst.10.

Vidzemes rajona tiesas iepriekš abus apsūdzētos pilnībā attaisnoja, taču prokuratūra par šo spriedumu iesniedza apelācijas protestu.

Apsūdzības pamatā Magonim bija divu darbību kopums, proti, prokuratūra uzskatīja, ka viņam 2015.gada vasarā nodota nauda, lai sekmētu, ka "LDz" meitas sabiedrība SIA "LDz Ritošā sastāva serviss" iepirktu no uzņēmējam Osinovskim piederošās AS "Skinest Rail" četras dīzeļlokomotīves.

Tāpat prokuratūra uzskatīja, ka Magonis apsolījis tikties ar toreizējo "Krievijas dzelzceļa" prezidentu Vladimiru Jakuņinu un panākt labvēlīga lēmuma pieņemšanu Osinovska interesēs, proti, lai Krievijas lokomotīves tiktu remontētas Daugavpils rūpnīcā. Kopējā kukuļa summa bijusi aptuveni pusmiljons eiro, uzskatīja prokuratūra.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) Magoni aizturēja 2015.gada 6.augustā.

Pirmās instances tiesā prokuratūra bija lūgusi tiesu abiem apsūdzētajiem piemērot četrus gadus ilgus cietumsodus. Prokuratūra Magonim prasīja piemērot arī mantas konfiskāciju, atņemot tiesības ieņemt valdes locekļa amatus valsts un pašvaldības kapitālsabiedrībās uz pieciem gadiem. Savukārt Osinovskim nekādi papildsodi netika prasīti.

Tāpat prokuratūra lūdza atzīt 499 500 eiro, kas tika konfiscēti, abus aizturot, par noziedzīgi iegūtu mantu un konfiscēt valsts labā.

Tiesa abus apsūdzētos attaisnoja.

Apsūdzētie Magonis un Osinovskis pie tiesas nama

Limbažu rajona tiesa nesāka izskatīt "Latvijas dzelzceļa" (LDz) bijušā vadītāja Uģa Magoņa kukuļošanas lietu, jo uz krimināllietas izskatīšanu nebija ieradies ...

gallery icon
26

Lietu izskatījis tiesnesis Kārlis Jansons, kurš iepriekš izplatītajā aptuveni pusotras minūtes garā videovēstījumā norādīja, ka Magoņa kompetencē nebija nodarboties ar lokomotīvju iepirkšanu, jo šim nolūkam pastāv "LDz" meitasuzņēmums "LDz ritošā sastāva serviss", kas pats labi ticis galā ar četru lokomotīvju iepirkumu arī bez Magoņa iesaistīšanās.

Attiecībā par otru Magoņa apsūdzības daļu tiesa konstatējusi, ka Magonis nav ticies ar "Krievijas dzelzceļa" vadītājiem kā Latvijas valsts amatpersona, bet gan tāpēc, ka viņam bijušas personīgas un draudzīgas attiecības ar "Krievijas dzelzceļa" vadošajām amatpersonām, norādīja Jansons.

Magonis pamet Rīgas Centrālcietumu

gallery icon
17

Magoņa aktivitātes "Krievijas dzelzceļā" nekādā veidā nav bijušais saistītas ar viņa dienesta pienākumiem, vērtē tiesnesis. Magoņa dienesta pienākumos neietilpa rūpēties par Osinovska biznesa interesēm un Osinovskis ir devis naudu Magonim kā privātpersonai par viņa interešu lobēšanu "Krievijas dzelzceļā". Līdz ar to nav konstatēts nozieguma sastāvs nevienam no abiem apsūdzētajiem inkriminētajiem noziegumiem, ir pārliecināts tiesnesis.

Ņemot vērā minēto Jansons norāda, ka prokuratūra tomēr nav savākusi pietiekamu daudzumu pierādījumu izvirzītajās apsūdzībās.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Paši apsūdzētie apsūdzības neatzina. Igaunijas miljonārs Oļegs Osinovskis vainu viņam inkriminētajā korupcijas noziegumā neatzīst, lai gan nenoliedz, ka devis naudu bijušajam AS "Latvijas Dzelzceļš" (LDz) valdes priekšsēdētājam Uģim Magonim, bet norāda, ka a ir bijusi domāta citam mērķim.

"Viņš ir izmeklētājiem izskaidrojis savu nostāju. Naudu ir devis, taču tam bija cits mērķis, nekā to skaidro Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs," iepriekš piebilda Osinovska advokāts Saulvedis Vārpiņš.