foto: Zane Bitere/LETA
Vēlas mazināt kailcirtes Rīgas mežos
Pērn Rīgas mežu peļņa bija 650 000 eiro, šā gada pirmajos sešos mēnešos – 847 000 eiro.
Runā Rīga
2021. gada 20. septembris, 06:46

Vēlas mazināt kailcirtes Rīgas mežos

Kas Jauns Avīze

Rīgas pašvaldība izvērtē ieceri mazināt kailciršu platības galvaspilsētas tuvumā, nodrošinot vairāk vietas atpūtai un padarot mežu apsaimniekošanu ilgtspējīgāku.

Ņemot vērā, ka tas samazinās pašvaldības uzņēmuma Rīgas meži ienākumus, iedzīvotāji aicināti līdz 23. septembrim paust viedokli portālā riga.lv izvietotajā aptaujā.

Priekšroka dabai un atpūtai

“Plašie meži ap Rīgu pēdējos 20 gados arvien vairāk izroboti ar kailcirtēm, apdraudot retas dabas vērtības un atpūtas iespējas. Pašvaldībai piederošam uzņēmumam pirmajā vietā būtu jāliek sabiedrības intereses un ilgtspēja,” uzsver domes Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Edmunds Cepurītis. Dome piedāvā būtiski samazināt mežu izciršanu, lai tajos nezustu sēņošanas, pastaigu un cita veida atpūtas iespējas.

Rīgas mežu apsaimniekošanas plāni izstrādāti desmit gadu periodam – no 2017. līdz 2026. gadam. Tie cita starpā ietver ciršanas apjomu aprēķinu pa cirsmu veidiem.

Pilnībā atsakoties no mežizstrādes saudzējamās teritorijās un daļēji samazinot koksnes ieguvi vietās, kurās tas veicams ar ierobežojumiem, gaidāms ieņēmumu kritums. Nākamgad paredzēts koksnes ieguves apjoma samazinājums par 35 000 kubikmetriem, 2023. gadā par 46 000 kubikmetriem.

Uzņēmuma ieņēmumi samazinātos nākamgad par 2,1 miljonu eiro, 2023. gadā par 2,76 miljoniem eiro. Vienlaikus veidosies arī ietaupījumi izdevumu sadaļā.

Juglas mežā sola cirst prātīgi

Oktobrī sāksies Juglas mežu kopšanas darbi, kuru laikā paredzēta arī koku ciršana. Netiks veidotas kailcirtes un maksimāli tiks saglabātas bioloģiski vērtīgās audzes, sola Rīgas mežu pārstāvji.

Lai slāpētu ielas trokšņus un mazinātu gaisa piesārņojumu, gar Juglas un Mazās Juglas ielu izzāģēs tikai bīstamos kokus. Bioloģiski vērtīgajās audzēs saglabās vecākas priedes, bet izcirtīs priežu mežam neraksturīgus krūmus un kokus, piemēram, korintes un kļavas. Plānots atstāt ozolus, lazdas, mežābeles, kadiķus, arī ainaviskākos bērzus un kļavas.

Visintensīvākā ciršana paredzēta pilsētas zaļās zonas mežā, kas ir mākslīgi stādīts, apmežojot kādreizējās pļavas. Mērķis ir izretināt priežu mežu, radot pārējiem kokiem labvēlīgākus augšanas apstākļus, tostarp veicinātu jauno priedīšu dabisku atjaunošanos.

Plānots sakopt meža ceļu un taku tīklu, maģistrālos celiņus daļēji izklās ar granti. Lai mazinātu autotransporta pārvietošanos mežā, izvietos barjeras.