foto: Jauns.lv
“Šķeltnieks!”, “Dziedošais buldozers!” - komunikācijā starp Aināru Šleseru un Aldi Gobzemu parādās skarbi apvainojumi
Savā atklātajā vēstulē tautai Šlesers pauž neizpratni par Gobzema rīcību – kritizēt viņu, nevis apvienot spēkus cīņai pret pašreizējo valdību.
Sabiedrība
2021. gada 13. septembris, 14:02

“Šķeltnieks!”, “Dziedošais buldozers!” - komunikācijā starp Aināru Šleseru un Aldi Gobzemu parādās skarbi apvainojumi

Edvīns Rakickis

Jauns.lv

Tuvojoties kārtējai protesta akcijai Rīgā, arvien skarbāk viens pret otru vēršas galvenie pēdējo mēnešu protestu rīkotāji – politiķi Ainārs Šlesers un Aldis Gobzems. Saeimas deputāts Gobzems dēvē Šlesera ieplānoto 18. septembra akciju par pašreklāmu, kamēr Šlesers Gobzemu – par egoistu, kurš atsakās apvienoties kopēja mērķa vārdā.

Hronoloģija šiem notikumiem Latvijas politikas “spēļu istabā” ir visnotaļ piņķerīga, tādēļ – soli pa solim par svarīgo:

Pēc 18. augusta protesta akcijas, kuras laikā ap 4000 cilvēkiem sapulcējās Rīgas centrā, lai iebilstu pret obligāto vakcinēšanos un kritizētu Kariņa valdību, deputāts Aldis Gobzems sociālajos tīklos vairākkārt un ar zināmu bravūru solīja, ka, ja “vara neieklausīsies”, ielās tiks izvests vēl vairāk tautas.

Protestā Rīgas centrā iestājas pret "obligāto vakcināciju"

gallery icon

Īsu brīdi nākamās potenciālās protesta akcijas Gobzems dēvēja par “Maidanu”, taču pavisam drīz šo vārdu beidza lietot, tā vietā runājot par smagās tehnikas ievešanu Rīgā un nepieciešamību gatavoties ilgiem protestiem ar siltu ēdienu, drēbēm un malku.

Šajā laikā, kad Saeimas deputāta Alda Gobzema kontā jau bija vairākas iziešanas ielās un kuplas pulcēšanās pie Raiņa pieminekļa Esplanādē, uz politiskās skatuves, atceļā no Latvijas Republikas prokuratūras, nu jau līdz galam bija uzkāpis Ainārs Šlesers.

Par virzīšanos uz 14. Saeimas vēlēšanām Šlesers paziņoja 25. martā, savukārt 14. augustā tika oficiāli dibināta pati partija, līdz tam atlasot, sapulcinot tās kodolu.

Pēc jau minētās 18. augusta protesta akcijas, kuru, starp citu, apmeklēja arī Šlesera partijas zieds, Gobzema solītajai līdzīgu tautas un smagās tehnikas pulcēšanos Rīgas ielās sāka solīt arī pats Ainārs Šlesers, kurš iepriekš televīzijā gan paguva apgalvot, ka šāda veida izdarīšanos galvaspilsētā nudien neatbalsta, jo nevēlas, lai tā tiktu piecūkota.

Paralēli Aldis Gobzems, izteikumos par savu nākamo akciju kļuva ar vien abstraktāks un noslēpumaināks. Drīz vien gaidāmā “operācija” Rīgas ielās, kuru realizēšanai nepieciešams sagatavoties ar malku un barību, ieguva nosaukumu “Rododendrs”.

Norises diena tika turēta noslēpumā, līdz tam Gobzemam izvēršot automašīnu taurēšanas akciju pie Rīgas pils, kā arī Rīgas domē saskaņojot protesta akcijas deviņas dienas pēc kārtas no kurām, šķiet, nevienā nekas īpašs nenotika.

Līdz tam gan Saeimā ceļu neveiksmīgi beidza pretrunīgi vērtētais likumprojekts, kurš paredzētu tā dēvēto "obligāto vakcinēšanos" un kalpoja kā galvenais iegansts protesta akcijām, taču gan Gobzems, gan Šlesers savā kritikā pārfokusējās uz citām niansēm - masku valkāšanas noteikumiem un vēl šo to.

No malas tikmēr izskatījās, ka Ainārs Šlesers lēnā garā piesavinās Alda Gobzema ideju par akciju ar smago tehniku un cilvēkiem ielās.

Tai jau bija nosprausts arī datums, laiks un vieta – 18. septembris, pulksten 13.00, Krastmala.

Protests pret obligāto vakcināciju Doma laukumā 25. augustā

25. augustā, plkst. 18 Doma laukumā notika kārtējā protesta akcija, lai iebilstu pret obligāto vakcināciju pret Covid-19 atsevišķu nozaru pārstāvjiem. ...

gallery icon

Līdz šim arī citas abu aktivitātes kultivēja iespaidu, ka starp Gobzemu un Šleseru – par kuru savstarpējām ciešām saiknēm ik pa laikam tika baumots – patiesībā valda nesaskaņas virknē jautājumu.

Skaļāk viens otru kritizēt abi sāka pēc Šlesera rīkotā dziesmotā protesta 25. augustā, Doma laukumā. Pēc šī notikuma Gobzems Šleseru uzsāka dēvēt par “dziedošo buldozeru”.

Izvērtējot šos apstākļus, varbūt der atcerēties laiku, kad Latvijas sabiedrība gatavojās boksa mačam starp mūziķi Andri Kiviču un viltus ziņu portālu uzturētāju Niku Endziņu.

Abi viens otram veltīja ne mazums skarbu izteicienu, taču beigu beigās spraiga boksa mača vietā sabiedrība dabūja sirsnīgu interviju, kuras ietvaros Kivičs neatlaidīgi iztaujāja Endziņu par viņa pasaules redzējumu.

Šlesers esot “Vienotības projekts”

Komunikācija starp Aināru Šleseru un Aldi Gobzemu kļūst arvien nokaitētāka, tuvojoties 18. septembrim – dienai, kad iepriekš aprakstīto protesta akciju Rīgā uzrīkot sola Šlesers.

Gobzems saviem sekotājiem “Facebook” publicēja pārdomas par gaidāmo akciju, dēvējot to par neko citu kā partijas reklāmu, un piebilstot, ka “kungi “Brioni” uzvalkos un dāmas ar “Birkin” somiņām nekad nevienu režīmu nav gāzuši”.

Uz to Ainārs Šlesers atbildēja, saucot Gobzemu par “šķeltnieku” un “egoistu”.

Savā atklātajā vēstulē tautai Šlesers pauž neizpratni par Gobzema rīcību – kritizēt viņu, nevis apvienot spēkus cīņai pret pašreizējo valdību.

“Tāpēc mēs esam neizpratnē, kāpēc Tu Aldi šajā laikā negribi būt kopā ar tautu. Tu taču aicināji! Jeb Tev ir svarīgi, ka cilvēki nāk tikai pie Tevis, Alda Gobzema. Tev ir svarīgi tikai, lai nāk pie Tevis kā vadoņa? Un, ja nenāk, tad nevajag vispār? Rododendrs var nosalt, ja neviens nenāk slavēt tieši Gobzemu? Tad jau egoisms Tev ir lielāks par tautas interesēm!” noliekot sevi līdzās tautai, “Facebook” raksta Šlesers.

Gobzems līdz tam bija vēl paguvis nodēvēt Šleseru par “Vienotības projektu”.

“Visus šos gadus [Šlesers] slavēja valdību. Nekad nav palīdzējis opozīcijai. Tagad mērķis mazināt opozīcijas patieso spēku. Iesūtīja cilvēkus, lai šķeltu manis veidotu partiju. Pēc pusmēneša šizofrēniski piedāvā apvienoties, kad neizdodas sašķelt partiju. Atveriet taču acis,” raksta Gobzems.

Viņš arī izteica minējumus, ka Šlesera protests esot “saskaņots ar režīmu”, jo Šlesers vairākas nedēļas sociālajos tīklos runā par “režīma gāšanu”, bez drošības iestāžu pretreakcijas, savukārt Gobzemam dienās pirms 18. augusta protesta akcijas, drošībnieki zvanījuši vairākas reizes dienā.