foto: Evija Trifanova/LETA
Valdība lems par papildu Covid-19 poti ikvienam gribētājam
Ilustratīvs foto.
Sabiedrība
2021. gada 2. septembris, 18:10

Valdība lems par papildu Covid-19 poti ikvienam gribētājam

Jauns.lv / LETA

Ministru kabinets apspriedīs iespēju trešo poti pret Covid-19 jeb revakcinācijas devu nodrošināt ikvienai personai, kas to vēlas, ceturtdien Covid-19 ierobežošanas stratēģiskās vadības grupas sanāksmē pauda Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Atbildot valdības sociālo un sadarbības partneru aicinājumam nodrošināt šādu iespēju ikvienam, kurš to vēlas, Ministru prezidents norādīja, ka, tā kā Latvijai ir pietiekami lieli vakcīnu krājumi un jau tiek pieņemti lēmumi par to ziedošanu vai pārdošanu citām valstīm, būtu pareizi dot iespēju "pašu cilvēkiem" revakcinēties, kā tas sāk notikt arī citviet pasaulē.

Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) prezidents Ivars Kalviņš skaidroja, ka Latvijas valdībai būtu skaidri jānosaka, ka, pirmkārt, revakcinēties būtu nepieciešams personām, kuru aizsardzības spējas pret Covid-19 dažādu iemeslu dēļ ir ierobežotas. Tomēr, ja kāds cits to vēlas, tad personai būtu jābūt iespējai revakcinēties, un tam nebūtu nepieciešams ne ārsta nosūtījums, ne arī kādi citi ierobežojumi.

LZA prezidents uzsvēra, ka daudzas valstis jau ir ieviesušas Covid-19 sertifikāta darbības termiņu, kas būtībā nozīmē to pašu - nepieciešamību saņemt vēl vienu vakcīnas devu.

Savukārt Imunizācijas valsts padome (IVP) atbalstījusi pozīciju, ka vēl viena vakcīnas pret Covid-19 deva jau pēc vakcinēšanas procesa pabeigšanas ir nepieciešama pacientiem ar ļoti novājinātu veselību.

Pašlaik lietošanai Latvijā ir apstiprinātas četras vakcīnas pret Covid-19 - "Pfizer"/"BioNTech", "Moderna", "AstraZeneca" un "Johnson&Johnson", taču "AstraZeneca" vakcīnu zemā pieprasījuma dēļ Latvijā faktiski vairs nelieto. Pirmajām trim vakcīnām vakcinēšanās procesa pabeigšanai ir nepieciešamas divas potes, bet "Johnson&Johnson" - tikai viena. Vakcinācijas procesu ar vienu poti var pabeigt, arī sapotējoties pēc Covid-19 pārslimošanas.

Pašlaik pasaulē medicīnas speciālisti spriež, vai imunitātes pret Covid-19 nostiprināšanai cilvēkiem būtu nepieciešama tā dēvētā vakcīnas trešā deva. Jautājumu ir izvērtējusi arī IVP, kas Latvijā rekomendē papildus jeb balstvakcinācijas devu pret Covid-19 potēt pacientiem ar ļoti novājinātu veselību, proti, personām, kas pielīdzināmas slimības vai terapijas izraisītas augstas imūnsupresijas pacientiem.

Kā aģentūru LETA informēja padomē, vienlaikus IVP uzsver, ka būtiskāk ir paplašināt vakcinācijas aptveri ar pirmo un otro devu īpaši augsta rika grupās. Tāpat padome atkārtoti aicina paplašināt to cilvēku skaitu, kuri pilnīgai imunitātes iegūšanai var saņemt tikai vienu vakcīnas devu.