Karstā vasara bijusi īpaši labvēlīga vietējiem arbūzu un meloņu audzētājiem
Karstā vasara nākusi par labu Latvijas arbūzu un meloņu audzētājiem, vēsta TV3 raidījums "900 sekundes". Kā raidījumam pastāstījuši vietējie audzētāji, ogas šovasar ir padevušās īpaši saldas un līdz pat divām reizēm lielākas nekā parasti.
Arbūzi un melones ir lielas ogas, tomēr pirmajā brīdī tās atrast nav nemaz tik vienkārši. Taču tā ir tikai iesācēju problēma - putni melones un arbūzus atrod visai vienkārši, tāpēc uz lauka uzstādīts skaļrunis, kas raida briesmīgu skaņu.
Zaglīgo putnu skaits šajā vasarā ir krietni samazinājies, bet, kā jau parasti tas notiek, parādās jauni gardēži, uzzinājis raidījums "900 sekundes".
Arbūzu un meloņu audzētāja Maija Kondratjuka no Salas pagasta stāsta: "Mums šogad ir cits arbūzu pāridarītājs - stirnu buks, kuram ir iepatikusies tikai viena šķirne." Lauka saimniece norāda, ka stirnu buks ar kāju pārsit arbūzu un izēd. Atšķirībā no putniem buki pieklājīgi notiesā visu arbūzu, līdz vien tikai miza paliek pāri.
Kondratjuka stāsta, ka šī vasara melonēm un arbūziem bijusi īpaši laba. Lielās ogas ir izaugušas pat uz pusi lielākas, nekā citgad.
"Tie parasti ir bijuši uz četriem līdz pieciem kilogramiem, bet šogad ir astoņi līdz 10 kilogrami viens arbūzs. Šogad laikapstākļi "uzdeva" arī to lielumu un arī saldumu, jo ir ļoti saldi un ir ļoti sulīgi." Tirgū cilvēki pat jautājot, vai tiešām arbūzi ir auguši tepat Latvijā, nevis, piemēram, Itālijā.
Svētdienās audzētāja piedāvā arī ekskursijas savā arbūzu laukā. Šajā laukā Salas pagastā arbūzus un melones audzē jau vairākus gadus, un daudzi cilvēki ir pārliecinājušies, ka minētās ogas Latvijā aug pat ļoti labi, tomēr joprojām daudziem tas ir pārsteigums.
"Joprojām netic, bet nu jau es teiktu, ka mazāk netic, bet ir vēl neticīgie. Sāk arvien vairāk audzēt," norāda arbūzu un meloņu audzētāja. "Tas ir labi, jo ir jau jāēd vietējā prece."
Daudzi arbūzu un meloņu cienītāji iepērkas turpat pie lauksaimniekiem. "900 sekundes" satiktā pircēja Iveta norāda, ka, reiz pagaršojot vietējās melones, uz citām vairs negribās skatīties.
"Jūs pasmaržojat, kā tā smaržo, garša salda un medaina. Es domāju, ka visiem ir jābrauc iepirkties un jāēd tā prece, kas aug mums tepat uz vietas," aicina Iveta.
Meloņu un arbūzu audzētāji joko - ja turpināsies klimata pārmaiņas, tad Latvijas laukiem kādreizējie eksotiskie augļi un augi nebūt vairs nebūs nekas svešs. Ar arbūziem un melonēm tā jau ir noticis.