foto: Zane Bitere/LETA
Šodien ar varavīksnes karoga pacelšanu atklās “Baltic Pride 2021”
Varavīksnes progresa karogs virs Praida nama plīvos visu nedēļu, simbolizējot iekļaušanu un solidarizēšanos ar LGBT+ kopienu tās visplašākajā nozīmē.
Sabiedrība
2021. gada 2. augusts, 05:57

Šodien ar varavīksnes karoga pacelšanu atklās “Baltic Pride 2021”

Jauns.lv

Nākamnedēļ, 2. augustā, plkst. 12.00, Rīgā sāksies vērienīgākā cilvēktiesību pasākumu nedēļa Baltic Pride 2021 ar saukli “Līdz mēs visi būsim vienlīdzīgi!” un galveno aicinājumu — iestāties par visām sabiedrības mazākuma grupām neatkarīgi no cilvēku sociālās piederības.

Baltic Pride katru gadu notiek kādā no trim Baltijas valstim, un šogad tas atgriežas Rīgā.

“Baltic Pride 2021” vadošā tēma ir līdztiesība un iekļaujošass sabiedrības veidošana, aicinot iestāties par vienlīdzību neatkarīgi no seksuālās orientācijas, dzimuma identitātes, rases, tautības vai citu veidu sociālās piederības.

Visas nedēļas garumā, no 2. līdz 7. augustam, norisināsies 40 pasākumi, tai skaitā 9 izklaides pasākumi, 8 diskusijas un 7 filmu rādīšanas.

"Viļņas praida 2020" solidaritātes gājiens

"Viļņas praids" ir lesbiešu, geju, biseksuāļu un transpersonu (LGBT) un viņu draugu ikgadējs pasākums, kas 11. jūlijā notika pašā Viļņas ...

gallery icon
56

Pasākumu programma veidota, lai veicinātu LGBT+ kopienas un tās atbalstītāju redzamību nacionālā un Eiropas līmenī gan sabiedrībā un politikā, gan arī uzņēmējdarbībā.

Šogad Baltic Pride notiks pavisam jaunā veidolā, kļūstot vēl pieejamāks visai LGBT+ kopienai un tās atbalstītājiem, kā arī tiem, kuri iepriekš dažādu iemeslu dēļ nav spējuši klātienē apmeklēt Praida pasākumus.

Baltic Pride varēs piedalīties ne tikai Rīgā, bet visā Latvijā un pasaulē. Ierastā Praida gājiena vietā 7. augustā tiešraidē tiks translēts krāšņs pasākums “Tavs īpašais Baltic Pride”, aicinot ikvienu interesentu vienoties svētkos no savām mājām vai kādā no tiešraides kopskatīšanās vietām.

Baltic Pride tiks atklāts 2. augustā ar svinīgu varavīksnes karoga pacelšanu Kaņepes Kultūras centrā, kas šajā nedēļā kļūs par Praida namu.

Atklāšanas laikā organizatori informēs par “Baltic Pride 2021” programmu un galvenajiem pasākumiem, kā arī skaidros, kādi ir nozīmīgākie Baltic Pride mērķi un kāpēc praids vēl aizvien ir tik ļoti nepieciešams ne tikai pie mums Latvijā un Baltijas valstīs, bet visā pasaulē.

Ikgadējais praida gājiens Londonā

gallery icon
41

Varavīksnes progresa karogs virs Praida nama plīvos visu nedēļu, simbolizējot iekļaušanu un solidarizēšanos ar LGBT+ kopienu tās visplašākajā nozīmē.

6. augustā notiks konference “Cilvēka cieņa: fundamentāla demokrātiskas tiesiskas valsts vērtība”, kas vērsīs uzmanību uz cilvēka cieņas konceptu un tā interpretāciju no dažādiem skatu punktiem, kā arī uzsvērs LGBT+ tiesību nozīmību brīžos, kad tiek aktualizēti jautājumi par cilvēktiesībām.

Konferences saturs īpaši veidots juristiem, cilvēktiesību aktīvistiem, filozofiem, žurnālistiem, politikas veidotājiem un citiem interesentiem, lai sniegtu ieguldījumu drosmīgas un cieņpilnas sabiedrības veidošanā.

Konferencē piedalīsies augstākā līmeņa Latvijas un Eiropas tiesību zinātnieki un praktiķi, kā Rīgas juridiskās augstskolas profesore Ineta Ziemele un bijušais Eiropas Padomes cilvēktiesību komisārs, Amnesty International Eiropas biroja direktors Nils Muižnieks, Lietuvas Seima Cilvēktiesību komisijas vadītājs Tomas Vytautas Raskevičius.

Baltijas Dažādības biznesa forums “Think Diversity!” notiks 5. augustā un šogad tā fokusā būs tādi jautājumi kā dažādības vadība Covid-19 pandēmijas laikā, korporatīvā atbildība un dažādība, neiecietības patiesā cena un labās prakses nodošana uzņēmumiem dažādības vadības jomā.

Pie Saeimas protestē pret Baltijas praidu

Kā novēroja Jauns.lv, ceturtdien 3. maijā, iepriekš pieteiktā protestā pret jūnijā Rīgā gaidāmo Baltijas praidu pie Saeimas ēkas piedalījās vien ...

gallery icon
13

Arvien vairāk uzņēmumu pauž atbalstu LGBT+ tiesībām un cenšas nodrošināt iekļaujošu vidi visiem saviem darbiniekiem.

Uz to norāda arī plašais runātāju loks, tai skaitā no Eiropas Komisijas, Sabiedrības integrācijas fonda, Swedbank, Accenture, AirBaltic un Printful un eksperti kā Baiba Rubess.

4. augustā politiskā diskusija “Nākamie soļi LGBT+ tiesībām Latvijā” apskatīs politiķu gatavību runāt un lemt par sabiedrībā jau sen aktuālo tēmu — LGBT+ tiesībām.

Kopš pēdējā Baltic Pride Rīgā sabiedrības attieksme kļuvusi atbalstošāka, uz ko norāda vairāku nevalstisko organizāciju paveiktais, kā arī Latvijas ģimeņu tiesiskās aizsardzības jautājuma attīstība.

Pašlaik portālā manabalss.lv Dzīvesbiedru iniciatīvu ir parakstījuši vairāk kā 23 tūkstoši cilvēku. Tajā pašā laikā “Ilga-Europe” ikgadējā pārskatā par LGBT+ tiesību aizsardzību Eiropā Latvija jau piekto gadu pēc kārtas ieņem 41. vietu no 49 Eiropas valstīm. Diskusija meklēs atbildi uz jautājumu - sabiedrība ir gatava, bet vai gatavi ir politiķi?

Praida namā, Kaņepes Kultūras centrā visas nedēļas garumā tiks rīkoti semināri un diskusijas, un katru vakaru jautrību un labu garastāvokli nodrošinās bagātīgs izklaides pasākumu kopums.

Tam priekšgalā — 6. augusta humora šovs “PRIDE Razborkas”, kurā piedalīsies Latvijas spilgtākie komiķi kā Džemma Sudraba, Edgars Bāliņš, Rūdolfs Kugrēns, Aiva Birbele, Toms Lūsis un Marta Elīna Martinsone. Pasākumu vadīs Jānis Skutelis.

"Baltic Pride 2018" dalībnieki dodas gājienā

Sestdienas pusdienlaikā dažu desmitu protestētāju pavadīti vairāki tūkstoši cilvēku devušies "Baltic Pride 2018" gājienā pa Rīgas ielām. Pasākumā piedalījās daudzu ...

gallery icon
128

Pateicoties “razborku” galvenajiem asprāšiem, beidzot tiksim skaidrībā, kuri ir spilgtākie personāži un notikumi, kas tuvi LGBT+ kopienai, un vieglā un nepiespiestā gaisotnē pasmiesimies gan par kopienas draugiem, gan par nedraugiem, gan paši par sevi.

2. augustā improvizācijas teātris “DIVAS” uzstāsies ar izrādi “DIVAS svin”, kas viegli un ar humoru apskatīs apmeklētājiem aktuālās tēmas, sākot ar ikdienišķām situācijām līdz pat abstraktam domu lidojumam.

Par to, kas notiks uz skatuves, nevienam vēl nav zināms, un, pateicoties skatītāju un improvizētāju kopdarbam, tiks noskaidrots uz skatuves.

Savukārt 3. augustā “Sieviešu PRIDE Stendaps” caur jokiem un dedzinošu pašironiju liks pasmieties par piederību mūsu provinces sabiedrībai.

Pasākumu vadīs Džemma Sudraba un tajā piedalīsies Aiva Birbele, Laura Šterna, Katrīna Rudzīte, Alise Zariņa un Inga Gaile.
 
Praida namā tiks rādītas arī 7 pasaulslavenas filmas, kas ir ieņēmušas pastāvīgu vietu LGBT+ kopienas kultūrā, tai skaitā Kannu kinofestivālā godalgotā “Lēdijas portrets ugunī”, “RBG”, “Perfekti normāla ģimene”, “Tom of Finland” un citas.

Praida nams darbosies arī kā Baltic Pride informācijas centrs, brīvprātīgo un aktīvistu bāze, un tikšanās un atpūtas vieta, kas laipni sagaidīs ikvienu, kuram interesē Baltic Pride.

Policisti aiztura vīrieti, kurš "Baltic Pride 2018" gājienā iemeta dūmu sveci

Sestdienas pusdienlaikā dažu desmitu protestētāju pavadīti vairāki tūkstoši cilvēku devušies "Baltijas praida" gājienā pa Rīgas ielām. Lai gan gājiena laikā ...

gallery icon
11

Lai arī šogad ieraistais praida gājiens nenotiks, tā vietā 7. augustā būs iespējams tiešraidē vērot krāšņu pasākumu “Praida brauciens”.

Pa īpaši izvēlētu maršutu Rīgā kursēs Baltic Pride busiņš. Tā kapteinis būs Magnuss Eriņš, kurš ieskandinās pilsētas ielas ar svētkiem atbilstošu muzikālo noformējumu, atskaņojot iemīļotākās un populārākās dziesmas.

“Praida brauciena” pasākuma vadītājs būs Rojs Rodžers Linkevičs, kurš aprunāsies ar svētku dalībniekiem un LGBT+ kopienas draugiem.

Pēc “Praida brauciena” ar muzikālu pasākumu “Svini ar lepnumu” noslēgsies “Baltic Pride 2021”. Pasākuma apmeklētājiem gan klātienē, gan tiešraidē Alises Zariņas un Roja Rodžera vadībā būs iespēja baudīt saviesīgu atmosfēru, dažādus pārsteigumus, organizatoru un viesu uzrunas un iemīļotu mūziķu uzstāšanos.

Uz skatuves kāps populāri mūziķi – ansis, “Bad Habits”, “Franco Franco” un MARTA, kā arī pirmo reizi publiski uzstāsies noslēpumainā repere BDM. “Praida braucienu” un koncertu varēs skatīties arī atsevišķās Rīgas kafejnīcās un bāros.

Ieeja visos pasākumos ir bez maksas.

“Baltic Pride 2021” pasākumi ir iespējami, pateicoties tā atbalstītājiem — galvenajiem partneriem “Swedbank” un “TVNET GRUPA”, kā arī “Printful”, “Twitter”, Flandrijas reģionam, Nīderlandes valdībai, “Hanzas peronam”, ANO Bēgļu aģentūrai, “SexyStyle”, “Skrivanek”, “Accenture”, “Satori”, saldējumam “Ben & Jerry’s”, Francijas vēstniecībai un daudziem citiem.

Vairāk par Baltic Pride norisi ir iespējams uzzināt www.balticpride.org.

“Baltic Pride 2021” organizē LGBT un viņu draugu apvienība “Mozaīka” sadarbībā ar Huligan, VUCA, Rozenbauma un māsas radošajām komandām, Kaņepes kultūras centru un Ascendum.