foto: Facebook
Atsaukusies noslēpumaino Lienes ielas šķūnīšos atrasto zīmējumu autore
Valda Zemgare, tagad Baumane, bijusi arī laba portretiste.
Kultūra
2021. gada 22. jūlijs, 06:50

Atsaukusies noslēpumaino Lienes ielas šķūnīšos atrasto zīmējumu autore

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Pēc publikācijas Jauns.lv par kādā Rīgas, Lienes ielas 7, šķūnītī atrastajiem apmēram 60 gadus veciem "pazudušās" Valdas Zemgares zīmējumiem, atradusies to autore. Izrādās, ka viņa reiz bijusi šīs mājas īrniece, mainījusi uzvārdu un ēkas īpašnieks pat nenojauta, ka viņa ir izsmalcināta māksliniece, kura savus darbus, pārceļoties uz jaunu dzīvokli, pametusi iepriekšējā dzīvesvietā. Nākamnedēļ viņa atkal atgūs savus jaunības dienas darbus.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Lienes ielas šķūnītī atrastie noslēpumainie zīmējumi. Tiek meklēta to autore!

Pirms vairākiem gadiem, vecajiem īrniekiem pametot dzīvokļus Rīgā, Lienes ielā 7, kādā šķūnītī tika atrasts desmitiem zīmējumu un skiču, kurus ...

gallery icon
13

Jauns.lv jau rakstīja, ka Lienes ielas 7 ēkas īpašnieks Jānis Auza meklēja pirms vairākiem gadiem atrasto mākslas darbu autori: „Savulaik šo namu ieguvu savā īpašumā, kad lielākoties tajā vēl dzīvoja īrnieki no padomju laikiem. Tad viņi pārcēlās uz citiem dzīvokļiem, atstājot daudz vecu mantu. Vienā pamestā šķūnītī atradu šos zīmējumus, kurus bija žēl izmest, tos noglabāju. Tagad, pārkrāmējot vecās mantas, tos atkal „uzraku”, un intereses pēc nolēmu sameklēt autori. Tas ir nesavtīgs pasākums, jo tagad ģimenei būtu prieks iegūt šādu materiālu, mazbērniem būtu interesanti, piemēram, iegūt savas vecmāmiņas zīmējumus.”

Mākslinieces meklējumos iesaistījās arī Silvija Ābele, kura „Facebook” ierakstīja: „Šie ir ļoti apdāvinātas, jaunas meitenes zīmējumi. Lūkosim, kur stāsts mūs aizvedīs. Lūgums atsaukties pašu zīmējumu autori.”

Nu, izlasot rakstu Jauns.lv, autore atsaukusies. 

Viņa dzīves gaitā bija mainījusi uzvārdu, un tādēļ Jānis Auza pat nenojauta, ka viņa namā dzīvoja kādreiz talantīgā mākslas skolas audzēkne. Viņš Jauns.lv pastāstīja: „Viņa bija īrniece, un es pat nenojautu, ka viņa ir šo zīmējumu autore. Mēs par to nerunājām. Tagad, nākamās nedēļas nogalē, esmu nolēmis viņai zīmējumus atgriezt.”

Silvija Ābele Jauns.lv komentāros ierakstījusi: „Ziņoju, ka stāstam ir laimīgas beigas - zīmējumu autore Valda Baumane ir pieteikusies zīmējumu glabātājam, izlasot Jauns.lv rakstu „Kultūras detektīvs: meklē gadu desmitiem senu, Lienes ielas šķūnītī atrastu zīmējumu autori”.

Būs abpusēji priecīga tikšanās - zīmējumu autorei atdodot viņas apmēram 60 gadus vecos zīmējumus un glezniņas. Paliek vēl daudz jautājumu - tai skaitā par viņas tēva likteni. Par to un daudz ko citu varēsim ziņot pēc tikšanās ar Baumanes kundzi. Paldies un vēlreiz paldies visiem, kas dalījās, komentēja, rakstīja un juta līdzi. Katrs informācijas krikumiņš veda mūs tuvāk stāsta laimīgām beigām.”

foto: periodika.lv
Jaņa Rozentāla mākslas vidusskolas 7. klases skolnieces Valdas Zemgares akvarelis 1957. gada 31. janvāra laikrakstā „Pionieris”.

Jauns.lv turpinās stāstu par Lienes ielas šķūnītī atrasto zīmējumu likteni, kā tie pēc daudziem gadiem atkal atgriezās tās autores rokās. Pagaidām vienīgā publiski atrastā norāde par Valdas Zemagares radošo darbību ir publikācija 1957. gada 31. janvāra laikrakstā „Pionieris”, kur publicēti Latvijas skolēnu tēlotājmākslas izstādes labākie darbi, tostarp arī Rīgas Jaņa Rozentāla mākslas vidusskolas 7. klases skolnieces Valdas Zemgares akvarelis.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās