foto: Linda Mūrniece
Vecrīgas centrā “Hotel Roma” tualetē ligzdo un perē baloži. Ko par to saka ornitologs?
“Hotel Roma” bez iemītniekiem gluži tukša nestāv – tur sev ģimenes ligzdu uzvijis mājas baložu pāris.
Sabiedrība
2021. gada 16. jūlijs, 06:08

Vecrīgas centrā “Hotel Roma” tualetē ligzdo un perē baloži. Ko par to saka ornitologs?

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Pašā Latvijas galvaspilsētas centrā – glaunās viesnīcas “Hotel Roma” konferenču zāles tualetē, stūrī pie klozetpoda vietu savai ligzdai izvēlējies baložu pāris, kurš nu tur perē savas saimes turpinājumu. Kopš pandēmijas sākumā beidzot pamestajā viesnīcā ir savi pastāvīgie nakšņotāji. Viesnīcas saimniece Linda Mūrniece sola rūpēties par saviem spārnotajiem klientiem.

Kā perējošais balodis uzradies viesnīcas tualetē un vai viņš var justies drošs, Mūrniece Jauns.lv pastāstīja:

“Mums tualetē stāv vaļā logs, pa kuru balodis arī ielidojis. Paši tikai ik pa laikam pārbaudām, kas kur notiek un kolēģis Dāvids otrdien kārtējās apgaitas laikā tur atrada balodi.

Man mājās pie dzīvokļa durvīm arī vairākas reizes ir izperēti baložu mazuļi, tāpēc esmu izpētījusi viņu ieradumus. Putns sēž uz olām, kas parasti ir divas. To uz maiņām dara gan mamma, gan tētis. Kamēr viens meklē ēdienu, otrs sēž.

Esam ieplānojuši atstāt logu vaļā. Lai putni var lidot savās gaitās. Parasti cālēni aizlido mēnesi pēc izšķilšanās. Kamēr es vēl esmu viesnīcas vadītāja, baloži var justies droši.

Bet tas tagad tāds skumjš simbols, kaut arī balodis it kā ir svētības zīme. Bet: iespējams, ja viesnīca nestrādā - vieta tukša nepaliek.”

Latvijas Ornitoloģijas biedrības valdes priekšsēdētājs Viesturs Ķerus par to, kāpēc balodis izvēlējies it kā tik neparastu vietu ligzdas vīšanai Jauns.lv sacīja:

“Mājas baloži cēlušies no klinšu baložiem, kas, kā jau nosaukums vēsta, ligzdo klintīs. Ēkas šajā gadījumā ir mākslīgas, cilvēka radītas klintis, tātad pavisam normāla un tradicionāla mājas baložu ligzdošanas vieta. Ja reiz balodis ir ticis iekšā, tam un mazuļiem nebūs problēmu arī tikt ārā. Tātad viss būs kārtībā.”