Sabiedrība
2021. gada 10. jūlijs, 13:48

FOTO: Mūzika, dzērieni, dejas un tuvība – kā rīdzinieki pavadīja tropisko piektdienas nakti?

Jauns.lv

Pēdējo dienu Latvijai netipiskais un rekordlielais karstums kopā ar jau kādu laiku spēkā esošiem Covid-19 drošības noteikumu atvieglojumiem novedis pie visnotaļ skaļas un enerģiskas naktsdzīves.

Jauns.lv devās ielās, lai pavērotu, kā ļaudis pavada svelmaino piektdienas nakti, un jāsecina, ka atsevišķās pilsētas daļās iedzīvotāji karsto laiku pārcieš dažādi.

Pārdesmit ļaudis, neskatoties uz karstumu, piemēram, blakus Latvijas Nacionālajam mākslas muzejam, nosvīduši, taču smaidīgi, ilgstoši dejoja bačatu.

Pilsētnieku uzdzīve tropiskajā piektdienas naktī

Pēdējo dienu Latvijai netipiskais un rekordlielais karstums kopā ar jau kādu laiku spēkā esošiem Covid-19 drošības noteikumu atvieglojumiem novedis pie ...

gallery icon
26

Ir tādi, kuri šo vakaru izvēlējās pavadīt staigājoties, taču viņu pastaigas pilsētas ielās krietni pēc saules norieta notika pa takām, kuras ved cauri galvaspilsētai neredzēti skaļām ballītēm terasēs un modīgos jauniešu lokālos.

Rīgas klusajā centrā, Antonijas un Elizabetes ielu krustojumā, kur viens otram pretī, dažādos stūros durvis ver vairāki krodziņi, švītīgi ģērbušies pilsētnieki malko atspirdzinošus vīnus, čalojot mūzikas skaņās, kuras nāk no blakus novietota, glauna “Porsche” spēkrata.

Ne mazāk iecienīts ir palicis Stabu un Baznīcas ielas krustojums, kurš nu vasarā, pēc jaunās Rīgas domes ieskatiem, izrotāts ar puķupodiem, soliņiem un lampiņām.

Vienas veldzētavas terase šeit pat iestiepjas automašīnu stāvlaukumā, tādējādi it kā ierādot spēkratiem vietu zaļākā, videi draudzīgākā – jaunajā Rīgā.

Varbūt tāpēc vasaras naktīs, traucoties cauri pilsētas ielām, tik nešpetni brēc spēkrati un motocikli?

Pavisam citādi tikmēr atpūšas jaunieši viņu iecienītajā Tallinas ielas kvartālā.

Šeit sevi izpaust un atrādīt alkstoši jaunieši stājas garās rindās, lai tiktu dziļāk grafiti, mūzikas, neona gaismu, dzērienu un deju katlā, kas piektdienas vakara karstumā vārās starp Tallinas un Miera ielām esošajā placī.

Pie ieejas redzams, ka kādai meitenei bēdīgi, iespējams, ar kritienu vai ģībšanu beidzies brauciens ar elektrisko skūteri.

Viņu ar ūdeni un iedrošinošiem vārdiem piepasē draugi, kamēr tie, kam palaimējies tikt iekšā pagalmā, neuztraucoties par drūzmēšanos tveicē, metas izbaudīt visu, kas šeit vien pieejams – alkoholu, mūziku, improvizētus deju plačus, alus tenisu un vēl ko tik ne.

Tā kā vēl joprojām ir Covid-19 pandēmija, kāds vārds būtu sakāms par elementāras piesardzības ievērošanu, taču tās šeit būtībā nav.

Par diviem metriem nevar runāt, ja pat viesmīlim ar “metriņu” ir grūti izspraukties cauri burziņa transā ieslīgušajiem pilsētniekiem.

Ik pa laikam sanākušos uz jumta ar īpatnēju gaismu un veiklības šovu izklaidē kāds melnā un saulesbrillēs tērpies vīrietis bez matiem.

Aina nedaudz atgādina, “The Matrix” filmu franšīzes iedvesmotu performanci.

Šeit pat arī sastopami vairāki jauniešu aprindās populāri interneta personāži ar draugiem, kas, bez šaubām, piešķir šai vietai īpašu auru un statusu.

Apgaita pa Rīgas naktsdzīves spēka punktiem liek nospriest – vai nu karstums, vai jaunā koronavīrusa ligas ilgstoši uzspiestā distancēšanās un kontaktu saraušana pavisam noteikti ir novedusi mūs pie daudz skaļākiem, drīzāk dienvidu eiropiešiem raksturīgiem piektdienu vakariem.

Latviju lutina tropu cienīga svelme

Iepriekš jau brīdināts, ka šīs nedēļas vidū Latviju sasniegs liels karstums, valsts austrumos gaidāms pārsvarā sauss laiks, bet Latvijas rietumu daļā biežāk līs, gaidāmas arī stipras pērkona lietusgāzes, prognozē sinoptiķi.

Īstens karstums pie mums atnāca, sākoties ar trešdienu, kad sagaidījām 30 grādu tveici, nedēļas otrajā pusē, kā solīts, karstums vietām pastiprinājās līdz pat +33 grādiem.

Šonedēļ arī samazinājies ozona daudzums stratosfērā, kā rezultātā zemi sasniedza spējāks ultravioletais starojums kā parasti.

Šādos laika apstākļos, no pulksten 11.00 līdz 16.00, nav vēlams uzturēties tiešos saules staros.  

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs brīdina arī par augstu ugunsbīstamību mežos.