112
2021. gada 9. jūlijs, 06:40

Asiņains konflikts Ābeļos: „Vīrietis ar cirvi skrien pie manas sievas un bērna...”

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Jēkabpils novada Ābeļu ciemā jūnijā notika asiņains konflikts, kura laikā tika vicināts cirvis, smagi piekauts un atspārdīts pavecāks laulāts pāris un ar skrūvgriezi durts braucošā automašīnā. Nesaskaņu iemesls gaužām prozaisks – kaimiņi bija neapmierināti ar pārāk skaļu mūziku un ballēšanos blakuspagalmā, vēsta TV3 raidījums „Bez Tabu”.

Konflikts šādi izvērties pēc tam, kad ciema iedzīvotāji aizrādījuši kaimiņu teritorijas – kāda kokapstrādes uzņēmuma - saimniekiem par tur notikušo skaļo uzdzīvi, kas traucējusi naktsmieru.

foto: ekrānuzņēmums no video
Pagājušajā mēnesī Jēkabpils novada Ābeļos norisinājās asiņains konflikts, kurā tika vicināts pat cirvis, skrienot virsū automašīnai, kurā sēdēja māte ar bērnu.

Ābeļu ciema privātmāju rajonā dzīvojošā Jana, kura uzrādīja iespaidīga izmēra zilumus uz sava ķermeņa, „Bez Tabu” pastāstīja: „Atnācu no darba. Bet tur (kaimiņos esošā uzņēmuma pagalmā) mūzika uz pilnu klapi. Domāju, ka līdz vienpadsmitiem vakarā paballēsies un nomierināsies. Te taču arī citi dzīvo, galu galā! Tomēr ne, bija jau 23.45, es nevarēju aizmigt. Par trokšņošanu devos aizrādīt kaimiņiem, pieprasīju pieklusināt ballīti.

Piegāju no tās puses, kur viņi kurināja ugunskuru, sasaucu saimnieku. Viņš pienāca. Ļoti piedzēries bija. Pateicu, lai mūziku nogriež klusāk. Bet viņš sāka mani aizvainot ar lamuvārdiem. Sapratu, ka kaimiņi negrasās respektēt apkaimē dzīvojošo intereses, tāpēc zvanīju vīram un policijai, kas vēl vairāk nokaitināja ballētājus”.

Tad pa vārtiem izskrēja saimnieka dēls un no visa spēka ar kāju iespēra Janai pa vēderu. „Es nokritu, viņš turpināja mani sist ar kājām. Atskrēja kāda sieviete, turējos pie vēdera, viņa arī sāka sist,” turpina Jana.

foto: ekrānuzņēmums no video
Jana rāda zilumus, kurus ieguvusi konfliktējot ar kaimiņos esošā uzņēmuma īpašnieka dēlu par pārāk skaļo ballīti.

Pēc brīža atsteidzās Janas vīrs, kurš pašaizsardzības un sievas aizstāvības nolūkiem bija līdzi paķēris cirvi. Arī viņam neapmierinātie ballētāji esot uzklupuši un piekāvuši.

„Viņi, pieci cilvēki, vīru neitralizēja un sāka sist. Viņam lauztas trīs ribas, divās vietās žoklis lauzts. No sitiena pasliktinājusies redze, jo acs bija asinīs, auss zila. Pa ausi ar kājām sita. Zilumi pa visu ķermeni. Man viss vēders zilumos, arī roka traumēta. Nevarēju strādāt dažas dienas. Savukārt tagad nevaru sēdēt,” par piekaušanu stāsta Jana.

Asiņaino konfliktu pārtrauca Valsts policijas ekipāža. Vēlāk ātrā neatliekamā palīdzība Janas vīru aizveda uz slimnīcu.

“Bez Tabu” izdevās sazināties ar teritorijas, kurā notika uzdzīve, saimnieka dēlu, kurš atzina, ka piedalījies ballītē, kas rīkota par godu viņa radiniecei, bet neatceras, ka būtu sitis Janai: „Viņa man skrēja virsū ar koku, izskatījās, ka sitīs, tāpēc es viņu atgrūdu. Man blakus bija sieva un bērns, man taču arī jāaizstāvas. Es nezinu, kas tiem cilvēkiem bija prātā, kādi viņiem motīvi, ko grib izdarīt. Ja viņa uzrāda miesas bojājumus, lai uzrāda”.

Taujāts par izrēķināšanos ar Janas vīru, uzklausītais ballītes dalībnieks stāsta, ka gados vecāko vīrieti nācies neitralizēt, jo viņam rokā bija cirvis, ar ko saskādējis automašīnu, kurā sēdējusi sieva un mazs bērns, kurus Janas vīrs ar savām darbībām pārbiedējis:

"Izskrēja pretī viņas vīrs ar cirvi un skrūvgriezim līdzīgu priekšmetu rokās. Iecirta mašīnā, pēc tam tas viss izvērtās cīņā. Vajadzēja atņemt cirvi, jo viņš ar cirvi iesita pa automašīnu un iegrieza rokā manam ģimenes loceklim. Vajadzēja vīrieti sagūstīt. Viņam tika nodarītas traumas. Iedomājieties: turpat mana sieva, bērns, vīrietis ar cirvi skrien virsū. Kā vajadzēja darīt? Maigāk neitralizēt, ļaut sacirst mūs? Tā situācija bija kā filmās, tāda neparasta. Nevarēja saprast, kā tādā situācijā rīkoties."

"Mana sieva histērijā izlēca no automašīnas, kliedza, bērnu rāva ārā. Es nezināju, kā rīkoties. Domāju, ko darīt, lai sievai neiesit."

Teritorijas saimnieka dēls viņa automašīnas sabojāšanu ar cirvi pierādīja, uzrādot video, ko uzņēmusi viņa sieva, atrodoties automašīnas salonā.

Likumsargi par šo gadījumu Ābeļos ierosinājuši vairākas administratīvās lietvedības un divus kriminālprocesus, informē Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes pārstāve Dace Kalniņa. Viens kriminālprocess ierosināts par noziedzīgu nodarījumu pret personas veselību, bet otrs – par svešas mantas tīšu bojāšanu.

Konfliktā iesaistītās puses „Bez Tabu” stāstīja, ka abu pušu starpā jau gadiem ilgi valda saspīlētas attiecības. Jana norādīja, ka ilgstoši ar vīru iebilst par trokšņošanu kokapstrādes uzņēmuma teritorijā. Iebilstot pret to, savulaik vākti iedzīvotāju paraksti. Savukārt kokapstrādes uzņēmuma saimnieka dēls raidījumam norādīja, ka šie pārmetumi nav pamatoti.